19 okt

Ob zaključku tedna orkestrov

Ob zaključku tedna orkestrov

Velenjska glasbena šola je že od nekdaj tesno povezana z orkestri. Verjetno je bil eden izmed pomembnih povodov za njeno ustanovitev povezan ravno z delom v orkestrih (godbi sta potrebovali šolane mlade orkestraše). Trenutno na glasbeni šoli poleg številnih komornih skupin deluje osem orkestrov. Projekt imenovan teden orkestrov se je zasnoval z namenom, da bi se posebej poudarila ta pomembna plast glasbenega delovanja na šoli, pa tudi, da bi se pokazala navzven.

Tako se je cel teden, vsak popoldan, intenzivno delalo v petih šolskih orkestrih in sicer v treh pihalnih, simfoničnem in mlajšem godalnem orkestru. V projekt so povezali tudi gostovanje orkestra glasbene šole iz Finske. V četrtek, 15. oktobra, so v Veliki dvorani glasbene šole zaigrali člani Pihalnega orkestra Glasbene šole Mikkeli z dirigentom Jannom Ikonenom. Lepo obiskan koncert na katerem so bila v ospredju finska glasbena dela (Sibelius, Viitasaari, Ikonen) je doživel vrhunec v zadnji skladbi, ko se je finskemu orkestru na odru pridružil Pihalni orkester Glasbene šole Velenje in ko so skupaj zaigrali skladbo Baila, ki jo je napisal dirigent Ikonen.
Teden pa se je zaključil v petek, 16. oktobra, s popoldanskim zaključnim koncertom, na katerem se je zvrstilo kar šest različnih orkestrov. Pred nabito polno dvorano so zaigrali Mlajši godalni orkester z dirigentko Andrejo Mohorič, Simfonični orkester z dirigentom Miranom Šumečnikom, Mlajši pihalni orkester z dirigentom Lovrom Vrzelakom, Mladinski pihalni orkester oddelka Šoštanj z dirigentom Davorjem Plambergerjem, Pihalni orkester z dirigentom Janezom Marinom, za zaključek pa še Big Band Glasbene šole Mikkeli iz Finske z dirigentom Kallejem Keränenom. Tako se je na odru v prijetnem vzdušju zvrstilo okrog 250 mladih glasbenikov.

Za vtis o dogajanju si oglejte našo galerijo fotografij, objavljamo pa tudi en video posnetek.


<< Nazaj na seznam novic