3 jan

Poročilo iz Valjeva

Poročilo iz Valjeva

Poročilo z gostovanja v Valjevu

Srednješolci godalnega oddelka naše glasbene šole smo od 14. do 16. decembra 2016, na povabilo glasbene šole Živorada Grbića Valjevo, gostovali na predbožičnem koncertu v Valjevu. Spremljali so nas profesorji Boris Štih, Nikolaj Žličar, Andreja Mohorič, Jerica Žgeč in Jerneja Srebernjak. Naše tridnevno gostovanje v Srbiji je bilo skrbno načrtovano in je potekalo nekako takole.

14. decembra, v sredo, smo na približno osemurno pot krenili ob osmih zjutraj. Večina nas je vsaj del poti prespala, preostali del pa smo si krajšali s pogovorom. Okrog pol šeste ure so nas prijazno, kot je značilno za prebivalce te države, sprejeli v glasbeni šoli Živorad Grbić Valjevo, kjer smo se na hitro okrepčali in se spoznali s tamkajšnjimi profesorji in nekaterimi učenci. Sledila je informativna vaja solo točk, komornih skupin in nazadnje še orkestra, nato smo se za ta dan poslovili. Večerjali smo v restavraciji Zlatibor na bližnjem trgu. Okrog desete ure smo prispeli v "Istraživački centar Petnica," prenočitveni dom znanstvenikov, kjer smo bili nastanjeni. Mnogi smo pred spanjem še vadili, čeprav v poznih urah, za koncert naslednji dan.

V četrtek smo ob desetih že prispeli v glasbeno šolo na približno dvourno vajo. Kosili smo v Poljoprivredni školi in se nato odpravili na kratek ogled mesta. Ogledali smo si Valjevsko gimnazijo, zasnovano leta 1870, šolo velike pesnice Desanke Maksimović, spomenik velikemu srbskemu vojskovodji v 1. svetovni vojni, vojvodi Mišiću ter staro turško četrt iz časa srbske pripadnosti Turkom. Vsi smo bili navdušeni nad zgodovinsko platjo mesta, zvečer pa nas je čakala kulturna plat, na kateri smo se, če lahko tako rečem, zelo izkazali.

Koncert je potekal v glavni dvorani, snemala ga je celo Srbska televizija. Najpraj so potekale solo točke in komorne skupine, za veliki zaključek pa orkester, in sicer z:
-    Serenado za godala (Ipavec),
-    Odo radosti (Beethoven) in
-    staro meščansko pesmijo Bojerka (Vasiljević).

Odziv nasploh je bil več kot pozitiven, tako pri nas kot pri učencih in profesorjih glasbene šole Valjevo ter publiki. Pri večerji v Zlatiboru smo se bolje spoznali med seboj in sklenili nova "zavezništva." Tega večera smo skupaj uživali ob tradicionalni srbski hrani in glasbi, užitek je trajal skoraj do polnoči.

16. v petek, na dan slovesa, sta naš ravnatelj, profesor Štih in profesor Žličar, našim gostiteljem podrobneje predstavila način glasbenega izobraževanja v Sloveniji, natančneje na naši šoli. Podobne informacije smo izvedeli tudi mi. Sledila je še skupna slika in nazadnje grenko slovo. Mnogi niso zakrivali solz, saj so bila sklenjena mnoga prijateljstva. Profesorji so nam obljubili kmalu ponovno srečanje, tokrat v Sloveniji. Srčno upamo, da nam na to srečanje ne bo treba predolgo čakati.

napisala Hana Žličar


<< Nazaj na seznam novic