Seminar za flavto - mentorica Eva-Nina Kozmus

Glasbena šola Velenje, Modra dvorana - 8. januar 2020


Eva-Nina Kozmus (1994) je s petimi leti pričela svojo glasbeno pot v Glasbeni šoli Risto Savin Žalec.

Po šolanju v Glasbeni šoli Celje pri prof. Mileni Lipovšek je leta 2010 pod njenim mentorstvom zaključila tudi Konservatorij za glasbo in balet v Ljubljani. Isto leto je bila sprejeta na CNSMD v Lyonu v razred prof. Philippa Bernolda, Juliena Beaudimenta, Claude Lefebvre in Gillesa Cottina, kjer je leta 2013 diplomirala in 2015 tudi magistrirala (pod dodatnim mentorstvom Joséja-Daniela Castellona) z magistrsko nalogo na temo Aleksandrove tehnike.

Eva-Nina je prvonagrajenka mnogih državnih in mednarodnih tekmovanj. Najodmevnejša je prva nagrada na prestižnem tekmovanju Evrovizijski mladi glasbenik 2010 na Dunaju.

Leta 2015 je bila sprejeta na prestižen študij artist diploma (solistični doktorat) na CNSMD v Lyonu, v razred Juliena Beaudimenta. Eva-Nina je redna gostja festivalov kot so Next Generation festival v Bad Ragazu v Švici, Bell' Arte Frankfurt RheinMain Musik, Vzhajajoče zvezde v Kremlinu, Festival Messiaen v Franciji, Molyvos festival v Grčiji, Ostinato festival komorne glasbe v Omišu, festival Olive Classic, festival Allegro Vivo v Avstriji, festival flavtistov v Zagorju, Mecklenburg Vorpommern v Nemčiji, :alpenarte festival v Schwarzenbergu, Ohrid poletni festival, festival Bohinj… Bila je tudi del oddaje Stars von Morgen na televizijskem programu arte v sodelovanju z Rolandom Villazónom.

S samostojnimi koncerti se je že predstavila v mnogih evropskih državah, v Rusiji ter Ameriki. Ljubiteljica komorne glasbe sodeluje v različnih mednarodnih komornih zasedbah in je del slovenskega tria s Karmen Pečar Koritnik (violončelo) in Mojco Zlobko-Vajgl (harfa). Kot solistka sodeluje z mnogimi orkestri kot so Dunajski radijski simfonični orkester, Simfonični orkester Toleda, Orkester RTV Slovenija, Orkester filharmonije Sarajevo, Orkester Slovenske filharmonije, Romunski radijski orkester, Berlinski mladi simfoniki, Simfonični orkester Liechtenstein, Orkester festivala Allegro Vivo, Zagrebški solisti in ostalimi) in dirigenti kot so Stefan Sanderling, En Shao, Toshihiro Yonezu, Cristian Orosanu, Florian Krumpöck, Cornelius Meister, Vladimir Spivakov, Bijan Khadem-Missagh… V čast ji je bilo sodelovati z več slovenskimi in tujimi skladatelji in krstno izvesti njihove skladbe.

Leta 2012 je izšla zbirka njej posvečenih skladb slovenskih skladateljev, naslovljena "Razpoloženja". V letu 2019 je prvič nastopila v vlogi umetniške vodje festivala Alpenarte v Schwarzenbergu (Avstrija), kjer je tudi krstno izvedla njej posvečeno skladbo "Eva" irskega skladatelja Sama Perkina. V januarju 2020 se bo predstavila kot solistka z Mozarteum orkestrom iz Salzburga na festivalu Mozartwoche (Mozartovi tedni).

Kot prva solo flavtistka je že sodelovala z orkestri kot so Operni orkester Lyon, Lyonski simfonični orkester, Simfonični orkester Bordeaux, Orkester capitole de Toulouse, Operni orkester Toulon, Simfonični orkester Gran Teatre del Liceu v Barceloni, Gürzenich orkester Köln, Konzerthaus orkester Berlin, Oslo filharmonija…

Eva-Nina je solo flavtistka Opernega orkestra Limoges v Franciji.

