7 nov

3. mednarodno klavirsko tekmovanje Aci Bertoncelj 2016

3. mednarodno klavirsko tekmovanje Aci Bertoncelj 2016

Zadnji oktobrski konec tedna je na Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski Velenje potekalo 3. mednarodno klavirsko tekmovanje “Aci Bertoncelj”, ki sta ga organizirala Društvo Consortium musicae Velanensis in Glasbena šola Velenje.

Tekmovanje je posvečeno velikemu slovenskemu pianistu Aciju Bertonclju. Znan je bil kot odličen koncertant, ukvarjal se je tako s solistično kot komorno glasbo, nastopal je z orkestri in veliko snemal. V drugi polovici življenja se je intenzivno posvetil pedagoškemu delu. 23 let je poučeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani, v Velenju pa smo zelo ponosni na dejstvo, da je svojih zadnjih osem let delal tudi na srednji stopnji v Velenju. Znan je bil kot odličen in zelo razgledan učitelj, ki je s svojimi neštetimi glasbenimi in življenjskimi izkušnjami predvsem pa s svojim odnosom do glasbe, znal navdihovati. Zato je na velenjski glasbeni šoli zrasla ideja, da bi se na nek način poklonili Bertoncljevi osebnosti. Tekmovanje ima tri izhodišča: namenjeno je mladim pianistom starim do 19 let, pri izboru komisije se premišljeno išče strokovnjake, pri izboru skladb pase išče rdeča nit, povezana z repertoarjem, ki je bil Bertonclju blizu.

Letošnje tekmovanje se je začelo z dvema zanimivima glasbenima dogodkoma, ki sta naredila krasen uvod in popestrila dogajanje. V četrtek, 27. oktobra je v Veliki dvorani glasbene šole nastopil ruski pianist Oleg Maršev, ki je hkrati letošnji predsednik strokovne žirije. Pred koncertom pa je v Modri dvorani glasbene šole potekala zanimiva predstavitev najnovejše monografije o Aciju Bertonclju, ki jo je izdal Kulturni dom Franceta Bernika Domžale. Lepo in zajetno knjigo sta predstavila urednika, dr. Franc Križnar in Milan Marinič.

Naslednji dan pa je  sledilo dvodnevno mednarodno klavirsko tekmovanje. Udeležilo se ga je 50 tekmovalcev iz šestih držav (iz Slovenije, Madžarske, Hrvaške, Češke in Rusije), ki so tekmovali v štirih starostnih kategorijah: v kategoriji Junior – do 10 let, v kategoriji A – do 13 let, v kategoriji C – do 16 let in v kategoriji I - do 19 let. Ocenjevala jih je strokovna komisija v mednarodni sestavi (Oleg Maršev – Rusija/Italija László Baranyay – Madžarska, Đorđe Stanetti - Hrvaška, Selma Chicco Hajdin, Jožica Grebenšek in Primož Mavrič - Slovenija).

Najmlajši tekmovalci so nastopili v kategoriji Junior, ki je imela značaj revije. Predstavilo se je 21 tekmovalcev, ki jim je komisija podelila 9 zlatih, 6 srebrnih in 6 bronastih plaket. Podeljene so bile tudi tri posebne nagrade. Nagrado za najbolj obetavnega pianista je prejela Vesna Kres, nagrado za najbolje izvedeno slovensko skladbo Maj Pavić, nagrado publike pa Pia Landeker

V kategoriji A je nastopilo 13 mladih in nadarjenih pianistov, najboljših šest je prejelo zlato plaketo. Prvo nagrado je prejela 12-letna ruska pianistka Eva Gevorgyan iz Moskve. Drugo nagrado sta si delila domačin Rok Tadej Brunšek in Ildikó Rozsonits iz Madžarske, tretjo nagrado pa sta prejela Jadran Mihelčić iz Hrvaške in domačin Matej Ferlež. Komisija je podelila tudi tri posebna priznanja: Eva Gevorgyan je prejela dva, priznanje za najbolj obetavnega pianista in za najbolje izvedeno obvezno skladbo, Matej Ferlež pa za najbolje izvedeno slovensko skladbo.

V kategoriji C je nastopilo 7 tekmovalcev. Prva nagrada ni bila podeljena. Zlato plaketo in drugo nagrado v tej kategoriji sta si delila Tea Jeličić iz Slovenije in Matija Kranjčić iz Hrvaške, zlato plaketo in tretjo nagrado pa je dobil Máté Puskás iz Madžarske.

V kategoriji I pa je nastopilo 8 tekmovalcev, ki so nastopili v dveh etapah. Zlato plaketo in prvo nagrado je dobil češki pianist Matyáš Novák (dobil je tudi priznanje za obetavnega pianista), zlato plaketo in tretjo nagrado pa sta si delila Mislav Ivaci iz Hrvaške in Anna Nagy iz Madžarske.
Glasbena šola je svojim najboljšim tekmovalcem podelila še tri svoje nagrade, dobili so jih Vita Hofinger Mihelič, Anja Vodošek in Rok Tadej Brunšek.

Tekmovanje se je zaključilo v soboto, 29. oktobra 2016, s svečanim zaključnim koncertom in slavnostno podelitvijo nagrad, kjer so se ponovno izvrstno predstavili vsi prejemniki nagrad in priznanj.

Tretje mednarodno klavirsko tekmovanje posvečeno odličnemu slovenskemu pianistu Aciju Bertonclju je odlično uspelo. Ponovno je dokazalo, da lahko v Velenju strokovno in organizacijsko konkuriramo zahtevnim mednarodnim evropskim glasbenim tekmovanjem. Ves čas tekmovanja je na šoli potekalo pozitivno vzdušje in slišali smo številne pohvale tako tekmovalcev, kot članov komisij in publike. V Velenju smo lahko zelo ponosni na dejstvo, da je na tekmovanju nastopilo kar 11 tekmovalcev iz velenjske glasbene šole. Ne samo, da jim je bila omogočena izkušnja mednarodnega udejstvovanja in primerjave, uspelo jim je posegati po najvišjih mestih. Iskrene čestitke!


<< Nazaj na seznam novic