Na Glasbeni šoli Velenje poteka bogato glasbeno življenje. Pripravljamo javne nastope učencev in dijakov, koncerte posameznih aktivov, orkestrov in drugih šolskih skupin. Že vrsto let pripravljamo abonmaje za velenjske osnovnošolce. S Festivalom Velenje organiziramo Abonma Klasika. Gostimo koncerte Abonmaja Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje. Na šoli pa pogosto gostimo zunanje koncerte in tekmovanja.

Abonmaji za osnovnošolce

Že vrsto let na glasbeni šoli pripravljamo abonmajske koncerte za četrtošolce in petošolce. Cikla vsebujeta po tri poučne koncerte, ki jih vodijo naši glasbeni pedagogi. Običajno jih organiziramo v mesecu novembru, januarju in aprilu.
Tako učencem četrtih razredov na dveh srečanjih predstavljamo glasbene inštrumente in njihove značilnosti, na tretjem srečanju pa jim pripravimo poseben koncert (učenci bodo prisluhnili orkestrom glasbene šole in se tako seznanili s skupinsko igro). Petošolcem pa predstavljamo značilnosti slovenske ljudske glasbe po pokrajinah, različne komorne zasedbe in orkestre glasbene šole.
Na vseh srečanjih se med drugim pogovarjamo tudi o pravilih obnašanja v koncertnih dvoranah. Na srečanjih želim na poučen način prispevati k oblikovanju odnosa mladih do glasbe in do umetnosti nasploh.

Abonma Klasika (v povezavi s Festivalom Velenje)

Festival Velenje že skoraj desetletje pripravlja cikle koncertov klasične glasbe. Tako skupaj na glasbeni šoli gostimo odlične glasbenike v okviru t. i. Abonmaja Klasika.

Spored za sezono 2017/2018


Torek, 24. oktober 2017, ob 19.30, Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje, Velika dvorana

Andreas Borregaard
, harmonika (Danska)

Danski harmonikar Andreas Borregaard velja za zelo zanimivega ustvarjalca. Intenzivno se ukvarja tako s solističnim kot komornim muziciranjem in širi odnos do glasbe za harmoniko. Tesno sodeluje s skladatelji iz različnih delov Evrope, hkrati aktivno vpliva na razvoj uporabe harmonike in repertoarja zanjo. Harmoniko je začel igrati s petimi leti v rojstnem Allerødu na Danskem. Diplomiral je na Danski kraljevi akademiji za glasbo v razredu Jamesa Crabba in Geira Draugsvolla. Svoj solistični debut je imel leta 2007 z valižanskim nacionalnim orkestrom BBC s skladbo Kapote Giya Kanchelija za harmoniko in orkester. Nato je nastopal na recitalih v Avstraliji, Južni in Severni Ameriki in po Evropi. Bil je prvi harmonikar, ki je bil sprejet v prestižno šolo "Guildhall School of Music and Drama" v Londonu. Za londonsko šolo za sodobni ples je ustvarjal inovativne interdisciplinarne projekte. Ustanovil je več komornih zasedb, v katerih soustvarja raznovrstno glasbo (tangovski kvintet MTQ, duo viola-harmonika Inviolata, trio Gáman, duo električna kitara-harmonika Stormglas). Od leta 2010 poučuje harmoniko in komorno glasbo na Danski kraljevi akademiji za glasbo v Kopenhagnu.