O seminarju

Seminar bo potekal v sredo, 8. januarja 2020, med 9. in 19. uro v Modri dvorani Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje.

Namenjen je učencem Glasbene šole Velenje in dijakom Umetniške gimnazije Velenje, vsi ostali ste vabljeni k poslušanju. Pasivna udeležba brezplačna, za zunanje udeležence pa je potrebna spletna prijava.

Kotizacija

30 € (30 minut) - učenci (osnovna stopnja)

45 € (45 minut) - dijaki (srednja stopnja)

Prosimo, da kotizacijo nakažete na račun: 
Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje 
Jenkova 4, 3320 Velenje

Številka računa: SI56 013336030713841
BIC koda Banke Slovenije: BSLJSI2X
Referenca: SI 00 
Sklic: 8-2020
Davčna številka: 79789960

Rok prijave:
6. januar 2020

Hvala za vašo prijavo.

Prijavnica

Prejšnji seminarji

Seminar za flavto - Valerija Kamplet

Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje organizira seminar za flavto pod mentorstvom Valerije Kamplet. Seminar bo potekal v Modri dvorani glasbene šole v soboto, 26. januarja 2019, z začetkom ob 9:00.

Seminar je namenjen učencem in dijakom Glasbene šole Velenje. Za pasivne udeležence je vstop prost (vabljeni tudi zunanji obiskovalci).

O mentorici


Flavtistka Valerija Kamplet se je začela glasbeno izobraževati pri prof. Mojci Fideršek v Glasbeni šoli Sevnica. V Ljubljani je končala Srednjo glasbeno in baletno šolo, v razredu prof. Helene Poles. Univerzitetni študij je uspešno zaključila v razredu prof. Mateja Zupana na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani. Že med šolanjem se je predano posvečala pedagoškemu delu v Glasbeni šoli Sevnica.

Poučuje flavto, kljunasto flavto, pikolo in komorno igro na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor.

Vzgojila je vrsto odličnih mladih flavtistov, ki so prejeli številne nagrade in posebna priznanja na državnih in mednarodnih tekmovanjih – tako kot solisti kot člani komornih zasedb. Njeni nekdanji učenci s samostojnimi recitali in koncerti redno muzicirajo po vsej Sloveniji ter snemajo za radio in televizijo.  Študij nadaljujejo na uglednih univerzah doma in po svetu (na Univerzi Mozarteum Salzburg, Kraljevem glasbenem kolidžu v Londonu, Konservatoriju Luigija Cherubinija v Firencah, Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani).

Pogosto je članica komisij regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanj ter sestavljalka propozicij za državno tekmovanje TEMSIG. Je ocenjevalka pri zunanjem ocenjevanju maturitetnih nastopov za flavto, sodelovala je tudi v komisiji za prenovo učnih načrtov za umetniško gimnazijo pri predmetu flavta. Pogosto je mentorica pripravnikom flavtistom.

Vodi otroški pevski zbor v župniji »Marija, Mati cerkve« v Mariboru.
Leta 2010 je prejela listino dr. Romana Klasinca za pomembne uspehe na vzgojno-izobraževalnem področju.

Kotizacija

  • Učenci osnovne stopnje 25 € (30 minut)
  • Dijaki 30 € (45 minut)

Prosimo, da kotizacijo nakažete na račun: 
Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje 
Jenkova 4, 3320 Velenje

Številka računa: SI56 013336030713841
BIC koda Banke Slovenije: BSLJSI2X
Referenca: SI 00 
Sklic: 2601-2019
Davčna številka: 79789960

Rok prijave: 25. 1. 2019 (prijave bodo možne po 3. 1. 2019)

Seminar - Ana Kavčič Pucihar

Glasbena šola Fran Korun Koželjski organizira seminar za flavto pod mentorstvom Ane Kavčič Pucihar. Seminar bo potekal v Modri dvorani glasbene šole v soboto, 10. februarja 2018 z začetkom ob 9.oo.

