16 apr

Zaključil se je projekt "Živali iz Vidine slikanice"

Zaključil se je projekt

V nabito polni dvorani Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, se je v petek, 13. aprila, odvil še zadnji, osmi koncert v sklopu projekta »Živali iz Vidine slikanice«. Učenci 7 glasbenih šol so predstavili originalno literaturo za harmoniko z naslovom »Živali iz Vidine slikanice« skladatelja Vitje Avsca.

Idejo za projekt je Izidor Kokovnik predstavil oddelku za harmoniko (M. Volavšek, P. Kranjc, S. Beriša, T. Guček in Z. Štih) Glasbene šole Frana Koruna Koželjskega Velenje, ki je nato k sodelovanju povabil 7 okoliških glasbenih šol: Ravne na Koroškem, Slovenj Gradec, Celje, Žalec, Slovenske Konjice, Laško-Radeče in Nazarje. Nastal je skupen projekt v sklopu katerega je pod mentorstvom 10 učiteljev 12 učencev predstavilo zbirko na koncertih po savinjsko-koroški regiji oz. na vseh glasbenih šolah, ki so sodelovale v projektu. Na povabilo skladatelja Vitje Avsca, pa so projekt predstavili še na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Odvilo se je torej kar 8 koncertov; 5 večernih in trije dopoldanski v obliki matinej za osnovnošolske otroke. Koncerti so potekali od 15. marca do 13. aprila. Učence čaka še nadvse zanimiva izkušnja, ki si jo bodo verjetno zapomnili za vse življenje; skladbe bodo namreč posneli v studiu radia Slovenija 1, kar so finančno omogočili prav vsi ravnatelji udeleženih glasbenih šol. Zvočni zapis ima izjemen pomen saj omogoča, da se bodo skladbe širše predvajale tako v radijskem programu kot tudi pri pouku glasbe in inštrumenta. Prihodnje generacije mladih harmonikarjev bodo te skladbe poslušale in se iz interpretacij učile.

Namen projekta je bil predstaviti slovensko originalno literaturo in hkrati promovirati harmoniko. Posredno projekt nagovarja otroke pa tudi starše, da prepoznajo vlogo kvalitetnega izobraževanja v javnih glasbenih šolah.

Zbirka Živali iz Vidine slikanice je leta 2006 izšla v samozaložbi Vitje Avsca. Vsebuje 15 karakternih skladb oz. portretov živali (Tiger, Račka, Dinozaver …), ki jih je Avsec namenil učencem od 3. do 6. razreda osnovne glasbene šole. Vse pesmice odlikuje iskriv slog, ki je otrokom blizu, hkrati pa od njih zahteva tudi dobro tehnično obvladovanje inštrumenta. V slikanici so še risbice, ki jih je narisala takrat 8-letna skladateljeva hči Vida. Gre za izjemno lepo zbirko v harmonikarski literaturi, ki je morda bila malenkost neopažena med pedagogi harmonike, saj je sam skladatelj vseh 15 skladb prvič slišal šele na otvoritvenem koncertu na glasbeni šoli v Velenju 15. marca 2018.

Na koncertih so skladbe povezovale simpatične uganke o živalih, ki sta jih premišljeno sestavila Izidor Kokovnik in Martina Jovič. Predvsem na matinejah so se otroci izjemno zabavali ob ugotavljanju. Na vseh koncertih so bile predstavljene tudi risbice na projekciji.

Projekt je privabil lepo število obiskovalcev, saj so bile dvorane polne, na zadnjem pa je bila celo nabito polna. Koncerte so obiskali tudi profesorji za harmoniko iz Akademije za glasbo v Ljubljani in eden najbolj uglednih muzikologov pri nas dr. Leon Stefanija.

V septembru bo sledil ponatis zbirke, kjer bo skladatelj k skladbam in risbicam dodal še uganke in tako bo projekt lahko še naprej "živel" v drugih krajih po Sloveniji.

»Živali iz Vidine slikanice« si bo v naši regiji mogoče ogledati še septembra v sklopu največjega otroškega festivala Pika Nogavička.

Oglejte si fotografije s koncertov v Velenju in Ljubljani.

 

 

 


<< Nazaj na seznam novic