2 mar

Stari klavir pripoveduje

Stari klavir pripoveduje

V kletnih prostorih Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje sta do nedavnega stala dva koncertna klavirja, ki zaradi svoje starosti in dotrajanosti nista več služila izvajanju rednega pouka, so ju pa za vajo s pridom uporabljali učenci in dijaki glasbene šole. Ker gre za klavirja prestižnejših znamk, ki sta bila izdelana v prvi polovici 20. stoletja, so si učiteljice oddelka za klavir želele pridobiti čim več informacij o njiju ter ju predstaviti mladim pianistom in obiskovalcem glasbene šole. Raziskovanja zgodovine klavirjev so se lotile v sodelovanju z Muzejem Velenje.

Raziskava preteklosti klavirjev iz kleti glasbene šole zaradi pomanjkanja ohranjenih virov ni izpolnila vseh naših pričakovanj, a smo z njo vseeno izvedeli mnogo zanimivosti o razvoju poučevanja klavirja v Šaleški dolini. Na podlagi zbranih informacij, ki smo jih dopolnili z glasbo, zaigrano na stara klavirja, smo pripravili tudi dve zanimivi prireditvi; eno v glasbeni šoli in drugo na Velenjskem gradu. 

Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje in Muzej Velenje sta se dogovorila tudi, da bosta enega izmed klavirjev postavila v razstavišče na Velenjskem gradu, kjer že odlično služi za izvedbo različnih glasbenih dogodkov.


<< Nazaj na seznam novic