25 nov

Slavnostna béseda in glasba v čast in spomin Frana Koruna Koželjskega ob 150. obletnici rojstva

 Slavnostna béseda in glasba v čast in spomin Frana Koruna Koželjskega ob 150. obletnici rojstva

V soboto, 24. novembra 2018, smo v okviru sobotnega glasbenega popoldneva na Velenjskem gradu pripravili prav poseben kulturni dogodek, ki smo ga poimenovali Slavnostna béseda in glasba v čast in spomin Frana Koruna Koželjskega. Na njem se je v duhu Korunovega časa (začetek 20. stoletja) prepletala glasba, beseda, pa tudi likovna umetnost.

Dijakinje umetniške gimnazije so pripravile glasbeni del programa. Nastopil je klavirski trio v sestavi Asja Šoster Farasin, Hana Žličar in Anja Vodošek (mentorici Jerneja Grebenšek in Danica Koren), pa solopevke iz razreda Gordane Hleb (Tea Zupanc, Brina Mohor in Brina Dumančić) - spremljal jih je Nikolaj Žličar - ter učenka klavirja Mia Semeja (mentorica Sanja Mlinar Marin). Predstavile so nam delček iz Korunove glasbene zapuščine, pa tudi nekaj druge glasbe iz tega časa. Med glasbeni del je bil vpleten pogovor s skladateljevim vnukom, Borutom Korunom, ki ga je vodila dijakinja Viktorija Razdevšek, ki je nosila meščansko nošo iz Šoštanja iz tega časa. V pogovoru smo izvedeli veliko zanimivih reči o življenju in delu našega domačega skladatelja. Tekom dogodka pa smo lahko preko videa spremljali ustvarjanje dijaka likovne smeri umetniške gimnazije Žige Kelenca, ki je izdeloval portret Frana Koruna Koželjskega. Popoldan je potekal v prijetnem ambientu Velenjskega gradu, kjer so prav zato priložnost sodelavci muzeja pripravili priložnostno razstavo.
Kulturni dogodek je idejno zasnovala Alenka Šalej, potekal pa je v povezavi treh domačih ustanov: Gimnazije Velenje, Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje ter Muzeja Velenje.

Dogodek je del cikla, ki ga pripravljamo ob 150-letnici rojstva Frana Koruna Koželjskega. Cikel je podprla Mestna občina Velenje.

Foto: Tanja Verboten, Muzej Velenje

Več fotografij z dogodka lahko ogledate v naši Galeriji.


<< Nazaj na seznam novic