5 okt

Sobotno dopoldne v družbi baročne glasbe

Sobotno dopoldne v družbi baročne glasbe

V soboto, 3. oktobra 2015, so bili na odru Orgelske dvorane Glasbene šole Velenje prvič kar štirje različni inštrumenti s tipkami. Učenci so imeli v prijetnem dopoldnevu možnost spoznati zgodovinske instrumente s tipkami: čembalo, klavikord, orgle in klavir.
Mladi pianisti so v družbi svojih učiteljev prvič imeli možnost baročne skladbe odigrati na instrumenta, za katera so bile pred 200 leti tudi napisane. Spoznali so baročne izvajalske tehnike, se spopadli z baročnim okraševanjem in improvizacijo, poizkušali menjave klaviatur ter se šli detektive, ko so ugotavljali, kako bi sestavili spremljavo za komorno glasbo. Delavnice se je aktivno udeležilo sedem učencev klavirja, ki so izvajali skladbe iz Bachove "šole za inštrumente s tipkami" knjižice W. F. Bacha in dvoglasnih ter triglasnih invencij. Izvajali pa so tudi Mozarta kakor je igral v svojih mladostnih letih in na potovanjih ter zgodovinske priredbe italijanske glasbe za godala.
Udeleženci so se strinjali, da so tovrstne delavnice odlična popestritev in se veselijo možnosti učenja čembala tudi na srednji stopnji umetniške gimnazije.

Nekaj vtisov najdete v naši foto galeriji.

 

 

 


<< Nazaj na seznam novic