Na Glasbeni šoli Velenje poteka bogato glasbeno življenje. Pripravljamo javne nastope učencev in dijakov, koncerte posameznih aktivov, orkestrov in drugih šolskih skupin. Že vrsto let pripravljamo abonmaje za velenjske osnovnošolce. S Festivalom Velenje organiziramo Abonma Klasika. Gostimo koncerte Abonmaja Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje. Na šoli pa pogosto gostimo zunanje koncerte in tekmovanja.

Abonmaji za osnovnošolce

Že vrsto let na glasbeni šoli pripravljamo abonmajske koncerte za četrtošolce in petošolce. Cikla vsebujeta po tri poučne koncerte, ki jih vodijo naši glasbeni pedagogi. Običajno jih organiziramo v mesecu novembru, januarju in aprilu.
Tako učencem četrtih razredov na dveh srečanjih predstavljamo glasbene inštrumente in njihove značilnosti, na tretjem srečanju pa jim pripravimo poseben koncert (učenci bodo prisluhnili orkestrom glasbene šole in se tako seznanili s skupinsko igro). Petošolcem pa predstavljamo značilnosti slovenske ljudske glasbe po pokrajinah, različne komorne zasedbe in orkestre glasbene šole.
Na vseh srečanjih se med drugim pogovarjamo tudi o pravilih obnašanja v koncertnih dvoranah. Na srečanjih želim na poučen način prispevati k oblikovanju odnosa mladih do glasbe in do umetnosti nasploh.

Abonma Klasika (v povezavi s Festivalom Velenje)

Festival Velenje že skoraj desetletje pripravlja cikle koncertov klasične glasbe. Tako skupaj na glasbeni šoli gostimo odlične glasbenike v okviru t. i. Abonmaja Klasika.

Spored za sezono 2016/2017


Torek, 18. oktober 2016, ob 19.30, Glasbena šola Frana Koruna Koželjskega Velenje, velika dvorana
Jože Vidic, bariton
Urška Vidic, klavir

Baritonist Jože Vidic, prvak SNG Opera in balet Ljubljana, je študiral petje na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani pri profesorici Jelki Stergar ter se izpopolnjeval v opernem studiu ljubljanske Opere SNG pri profesorju Karlu Jeriču. Že v času študija je postal član prve zasedbe Slovenskega komornega zbora, zbora ljubljanske Opere SNG ter komornega zbora Ave. S tem zborom je leta 1994 prejel nagrado Prešernovega sklada. V letu 2000 je postal stalni član solističnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana, kjer je uspešno poustvaril več nosilnih baritonskih vlog. Kot obetaven mlad pevec je leta 2002 prejel štipendijo Wagnerjevega sklada. Doma in v tujini se je uveljavil tudi kot koncertni pevec. Leta 1996 je postal član vodilne slovenske komorne vokalne skupine Slovenski oktet, s katerim koncertira na mednarodnih festivalih doma in v tujini, od leta 2008 je tudi njegov umetniški vodja. Je nagrajenec Prešernovega sklada za vlogi Lorenza v operi Črne maske in Grudna v operi Ljubezen kapital (2013).
Spremljala ga bo soproga, pianistka Urška Vidic. Tudi ona je svojo glasbeno pot začela na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani (pri prof. Lidiji Malahodky) ter leta 1997 z odliko zaključila študij klavirja na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Hinka Haasa. Kot profesorica klavirja in korepetitorka deluje na Glasbeni šoli Zagorje ob Savi ter na Akademiji za glasbo v Ljubljani.


Nedelja, 27. november 2016, ob 19.30, Glasbena šola Frana Koruna Koželjskega Velenje, velika dvorana
Irena Grafenauer, flavta
Mate Bekavac, klarinet
Sergio Azzolini, fagot
Abonmajski orkester Kulturnega doma Franca Bernika Domžale

Na drugem koncertu se bodo ob spremljavi abonmajskega orkestra iz Domžal povezali trije zelo znani glasbeniki: odlična flavtistka mednarodnega slovesa Irena Grafenauer, karizmatični klarinetist Mate Bekavac in italijanski fagotist Sergio Azzolini. Irene Grafenauer verjetno ni potrebno posebej predstavljati, saj je ena najbolj znanih slovenskih glasbenic našega časa. Tudi Mate Bekavac velja za enega vodilnih slovenskih glasbenikov, ki kot solist nastopa z najvidnejšimi svetovnimi glasbenimi imeni, preizkuša pa se tudi v glasbenem raziskovanju, komponiranju in dirigiranju. Sergio Azzolini pa je profesor fagota in komorne glasbe na Visoki šoli za glasbo v Baslu. Ukvarja se tako s staro glasbo in historičnimi instrumenti, kot z modernim fagotom.