Seminar je namenjen učencem in dijakom naše glasbene šole. Za pasivne udeležence je vstop prost (vabjeni tudi zunanji obiskovalci).

Vabljeni!


Flavtistka Ana Kavčič Pucihar je diplomirala (1999) in zaključila umetniško specializacijo (2001) na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Fedje Rupla, kjer je pod njegovim mentorstvom in somentorstvom dr. Branke Rotar Pance leta 2011 zaključila znanstveni magisterij s temo “Celostno poučevanje flavte za 7-letne učence”. Kot učiteljica flavte je zasnovala metodo poučevanja, ki temelji na konstruktivistični paradigmi in tako učence vključuje v proces učenja skozi prijetne glasbene izkušnje in glasbeno-didaktične igre. Del metode poučevanja je tudi v učni načrt za flavto sprejeti učbenik za najmlajše Igramo se flavto, ki sta ga napisala z Blažem Puciharjem. Angleški prevod učbenika, Fluting Stars, se je uvrstil med zmagovalce tekmovanja Newly Published Music Competition 2016 v kategoriji učbenikov za flavto ameriške zveze flavtistov National Flute Association v San Diegu/ZDA. V polletnem bivanju v ZDA leta 2015 je kot Fulbright Visiting Scholar na Boise State University/ZDA raziskovala učinkovite strategije poučevanja v inštrumentalnem pouku flavte, koncertirala in predavala, gostovala pa je tudi na University of Puget Sound in Pacific Lutheran University v zvezni državi Washington. Leta 2015 je prejela prestižno Gerbičevo nagrado za izjemne dosežke na področju poučevanja flavte in glasbenega poustvarjanja. Kot študentka doktorskega študija na Akademiji za glasbo v Ljubljani pod mentorstvom dr. Branke Rotar Pance nadaljuje raziskovanje učinkovitih strategij poučevanja flavte.

V soboto, 28. januarja 2017, nas je obiskala profesorica flavte Nataša Paklar. Nekdaj pikolistka Slovenske filharmonije, danes pa profesorica flavte na Konservatoriju za glasbo v Ljubljani.

Seminar je potekal v obliki praktičnega dela z učenci nižje in srednje stopnje. Aktivno se je seminarja udeležilo 12 učencev. Profesorica je izčrpno predajala svoje znanje tako začetnikom kot tistim bolj izkušenim. Poudarek je bil na pravilni drži telesa in vdihu, ki je osnova za oblikovanje tona, pa tudi delo na intonaciji in artikulaciji. Seminar smo zapustili polni novih idej in z veliko motivacije za prihodnje delo.


Nataša Paklar je z odliko diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof.Fedje Rupla. Izpopolnjevala se je na mnogih seminarjih pri uglednih profesorjih. Tekom šolanja je je prejela številne prve nagrade na republiških in bivših zveznih tekmovanjih, Oktobrsko nagrado mesta Beograd, Prešernovo nagrado Akademije za glasbo ter Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani.
Kot solistka je nastopala z orkestrom Slovenske filharmonije, Slovenske vojske, St. Georg Strings, Celjskim godalnim orkestrom, Karniumom, kot komorna glasbenica na festivalih Trieste Prima, Radenci, Lent, Glasbeni september Maribor, Slowind, Festival Bled, Aspekte Salzburg, Neuebuehne Villach, Svetovni glasbeni dnevi, Musik festival Stift. Kot članica tria Empiem in kvarteta flavt Flavte brez meja je krstno izvedla veliko skladb sodobnih skladateljev.
Leta 1989 je postala solo flavtistka v orkestru SNG Opera in balet Ljubljana, od 1993-2011 pa je bila pikolistka v orkestru Slovenske filharmonije, sedaj pa je profesorica flavte in pikola na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Pogosto je članica žirije na tekmovanjih mladih flavtistov, vodi seminarje, ter je redna predavateljica na poletni šoli Glasbeno poletje na gradu Podsreda.