20 apr

Slovenska zemlja v pesmi in besedi

Slovenska zemlja v pesmi in besedi

V torek, 11. aprila 2017, smo z dijaki umetniške gimnazije - glasbena smer pripravljali strokovno ekskurzijo v slovensko Istro. Ekskurzija je organizirana v sodelovanju z uredništvom oddaje Slovenska zemlja v pesmi in besedi na Prvem programu Radia Slovenija.

Vsebina
- spoznavanja istrske kulturne in etnološke dediščine,
- ogled cerkve sv. Trojice v Hrastovljah,
- učna ura z Marinom Kranjcem, znanim istrskim godcem v Središču Rotunda (Koper),
- prikaz dela etnomuzikologov in radijskih tehnikov,
- priprava dokumentarne oddaje o ljudski glasbi v sodelovanju z RTV Slovenija.

Ekskurzija je odlično uspela. Pridružila sta se nam sodelavca Radia Slovenija urednica Simona Moličnik in radijski voditelj Milan Krapež. Skupaj smo posneli gradivo za oddajo Slovenska zemlja v pesmi in besedi, ki bo na sporedu v torek, 25. 4. 2017, ob 20.00 na Prvem programu Radia Slovenija. Vabljeni k poslušanju.

Napovednik oddaje:
SLOVENSKA ZEMLJA V PESMI IN BESEDI, TOREK 25. APRIL 2017

Tokratno pot iskanja ljudske glasbene dediščine je radijska ekipa opravila skupaj z dijaki prvega, drugega in tretjega letnika Umetniške gimnazije Velenje – glasbena smer. Bodoči glasbeniki, izhajajoči iz različnih glasbeno-estetskih okolij in vešči muziciranja umetne glasbe z različnimi glasbili, so se neposredno srečali z istrsko ljudsko glasbo, ki jo je zelo nazorno prikazal poznavalec, godec Marino Kranjac. Dijaki so se za teren dobro pripravili in opremili s potrebnim predznanjem, ki sta ga nadgradila spoznavna izkušnja in praktično muziciranje. Podrobnosti s terena bo razgrnila oddaja Slovenska zemlja v pesmi in besedi, ki smo jo sooblikovali z dijaki Umetniške gimnazije Velenje in istrskim glasbenikom Marinom Kranjcem.

Spletna povezava:https://radioprvi.rtvslo.si/slovenska-zemlja-v-pesmi-in-besedi/

 


<< Nazaj na seznam novic