Torek, 13. december 2016, ob 19.30, Glasbena šola Frana Koruna Koželjskega Velenje, velika dvorana
Georg Glasl, citre (Nemčija)
Georg Glasl je izreden citrarski interpret in dolgoletni profesor citer na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Münchnu. Redno nastopa na koncertnih odrih, kjer pogosto sodeluje z različnimi skladatelji in orkestri (Simfonični orkester Bavarskega radia, Simfonični orkester Severnonemškega radia, Simfonični orkester Jugozahodnega radia Baden-Baden, Stuttgartski mestni orkester, Nürnberški filharmoniki, Radijski simfonični orkester Dunaj). Prepoznaven je po avtorskih projektih in nastopih. Je prejemnik nagrade za glasbo mesta München. Poleg tega je pobudnik in umetniški vodja citrarskega festivala v Münchnu, pa tudi predsednik Nemške citrarske zveze.


Četrtek, 12. januar 2017, ob 19.30, Glasbena šola Frana Koruna Koželjskega Velenje, velika dvorana
Andreas Borregaard, harmonika (Danska)

Danski harmonikar Andreas Borregaard velja za zelo zanimivega ustvarjalca. Intenzivno se ukvarja tako s solističnim kot s komornim muziciranjem in širi odnos do glasbe za harmoniko. Tesno sodeluje s skladatelji iz različnih delov Evrope, hkrati aktivno vpliva na razvoj uporabe harmonike in repertuarja zanjo. Harmoniko je začel igrati s petimi leti v rojstnem Allerødu na Danskem. Diplomiral je na Danski kraljevi akademiji za glasbo v razredu Jamesa Crabba in Geira Draugsvolla. Svoj solistični debut je imel leta 2007 z valižanskim nacionalnim orkestrom BBC s skladbo Kapote Giya Kanchelija za harmoniko in orkester. Nato je nastopal na recitalih v Avstraliji, Južni in Severni Ameriki in po Evropi. Bil je prvi harmonikar, ki je bil sprejet v prestižno šolo "Guildhall School of Music and Drama" v Londonu. Za londonsko šolo za sodobni ples je ustvarjal inovativne intedisciplinarne projekte. Ustanovil je več komornih zasedb v katerih soustvarja raznovrstno glasbo (tangovski kvintet MTQ, duo viola-harmonika Inviolata, trio Gáman, duo električna kitara-harmonika Stormglas). Od leta 2010 poučuje harmoniko in komorno glasbo na Danski kraljevi akademiji za glasbo v Kopenhagnu.


Sreda, 15. februar 2016, ob 19.30, Glasbena šola Frana Koruna Koželjskega Velenje, velika dvorana
SiBRASS KVINTET
Franc Kosem, trobenta
Jure Gradišnik, trobenta
Mihael Šuler, pozavna
Mihajlo Bulajić, rog
Johannes Ogris, tuba

SiBRASS kvintet je nastal jeseni leta 2011 na pobudo solistov Orkestra Slovenske filharmonije in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Sestav svoj repertoar oblikuje z deli uveljavljene literature originalnih skladb in priredb, obenem pa skrbi za nastanek novih del slovenskih skladateljev. Med izpeljanimi projekti v preteklosti izstopajo sodelovanje v Koncertnem ateljeju Društva slovenskih skladateljev v sklopu jubilejnega 30. festivala Slovenski glasbeni dnevi, kjer so premierno izvedli dela skladateljev Andreja Missona, Nevilla Halla, Janija Goloba, Božidarja Kosa in Uroša Rojka, oktobra 2015 otvoritveni koncert festivala mladih glasbenikov v Weingartnu v Nemčiji (Weingartner Musiktage Junger Künstler), v marcu 2016 koncertna turneja po Sloveniji ter arhivno snemanje skladbe Tangle za solo trobento in trobilni kvintet slovenske skladateljice Nine Šenk, z gostujočim solistom Reinholdom Friedrichom (Nemčija). SiBRASS zelo uspešno izvaja poseben projekt Trobilni kraval - Živalski karneval, s katerim na domiseln način promovirajo trobila in komorno muziciranje pri najmlajšem občinstvu. Sestav redno snema za arhiv RTV Slovenija.


Petek, 3. marec 2017, ob 19.30, Glasbena šola Frana Koruna Koželjskega Velenje, Velika dvorana
Aleksander Gadžijev, klavir

Mlad pianist, rojen v Gorici, Aleksander Gadžijev, na številnih pianističnih tekmovanjih pobira nagrade in niza uspehe. Lani je zmagal na zahtevnem 9. mednarodnem klavirskem tekmovanju Hamamatsu na Japonskem, kjer je bila v žiriji tudi slovita Martha Argerich. Prejel je najvišjo nagrado žirije, nagrado občinstva in nagrado župana mesta Sapporo. Visoka priznanja so mu prinesla več kot 30 koncertov na Japonskem in v različnih evropskih mestih. Bil je učenec svojega očeta Sijavuša Gadžijeva v Slovenskem centru za glasbeno vzgojo Emil Komel v Gorici, diplomiral je na državnem Konservatoriju za glasbo v Ceseni, trenutno pa je študent salzburškega Mozarteuma v razredu Pavla Gililova.

Abonma Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje