• nov
  13

  Simon Krajnčan igra Tárrego

  Čas: 19:30

  Lokacija: Glasbena šola Velenje, Velika dvorana

  Simon Krajnčan igra Tárrego - kitarski koncert

  Simon Krajnčan Fojkar je nižjo glasbeno šolo obiskoval pri prof. Nataši Bogataj v Kranju in srednjo glasbeno šolo pri prof. Jerku Novaku v Ljubljani. Nato je študiral kitaro pri prof. Katji Porovne Silič na Akademiji za glasbo v Ljubljani in z najvišjo oceno diplomiral leta 2012. 

  Kot solist je znan predvsem po izvedbah del skladatelja Francisca Tárrege, pred kratkim je izdal zgoščenko z izključno njegovimi deli.
  Pogosto nastopa v duetu z Aljošo Vrščajem, s katerim sta po odmevni turneji GM oder prejela tudi Prešernovo nagrado Akademije za glasbo, trenutno pa sta v fazi snemanja prvega skupnega CD-ja. Redno koncertira tudi s Slovenskim kitarskim kvartetom, s katerim so posneli že kar nekaj skladb slovenskih skladateljev, svoje koncerte pa radi začinijo s kančkom humorja in domiselnosti.
  Je profesor kitare in vodja aktiva brenkal na Glasbeni šoli Jesenice, ter podpredsednik Društva slovenskih učiteljev kitare – EGTA.
  Poleg raznovrstne aktivnosti kot klasični kitarist, pa je tudi član punk-rock skupine, ki je pred kratkim izdala svoj tretji album. Je tudi navdušenec nad bluegrass glasbo in bendžom, katerega vadi, ko le najde čas zanj.


  Spored

  Skladbe Francisca Tárrege: Lagrima - Danza mora - Mazurka - Marieta - Preludiji 1, 4, 5, 7 - Capricho Arabe - Rosita - Endecha - Oremus - Pepita - Maria Gavota - El colupio - Alborada - Gran vals - Sueño


  Simon Krajnčan o skladatelju in skladbah:

  Francisco Tárrega (21. november 1852–15. december 1909) je bil največji španski kitarist druge polovice devetnajstega stoletja. Pisal je samo za kitaro in skoraj izključno kratke skladbe, po vzoru klavirskih miniatur Schumanna, Chopina in Mendelssohna. Njihove skladbe je pogosto prirejal za svoj inštrument.
  Sam sem se z njegovo glasbo srečal že pred srednjo šolo, najprej z najbolj znano, Capricho árabe, in kasneje z Danzo moro, ki ju umeščamo med skladbe arabsko-andaluzijskega porekla, napisanima pod vplivi skladateljev Tomása Bretóna in Issaca Albéniza.
  S skladbami María (gavota), Sueño, Lágrima, Rosita sem odkril svojo naklonjenost romantični glasbi. Spremljajo me že od dijaških let: preigravam jih za ogrevanje, igral sem jih ob poznih urah na kitarskih festivalih, kot dodatke na koncertih, pri prijateljih, ki kot nalašč v kotu najdejo kitaro, češ, daj nam kaj zaigraj, in nenazadnje … tudi v bolj intimnih okoliščinah.
  Med najbolj romantična dela sodijo Preludiji, ki hipoma pričarajo celostno sliko nekih trenutkov. Mnogi od njih imajo ob naslovu tudi posvetila – prijateljem, učencem, dekletom, glasbenikom, Mazurko pa je posvetil celo svojemu okulistu.
  Mazurke, polke, valčki pa počasnejše, nežnejše skladbice (Endecha, Oremus, El Columpio), s katerimi bi lahko, s kančkom čarovnije, ustavil čas. Do sedaj brez uspeha, a pot je še dolga in priložnosti bo še dovolj.


  Vstop je prost.

  Zaradi preprečitve širjenja okužb s koronavirusom veljajo začasni ukrepi in omejitve zbiranja ljudi - zato je število prostih sedežev v dvorani omejeno.
  Morebitno odpoved dogodka bomo sporočili pravočasno.

  Organizator: Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje

  Kontakt: Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje, 03 898 12 00