27 okt

2. mednarodno klavirsko tekmovanje “Aci Bertoncelj”

2. mednarodno klavirsko tekmovanje “Aci Bertoncelj”

Kot uvod v tekmovanje je odlično sovpadel otvoritveni koncert nove sezone Abonmaja Klasika v organizaciji Festivala Velenje. V polni veliki dvorani glasbene šole smo tako lahko v četrtek, 23. oktobra, navdušeno poslušali koncert pianista Aleksandra Madžarja. Madžar, ki trenutno deluje kot profesor na Flamskem kraljevem konservatoriju v Bruslju in na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Bernu, je več kot izvrstno nastopil z glasbo Berga, Bacha, Scarlattija, Mozarta in Ravela. Navdušil je s prefinjeno igro, virtuoznostjo, senzibilnostjo in muzikalnostjo. Publiki je za velik aplavz podaril dva dodatka, med njima je zaigral zahtevno klavirsko priredbo Ravelove skladbe La Valse, v kateri je klavir zazvenel kot cel orkester. Tako se je več kot odlično otvorila sezona Abonmaja Klasika. 
    
Naslednji dan pa je  sledilo dvodnevno mednarodno klavirsko tekmovanje. Udeležilo se ga je 50 tekmovalcev iz šestih držav (iz Slovenije, Madžarske, Hrvaške, Makedonije, Litve in Kitajske), ki so tekmovali v treh starostnih kategorijah: v kategoriji Junior – do 11 let, v kategoriji A – do 15 let in kategoriji B – do 19 let. Ocenjevala jih je strokovna komisija v mednarodni sestavi (Tatjana Ognjanović – Slovenija, László Baranyay – Madžarska, Oleg Marshev – Rusija/Italija, Selma Chicco Hajdin - Slovenija in Nikolaj Žličar - Slovenija). Najmlajši tekmovalci so nastopili v kategoriji Junior, ki je imela značaj revije. Predstavilo se je 31 tekmovalcev, ki jim je komisija podelila 6 zlatih, 9 srebrnih in 16 bronastih plaket. Podeljene so bile tudi tri posebne nagrade. Nagrado za najbolj obetavnega pianista sta prejela Rok Tadej Brunšek in Janez Vošner, nagrado za najbolje izvedeno slovensko skladbo Matej Ferlež, nagrado publike pa Rok Tadej Brunšek.  V kategoriji A je nastopilo 10 tekmovalcev. Zlato plaketo in prvo nagrado v tej kategoriji je dobila Sara Komljenović iz Hrvaške, srebrno plaketo in tretjo nagrado pa je dobila Neža Pogačar. Neža Pogačar je dobila še dve posebni nagradi: za najbolj obetavnega pianista in za najbolje izvedeno slovensko skladbo. Priznanje za najbolje izvedeno obvezno skladbo pa je dobil domačin Miha Unterlehner. V kategoriji B pa je nastopilo 9 tekmovalcev, ki so nastopili v dveh etapah. Zlato plaketo in prvo nagrado je dobil Roland Grlica iz Hrvaške (dobil je tudi priznanje za najbolje izvedeno obvezno skladbo), srebrno plaketo in tretjo nagrado sta si delili domačinka Lara Oprešnik in Tekla Katinka Boros iz Madžarske. Glasbena šola je svojim najboljšim tekmovalcem v kategoriji A in B podelila še dve svoji nagradi, dobili sta ju Vita Hofinger Mihelič in Lara Oprešnik.

Tekmovanje se je zaključilo v soboto, 25. oktobra 2014, s svečanim zaključnim koncertom in slavnostno podelitvijo nagrad, kjer so se ponovno izvrstno predstavili vsi prejemniki nagrad in priznanj. Drugo mednarodno klavirsko tekmovanje posvečeno odličnemu slovenskemu pianistu Aciju Bertonclju je odlično uspelo. Ponovno je dokazalo, da lahko v Velenju strokovno in organizacijsko konkuriramo zahtevnim mednarodnim evropskim glasbenim tekmovanjem. Ves čas tekmovanja je na šoli potekalo pozitivno vzdušje in slišali smo številne pohvale tako tekmovalcev, kot članov komisij in publike. V Velenju smo lahko zelo ponosni na dejstvo, da je na tekmovanju nastopilo kar 14 tekmovalcev iz velenjske glasbene šole. Ne samo, da jim je bila omogočena izkušnja mednarodnega udejstvovanja in primerjave,  uspelo jim je posegati po najvišjih mestih.
Iskrene čestitke!

Več o tekmovanju na: www.velanensis.si


<< Nazaj na seznam novic