18 okt

Koncert ob 20-letnici orgel v Glasbeni šoli Velenje

Koncert ob 20-letnici orgel v Glasbeni šoli Velenje

V petek, 13. oktobra 2017, je potekal slavnostni koncert, na katerem so obeležili dve pomembni obletnici: letos mineva 25 let odkar je Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje pridobila uradno pravico za poučevanje orgel na osnovni in srednji stopnji ter 20 let od izgradnje novega dela šole s krasno Orgelsko dvorano in odličnim orgelskim instrumentom.

Koncert je na premišljen način povzel zgodbo o začetkih orgelskega izobraževanja v Šaleški dolini in pokazal sadove kvalitetnega 25-letnega dela. Mag. Ema Zapušek je v uvodnem nagovoru povzela zgodovino nastanka in delovanja velenjskega orgelskega glasbenega življenja. Iz skromnih začetkov je v Velenju prav pod njenim vodstvom hitro zraslo uspešno orgelsko središče. Sprva drzne odločitve so se izkazale za potrebne in več kot uspešne – zrastel je odličen orgelski oddelek, ki je še danes slovenski primer dobre prakse. Znan je po kvalitetnem delu, uspehih na državnih in evropskih tekmovanjih, pa organizaciji nastopov, seminarjev, predavanj in mednarodnih mojstrskih šol. Orgle neumorno predstavljajo različnim skupinam, tako vrtčevskim otrokom kot managerjem ter skrbijo za to, da je orgelska kulturna ponudba v našem kraju postala stalnica. Tako je prav v Velenju leta 2001 nastala pobuda za ustanovitev Slovenskega orgelskega društva, ki danes šteje preko 200 članov.

V 25ih letih so se na velenjskem orgelskem oddelku šolali številni posamezniki, od tega jih je kar 12 odšlo na študij glasbe v tujino (Dunaj, Gradec, Salzburg, Freiburg, Kopenhagen, Stuttgart, Pariz, ZDA) in med njimi je kar nekaj uspešnih koncertantov in pedagogov. Na slavnostnem koncertu so se ponovno povezali in nam ponudili priložnost pogleda v pestro paleto njihovega glasbenega poustvarjanja. Nastopilo je devet koncertantov, razen najmlajšega vsi izhajajo iz razreda mag. Eme Zapušek. Na orglah, ki so prav tako praznovale okrogli jubilej, so nastopili Marjeta Urbanič Rudolf, Tjaša Drovenik, Tomaž Sevšek Šramel, Neža Ulaga, Nina Frank, Andreja Golež Gruden, Barbara De Costa (s saksofonistom Alešem Logarjem), Jernej Mazej ter odličen maturant Izidor Ostan. Izbor skladb je segal od N. Bruhnsa in J. S. Bacha do O. Messiaena, večer pa je poleg solistične igre priložnost ponudil tudi za komornemu povezovanju. V enem večeru smo imeli priliko slišati odlične glasbenike, prepletli so različne pa hkrati v nečem povezane pristope.

Med posamezne glasbene točke so bili vpleteni zanimivi pogovori s ključnimi akterji pri snovanju in gradnji Orgelske dvorane. Andreja Golež Gruden se je pogovarjala z mag. Ivanom Marinom, dr. Francem Žerdinom, Srečkom Mehom in arhitektom Pavlom Šiferjem. Iz pogovorov, ki so bili pospremljeni z arhivskimi fotografijami, se je čutilo kako veliko poguma, drznosti in vztrajnosti je bilo potrebno za uresničitev vizije, pa tudi (kako bistveno) srčnosti. Orgelska dvorana je tako že dvajset let priljubljeno koncertno prizorišče s kvalitetnim orgelskim instrumentom. Sadovi kvalitetnega orgelskega izobraževanja pa so več kot slišni, naše mesto kulturno bogatijo in doprinašajo k njegovi prepoznavnosti.

Na naših spletnih straneh si lahko ogledate fotografije (rubrika Galerija) in video posnetek (Video) s koncerta.


<< Nazaj na seznam novic