25 nov

V Velenje prihajata Irena Grafenauer in Mate Bekavac

V Velenje prihajata Irena Grafenauer in Mate Bekavac

Ta konec tedna se nam obeta neponovljiv glasbeni dogodek. Na drugem koncertu iz cikla Abonma Klasika bodo ob spremljavi orkestra Kulturnega doma Franca Bernika iz Domžal kot solisti nastopili trije vrhunski glasbeniki: Irena Grafenauer, Mate Bekavac in Sergio Azzulini.

Flavtistke Irene Grafenauer gotovo ni treba posebej predstavljati, saj je ena najbolj znanih slovenskih glasbenic našega časa. Tudi klarinetist Mate Bekavac velja za enega vodilnih glasbenikov, ki kot solist nastopa z najvidnejšimi svetovnimi glasbenimi imeni, preizkuša pa se tudi v glasbenem raziskovanju, komponiranju in dirigiranju. Fagotist Sergio Azzolini pa je profesor na Visoki šoli za glasbo v Baslu, ukvarja se tako s staro glasbo in historičnimi instrumenti, kot z modernim fagotom.

Koncert je programsko zasnoval Mate Bekavac, ki je znan po izbiri kreativnih programov. Tokratnega je poimenoval Lepotica in zver. Na sporedu se bodo v klasičnem duhu zvrstile skladbe “zimzelenih” skladateljev (Wolfgang Amadeus Mozart, Felix Mendelssohn, Richard Strauss)  ter nekaj dokaj redko slišanih ustvarjalcev (Peter von Winter, Jean-Babtiste Breval). Priložnost bo za spoznavanje novega, pa čeprav starega. Ob spremljavi t. i. abonmajskega orkestra iz Domžal bodo v različnih kombinacijah zazveneli dvojni koncerti in koncertantne simfonije. Mate Bekavac je takole opisal glasbeno doživetje, ki ga lahko pričakujemo: »Dvojni koncerti, koncertantne simfonije, inštrumentalne drame v izvedbah izven meril, ki se dotikajo, so nepozabne in imajo moč spreminjanja …« Koncert, ki ga organizira Festival Velenje, bo v nedeljo, 27. novembra 2016 ob 19.30, v Veliki dvorani Glasbene šole Velenje.


<< Nazaj na seznam novic