Torek, 14. november 2017, ob 19.30, Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje, Velika dvorana

Wonji Kim Ozim, violina (Južna Koreja/Avstrija)
Irma Kliauzaite-Franc, klavir (Litva/Avstrija)

Južnokorejska violinistka Wonji Kim Ozim je začela igrati violino pri petih letih. Študirala je pri profesorjih Čong Suk Liju, kasneje pa še v Švici pri Maxu Rostalu in Igorju Ozimu. Leta 1994 je diplomirala na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Bernu. Udeležila se je tudi mojstrskih tečajev, ki so jih vodili Donald Weilerstein, Sylvia Rosenberg in Yfrah Neaman. Je nagrajenka več priznanih tekmovanj. Nastopila je s simfoničnima orkestroma Seula in Berna, Züriškim komornim orkestrom, Madžarskim nacionalnim komornim orkestrom ter s Simfoničnim orkestrom Moskovskega radia z dirigentom Vladimirjem Fedosejevom. Od leta 1996 se kot asistentka profesorja Igorja Ozima posveča tudi pedagoškemu delu, in sicer je poučevala na Visoki šoli za glasbo na Dunaju ter na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Bernu. Sedaj deluje na Mozarteumu v Salzburgu.
Ob njej bo nastopila litvanska pianistka Irma Kliauzaite - Franc. Diplomirala je pri prof. Petru Langu (klavir) in pri prof. Alexu Lubimovu (komorna glasba) na Mozarteumu v Salzburgu. Je prejemnica več glasbenih nagrad, med drugim prve nagrade na 7. mednarodnem tekmovanju W. A. Mozarta v Salzburgu. Poleg koncertiranja se posveča pedagoškemu delu na Mozarteumu v Salzburgu.
Program: Mozart, Beethoven, Čajkovski, Saint-Säens, Sarasate


Torek, 12. december 2017, ob 19.30, Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje, Velika dvorana

Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije
Solistka: Aleksandra Šuklar, marimba

Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije je ansambel štirinajstih godalcev, sicer članov Simfoničnega orkestra Slovenske filharmonije. Ob podpori Ministrstva za kulturo Republike Slovenije ga je leta 1993 ustanovil Boris Šinigoj. Orkester veliko nastopa tako doma kot v tujini, bil večkrat gost Ljubljanskega poletnega festivala, festivalov Danubiana in Slovenskih glasbenih dnevov, oktobra 2003 pa je nastopil v okviru Svetovnih glasbenih dnevov v Ljubljani. Uspešno prireja ciklus koncertov Sozvočje svetov v sodelovanju z Narodno galerijo. Prireditev povezuje predavanja o likovni umetnosti s koncerti komorne glasbe in privablja obiskovalce različnih starostnih skupin in izobrazbene strukture. Orkester, ki igra brez dirigenta, je posnel več avdio in video zapisov živih koncertov in več zgoščenk. Za svoje uspešno delo je ansambel prejel več nagrad in priznanj: nagrado Prešernovega sklada leta 1999, Župančičevo nagrado leta 2004, Betettovo nagrado leta 2006 in plaketo glavnega mesta Ljubljana leta 2012.
Tokrat se bo orkestru kot solistka priključila tolkalistka Aleksandra Šuklar. Umetniško gimnazijo je pri prof. T. Lojenu zaključila v Velenju, nato pa diplomirala na Dunaju (pri prof. N. J. Živkoviću, prof. B. Bacanu, prof. J. Gumpingerju). Kot solistka in komorna glasbenica redno nastopa na glasbenih festivalih in sodeluje z različnimi ansambli in orkestri (Ensemble Kontrapunkte, Die Reihe, Ensemble XX. Jahrhundert, Wiener Klangkommune, ORF Radio Symphonieorchester Wien). Lani je prejela štipendijo avstrijskega kanclerja kot ena najbolj obetavnih na Dunaju živečih umetnic.


