12 feb

Ob zaključku 15. mednarodne orgelske šole

Ob zaključku 15. mednarodne orgelske šole

V orgelski dvorani Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje je od nedelje, 7., do torka, 9. februarja 2016, potekal orgelski seminar pod vodstvom profesorja na Univerzi za glasbo v Gradcu, Guntherja Rosta.

Na učnih urah z nami ni delal na tehniki ali muzikalnosti zgolj praktično, temveč nam je skušal skozi svoje razmišljanje ter zanimive primere predstaviti še drugačne možne poglede na orgelske skladbe.

V treh dneh nam je pokazal svoj napreden ter sodoben način interpretacije orgelske igre, predstavil svoje vizije glede položaja orgel v prihodnosti, s seboj pa je celo pripeljal instrument, ki ga je z nekaj pomoči zasnoval sam. Elektronske orgle, ki pa niso kakor vse druge tovrstne, saj lahko po želji vklopiš registre iz približno štiridesetih različnih orgel, doživiš kako bi se tvoje igranje slišalo v katedrali in še več. S svojo inovativnostjo je torej profesor med običajne orgle pripeljal instrument, ki služi kot zelo uporaben učni pripomoček, kar lahko potrdim iz prve roke.

Seminar smo po običaju zaključili s koncertom in podelitvijo priznanj udeležencem. Po pričakovanjih je Gunther Rost navdušil s svojo izvrstno tehniko in publika mu je, temu primerno, namenila bučen aplavz.
Ob zaključku seminarja je dejal, da se med slovenskimi orglavci vedno dobro počuti in da se bo z veseljem še kdaj vrnil k nam, mi pa se tega že zdaj veselimo.

Neža Ulaga, dijakinja 3. letnika Umetniške gimnazije Velenje


<< Nazaj na seznam novic