• Seminar iz solfeggia
 • Seminar iz solfeggia

  V četrtek, 10. in v petek, 11. marca 2016 pripravljamo zelo zanimivo delavnico s področja glasbenega posluha, ki jo bo vodil prof. Oliver iz Zagreba.

  Komu je delavnica namenjena:
  Dvodnevni seminar je namenjen vsem učiteljem glasbe, ki jih zanima delo na glasbenem posluhu, dijakom umetniške gimnazije in skupinam učencem osnovne stopnje.

  Cilj:
  Predstaviti zanimivo glasbeno-teoretično temo na aktiven način s pomočjo tematske delavnice. Predavatelj bo predstavil svojo metodo dela, ki jo je poimenoval REA (http://www.rea-games.com/).

  Na kratko o profesorju:

  Oliver Oliver je rojen v Zagrebu. Na Srednji glasbeni šoli Vatroslava Lisinskega v Zagrebu je zaključil kontrabas, kitaro pa na Srednji glasbni šoli “I. Matetića-Ronjgova” v Pulju. Diplomiral je na Glasbeni akademiji v Zagrebu na pedagoški smeri. V času študija je poučeval kitaro, po študiju pa kot profesor glasbeno-teoretičnih predmetov deluje na glasbenih šolah v Zagrebu.
  Od leta 1985 režira koncerte iz ciklusa "Glasba XX. stoletja" v umetniškem klubu "Kulušić" v Zagrebu, od leta 1986 piše glasbo za gledališke predstave.
  Med leti 1988 in 1994 je deloval kot organizator glasbenega življenja Hrvaških katoliških misij v nemških mestih Freiburgu, Baden-Badenu, Karlsruheu, Münchenu, Frankfurtu, Offenbachu, Kölnu, Berlinu, Hamburgu. Leta 1991 je osnoval glasbeno založbo Pan-music, ki se ukvarja z izdajanjem tradicionalne, duhovne, popularne in klasične glasbe.
  Je avtor metode solfeggia REA, s pomočjo katere dela na glasbenem posluhu. Metodo je razvijal 25 let in jo leta 2000 prvič predstavil v Salzburgu na Mozarteumu (v razredu prof. Eliota Fiska). Sledili so številni seminarji, najprej na Hrvaškem. Sodeloval je na poletnih mojstrskih tečajih v Grožnjanu ter na stalnih seminarjih po različnih avstrijskih in nemških mestih (Chor Akademie Kärnten v Ferlachu, Kärnten Landes Konservatorium v Celovcu, Gesamtösterreichischen Kongress der MusikerzieherInnen an Musikhauptschulen v Pörtschachu). Leta 2004 je o svoji metodi v nemščini objavil knjigo Die gehörbildungsmethode Rea, dve leti pozneje pa še zbirko "777 tema iz glazbene literature za solfeggio".
  Od leta 2007 poučuje solfeggio na Umetniški akademiji Vseučilišča Josipa Jurija Strossmayera v Osijeku.


  V kratkem bo objavljen urnik dogajanja. Delalo se bo dva dni, tako v dopoldanskem terminu z dijaki (10.30-14.10), kot popoldan z učenci osnovne stopnje (15.15-18.00). Delavnica bo potekala v Modri dvorani Glasbene šole Velenje.


  Možna bo tudi pasivna udeležba zainteresiranih zunanjih pegagogov.
  Cena za pasivno udeležbo zunanjih poslušalcev:
  - celotni termin (dva dni): 40 EUR
  - celodnevni termin (en dan): 20 EUR
  - poldnevni termin (dopoldan ali popoldan): 15 EUR


  Več informacij na:

  03 898 12 22 ali 041 98 10 97 (Urška Šramel Vučina)

  • Tematska delavnica iz solfeggia - REA metoda razvoja glasbenega posluha

<< Nazaj na seznam

Glasbena šola Velenje ima dolgo tradicijo, saj je utrdila eno najkvalitetnejših glasbenih izobraževanj na osnovni in srednji stopnji v Slovenji. Na številnih področjih je opravila pionirsko delo, med drugim je vpeljala  dodatno izobraževanje v obliki mojstrskih šol, ki jih vodijo domači in tuji strokovnjaki.

Na Glasbeni šoli Velenje vsako leto aktivno organizira različne mojstrke tečaje. Tekom let se jih je zvrstilo že cela vrsta. Z njimi smo začeli po letu 1985, ko je šola dobila svojo stavbo. Konec osemdesetih let so se v Velenju vrstili Poletni glasbeni tabori v okviru Glasbene mladine Slovenije (organizatorja Kaja Šivic in Roman Ravnič), na katerih so bili mentorji: Jerko Novak, Tomaž Lorenc, Igor Saje, Lado Planko. Šlo je za štirinajstdnevne tabore (1986, 1987, 1988 in 1989), v katerih so se mladi glasbeniki izobraževali solistično in komorno; pripravljali poulične koncerte, serenade in večerne koncerte v atriju velenjskega gradu ter v mali in veliki dvorani glasbene šole. Tabori so pomembno vplivali k slovenskemu poletnemu glasbenemu dogajanju. Vzporedno se je začela razvijati Ozimova poletna violinska šola.

V letih 1995, 1996, 1997 in 1998 se je violinski šoli pridružila Mednarodna klavirska šola Jacoba Lateinerja, vodilnega klavirskega pedagoga in koncertanta z Juillard School of Music iz New Yorka. Lateinerja je v Velenje pripeljala Dubravka Tomšič Srebotnjak, ki se je njegove prve šole s svojimi študenti tudi udeležila. Zadnja leta smo na šoli gostili madžarskega klavirskega pedagoga Laszla Baranyaya.

Med leti 1995 in 1998 so svojo mednarodno šolo organizirali tudi trobilci (Branimir Slokar, Stanko Arnold, Radovan Vlatković). V letu 1995 smo začeli s saksofonskim poletnim taborom, istega leta z mednarodno orgelsko šolo.

Poleg omenjenih šol so se menjaje vrstile večdnevne delavnice, ki so jih vodili Istvan Romer (kitara), Frani Žibert (harmonika), Slavko Goričar (klarinet), Matej Zupan (flavta), Richard Steuard (trobenta), Štefica Žužek Michiels van Kessenich (harfa).

Poleg teh treh dolgoletnih mojstrskih tečajev pripravljamo številne manjše in tako širimo glasbeno razgledanost tako naših učencev in dijakov, kot tudi profesorjev.