23. januar 2018, ob 19.30, Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje, Velika dvorana

István Römer, kitara (Hrvaška)

István Römer je študiral kitaro pri prof. Margi Bäuml-Klasinc na Visoki šoli za glasbo v avstrijskem Gradcu (diplomiral leta 1984) in na zagrebški Akademiji za glasbo (v razredu prof. Darka Petrinjaka). Njegova kariera se je pričela s številnimi nagradami na mednarodnih tekmovanjih, med katerimi so najpomembnejše prve nagrade sredi osemdesetih let v Mettmannu v Nemčiji, na tekmovanju Andresa Segovie v Palmi de Mallorci in Vini del Mar v Čilu. Nastopa tako solistično kot v komornih zasedbah, v prvi vrsti kot član Zagrebškega kitarskega tria, v katerem ob Darku Petrinjaku in Goranu Listešu deluje že od njegove ustanovitve leta 1984. Kot solist ali komorni glasbenik je posnel osem diskografskih izdaj. V svoje koncertne programe pogosto vključuje skladbe hrvaških skladateljev, predvsem pa cikluse sonat in partit za solo violino Johanna Sebastiana Bacha (v kitarski priredbi Valterja Dešpalja). Deluje kot redni profesor na zagrebški Akademiji za glasbo.


20. februar 2018, ob 19.30, Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje, Velika dvorana

Lovro Pogorelić, klavir (Hrvaška)

Pianist Lovro Pogorelić že od svojega sedemnajstega leta redno koncertira na številnih prizoriščih po svetu. Z recitali ali kot solist z orkestri uresničuje pianistične kreacije prepričljive moči in neizpodbitne individualnosti. V zadnjih letih se je izkazal na več izjemno uspešnih turnejah po Japonski in Kitajski ter posnel nekaj dobro sprejetih zgoščenk. Leta 2007 je pri francoski založbi Intrada posnel zgoščenko z deli F. Liszta, ki je izjemno navdušila tudi kritike. Francoski glasbeni kanal Mezzo je že večkrat predvajal dokumentarni film o snemanju tega Pogorelićevega albuma. Pri hrvaški založbi Dancing Bear pa je izdal zgoščenko z deli Musorgskega in Rahmaninova. Lovro Pogorelić je izredni profesor klavirja na Akademiji za glasbo v Zagrebu ter vodi PagArtFestival. V svojem prostem času rad planinari.


Torek, 13. marec 2018, ob 19.30, Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje, Velika dvorana

Cristina Segura, mezzosopran (Španija)
Nejc Lavrenčič, klavir

Cristina Segura je študirala petje pri Mariji Dolors Aldea na Konservatoriju za glasbo v Barceloni, kjer je diplomirala leta 2011. Magistrski študij je opravila na Visoki šoli za glasbo v Ženevi pod vodstvom priznane kontraaltistke in dirigentke Nathalie Stutzmann. V letih 2012/2013 je opravljala specialistični študij samospeva na Kraljevem konservatoriju v Bruslju. Nastopila je že na mnogih odrih po Španiji, med drugim tudi v Auditorio Manuel de Falla v Grenadi, Le Teatro de la Zarzuela, Le Palaude la Música Catalana ... Debitirala je v Barceloni v vlogi čarovnice v Humperdinckovi operi Janko in Metka. Med drugim je odpela vlogo Zite v Puccinijevi operi Gianni Schicchi, Madame Floro v Menottijevi Le medium ...
Pianist Nejc Lavrenčič je svoje glasbeno šolanje začel v razredu Tatjane Dvoršak na Srednji glasbeni in Baletni šoli Maribor. Študiral je pod vodstvom Aleksandra Madžarja na Kraljevem konservatoriju v Bruslju in 2012 končal magisterij v razredu Jana Michielsa. Junija 2014 je končal še svoj drugi magisterij iz komorne glasbe. Od leta 2010 do 2014 se je izobraževal in specializiral v interpretaciji samospeva pod vodstvom Uda Reinemanna in njegovih gostujočih mojstrov samospeva. Nejc je aktiven kot solo pianist, komorni glasbenik in partner v samospevu. Je dobitnik nagrade »Dr. Roman Klasinc« za posebne dosežke in kreativnost. Deluje tudi kot pedagog in umetniški vodja Kulturno-umetniškega zavoda PerArtem.
Program: F. Schubert, G. Mahler, X. Montsalvatge in A. Garcia-Abril

Abonma Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje