22 mar

Mladi glasbeniki uspešni na državnem tekmovanju

Mladi glasbeniki uspešni na državnem tekmovanju

Mladi glasbeniki uspešni na državnem tekmovanju

Zveza slovenskih glasbenih šol že od leta 1971 vsako leto v mesecu marcu organizira Tekmovanje mladih glasbenikov Republike Slovenije (TEMSIG). Gre za največje glasbeno tekmovanje na Slovenskem. Zaradi visokega nivoja in mednarodne primerljivosti je to tekmovanje od leta 1991 član evropskega združenja EMCY (European Music Competition for Youth). Pomembno vez z mednarodnimi glasbenimi inštitucijami predstavljajo žiranti, ki prihajajo iz prestižnih glasbenih univerz in ustanov iz cele Evrope. Na tekmovanju se vsako leto predstavijo najboljši mladi slovenski glasbeniki v starostnih kategorijah od 7 do 25 let. Tekmovanje je letos (med 5. in 17. marcem 2018) potekalo že sedeminštiridesetič, tokrat na glasbenih šolah gorenjske regije. Letos so mladi glasbeniki tekmovali v igranju na violino, violo, violončelo, kontrabas, harfo, kitaro, citre, orgle, v komornih skupinah s pihali in v solfeggiu. Za osnovnošolske tekmovalce so bila v februarju organizirana že regijska predtekmovanja, ki so letos prvič potekala pred komisijami, ki so bile enake za vse tekmovalce posameznih kategorij. Najboljši so se uvrstili naprej na državno tekmovanje, kjer so se jim pridružili malo starejši tekmovalci. Tako je na letošnjem državnem tekmovanju nastopilo 384 mladih glasbenikov.

Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje je na letošnjem državnem tekmovanju sodelovala z največ mladimi glasbeniki med vsemi slovenskimi glasbenimi šolami (42 učencev), ki so se z Gorenjske vrnili z odličnimi uspehi. Skupno so osvojili 13 zlatih plaket, 19 srebrnih in 9 bronastih plaket. Zlato plaketo je prejelo 11 instrumentalnih solistov: Leon Cesarec (kontrabas), Kim Fricelj in Sara Pungartnik Črešnar (violončelo), Veronika Gams, Karin Kopušar, Nina Petrič, Ajda Nina Vivod in Brina Zamrnik (harfa), Ana Jurjovec, Izidor Ostan in Nika Šipek (orgle), iz solfeggia Maruška Dobrovoljski ter komorna skupina s pihali - Trio Lanima (Matej Ferlež - klavir, Lara Govek - flavta in Nika Oder – flavta). Srebrne plakete so prejeli: Stella Halilović, Maruša Lavrinšek, Klara Zemljič in Nina Oder (violina), Vasja Volk (kontrabas), Mia Koper, Nace Apšner, Blaž Pogorevc, Neža Flis in Zoja Meh (kitara), Pina Levar in Andreja Šadl (harfa), Eva Avberšek (citre), Jernej Šadl, Neža Turinek in Jaka Ajlec (orgle), Lenart Glinšek (solfeggio) ter 2 komorni skupini: kvartet saksofonov (Katrina Pavšek, Lenart Kukovec, Nejc Vuzem, Rok Medved) ter pihalni trio (Jakob Hauptman - klarinet, Lara Oblak - flavta in Miha Unterlehner - klavir). Bronaste plakete pa so prejeli: Ajla Dervišević, Maja Sevčnikar in Ema Pibernik (violina), Eva Savina Potočnik (viola), Neja Privšek (violončelo), Anina Pavić in Polona Lavrinšek (harfa) ter 2 komorni skupini: pihalni trio (Jona Zamrnik - oboa, Loti Mršnjak - fagot in Tia Jakob Kukovič – klarinet) ter duo Proboa (Karin Plazl in Viktorija Razdevšek - oboa). Hana Žličar je prejela priznanje za udeležbo.

Najuspešnejši so prejeli še posebne nagrade -  prvo nagrado v svoji kategoriji so dobili Veronika Gams, Ana Jurjovec. Izidor Ostan in Ajda Nina Vivod, drugo nagrado so prejeli Maruška Dobrovoljski, Nika Šipek, Brina Zamrnik  in Trio Lanima (Matej Ferlež, Lara Govek in Nika Oder), tretjo pa Kim Fricelj. Šest učencev pa je prejelo posebna priznanja: Veronika Gams za doseženih 100 točk in najboljšo izvedbo obvezne skladbe, za najboljšo izvedbo obvezne skladbe so priznanje prejeli še Izidor Ostan, Nina Petrič in Ajda Nina Vivod, posebno priznanje za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega avtorja sta prejeli  Nina Petrič in Brina Zamrnik, posebno priznanje za najbolj obetavno tekmovalko v najnižji kategoriji so podelili Sari Pungartnik Črešnar.

Vsem tekmovalcem,  njihovim mentorjem in korepetitorjem iskreno čestitamo!

 

Fotografija: harfistka Veronika Gams je prejela zlato plaketo (maksimalno število 100 točk), prvo nagrado in posebno priznanje za najboljšo izvedbo obvezne skladbe.


<< Nazaj na seznam novic