• nov
  19

  Pri Schumannovih doma, koncert

  Čas: 18:00

  Lokacija: Glasbena šola Velenje, Velika dvorana

  Ljubezenska zgodba skladatelja Roberta Schumanna ter pia-nistke in skladateljice Clare Wick Schumann je gotovo ena naj-lepših romanc v svetu klasične glasbe.
  Kljub nasprotovanju očeta se je Robert poročil s svojo muzo, glasbeno zakladnico pa obogatil za prelepa glasbena dela, ki jih je navdahnilo medsebojno občudovanje umetniškega para - njuna ljubezenska govorica je bila glasba.
  V zakonu se jima je rodilo osem otrok in najbrž je bilo pri Schumannovih precej živahno...
  13. septembra 1849 so pri Schumannovih praznovali Clarin 30. rojstni dan. Robert je v ta namen napisal Geburtstagsmarsch ter si zamislil, da ga bosta na družinskem slavju zaigrali hčerki, šestletna Elsa in osemletna Marie. Skladba pa je bila za mlajšo prezahtevna, zato je ob izvedbi skladatelj sam prevzel prvi klavir, Marie pa drugega. Poleg rokopisa izvedene skladbe, je Robert Clari poklonil še dan pred tem nastali Bärentanz in Gar-tenmelodie.
  Preostalih devet miniatur je skladatelj, kot je razvidno iz nje-govih rokopisov, napisal do konca septembra istega leta. Skladbe nas popeljejo v otroški čustveni svet iger, pravljic, pesmi in plesa. Zbirka 12 vierhändige Klavierstücke für kleine und große Kinder očara s svojo izvirnostjo motivike, bogatem izrazu in umetniški vrednosti.
  Ob izdaji zbirke je založnik (gotovo ne brez razloga) zapisal, da gre za nadaljevanje uspešne pedagoške zbirke Album für Jugend op. 68, ki je izšla leto pred tem. Kljub smeli napovedi založnika ter mnogim priredbam za druge inštrumente, se zbirka nikoli ni zares uveljavila.
  Celotno zbirko bodo predstavili učenci Glasbene šole Fran Ko-run Koželjski in dijaki Umetniške gimnazije Velenje.

  Vstop je prost.

  Organizator: Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje

  Kontakt: Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje, 03 898 12 00