• mar
  5

  Sebastian Bertoncelj - violončelo, Lorenzo Cossi - klavir, koncert

  Čas: 19:30

  Lokacija: Glasbena šola Velenje, Velika dvorana

  Sebastian Bertoncelj, violončelo,  Lorenzo Cossi, klavir

  »Sebastian Bertoncelj ima vizijo«, je zapisal Marijan Zlobec po koncertu mladega violončelista v okviru Festivala Ljubljana. Sebastian izhaja iz domžalske glasbene družine. Poleg dolgoletnega študija pri prof. Milošu Mlejniku na ljubljanskem Konservatoriju in Akademiji za glasbo se je izpopolnjeval še v Stuttgartu pri Conradinu Brotbeku, v Luzernu pri Christianu Polteri, Salzburgu pri Enricu Bronziju in v Trentu pri Robertu Nagyu. Pomembne umetniške impulze mu je posredovalo tudi intenzivno delo s Heinrichom Schiffom, Davidom Grigorianom, Danjulom Ishizako, Thomasom Carrollom ter Petrom Langom. Uspešno se udeležuje tekmovanj doma in v tujini, med drugim je trikrat prejel prvo nagrado in prvo mesto na slovenskem državnem tekmovanju TEMSIG. Za svoje dosežke je prejel Škerjančevo nagrado Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana (2011), Prešernovo nagrado Akademije za glasbo Ljubljana (2013) ter nagrado Yamahinega glasbenega sklada (2016).
  Pianist Lorenzo Cossi je bil rojen v Trstu, kjer je tudi na mestnem konservatoriju študiral pri prof. Giuliani Gulli, dodatno pa se je izpopolnjeval pri priznanih pedagogih – Ninu Gardi, Elissi Virsaladze, Joaquinu Achucarru, Williamu Grant Naboreju in Jeromu Lowenthalu. Svoje znanje je nadgrajeval tudi na Mednarodnih klavirskih akademijah Lago di Como in Accademii Chiagana v Sieni. Njegov repertoar sega od baroka do sodobne glasbe s posebnim poudarkom na jazzu in drugih slogih. Navdušenje za komorno glasbo ga je vodilo v sodelovanje s pomembnimi glasbeniki. Nedavno tega je bil imenovan za enega od petih finalistov na tekmovanju “Honens” v Calgaryu (Kanada), kjer je z velikim uspehom izvedel Brahmsov prvi klavirski koncert v d-molu s Simfoničnim orkestrom Calgaryja. Lorenzo Cossi deluje kot profesor klavirja na konservatoriju ”G. Paisiello” v Tarantu.
  Program: L. van Beethoven: Sonata za klavir in violončelo v F-duru, op. 5/1; J. Brahms: Sonata za violončelo in klavir v A-duru, op. 100 (prir. Bertoncelj); R. Schumann: Tri romance op. 94, C. Franck: Sonata za violončelo in klavir v A-duru (prir. Delsart)

  Organizator: Festival Velenje, Glasbena šola Velenje

  Kontakt: 03/898 25 70, info@festival-velenje.si