Komponistična delavnica in seminarja za kitaro z Nejcem Kuharjem in violino z Moeko Sugiura


V petek, 12. januarja, in soboto, 13. januarja 2018, bomo na Glasbeni šoli Frana Koruna Koželjskega gostili priznanega slovenskega kitarista in komponista Nejca Kuharja ter violinistko Moeko Sugiura.
V petek se nam bosta  predstavila  na skupnem koncertu v Orgelski dvorani (ob 20.00), v soboto pa bosta svoje znanje in izkušnje delila z učenci na mojstrskih tečajih komponiranja, kitare in violine v Modri dvorani.

Vsak je lahko skladatelj: kako komponirati
Na uvodnem skupnem predavanju bo Nejc Kuhar predstavil svoj način komponiranja. Sledile bodo individualne komponistične delavnice, na katere se lahko prijavijo kandidati s svojimi skladbami.

Seminar za KITARO – Nejc Kuhar
Seminar za VIOLINO – Moeko Sugiura
Mojstrska tečaja sta namenjena našim mladim in perspektivnim kitaristom ter violinistom. To bo odlična priložnost, da bodo učenci lahko poglobili glasbeno znanje s pomočjo priznanih pedagogov in koncertantov.

Profesorja


Moeko Sugiura je študirala na tokijski Univerzi umetnosti in na dunajskem konservatoriju Privatni univerzi pri profesorjih Thomasu Christianu ter Pavlu Vernikovu, kjer je leta 2015 magistrirala z odliko. Med študijem je igrala v orkestru "Dunajski simfoniki" in pod vodstvom priznanih dirigentov nastopila na turnejah po Japonski, Nemčiji, pa tudi v dunajskih dvoranah "Musikverein" in "Konzerthaus". V času študija je prejela 1. nagrado na "tekmovanju solistov Edogawa filharmonije", 1. nagrado na "Kobe mednarodnem tekmovanju" in 1. nagrado na "Nagoya študentskem tekmovanju" na Japonskem. Leta 2014 je bila s 100 odstotnimi glasovi članov orkestra izglasovana za stalno članico "Filharmonije Baden-Baden", kjer je trenutno tudi redno zaposlena.

Nejc Kuhar je na Dunaju z odliko magistriral tako iz kitare, kakor tudi iz kompozicije. Kot kitarist in kot skladatelj je osvojil številne 1. nagrade: Altheim v Avstriji, Changsha na Kitajskem, Treviso in Acerra v Italiji ... Njegova dela so bila izvedena na prestižnih prizoriščih, kot so: dvorane "Vienna Musikverein", "Konzerthaus", "Washington National Gallery of Art", "Rahmaninova dvorana" moskovskega Čajkovski konservatorija, "Slovenska filharmonija", in druge ter izdane pod okriljem kanadskega založnika "Les Production d'Oz". Od leta 2015 je Nejc profesor kitare na Akademiji za glasbo na Dunaju (Wiener Musikakademie), od leta 2013 učitelj kitare na glasbeni šoli v Frankfurtu, aktiven pa je tudi kot predavatelj na univerzah (The Juilliard School, Manhattan School of Music, Curtis Institute of Music, University of New York, glasbene univerze na Dunaju, Frankfurtu, Antwerpnu itd.).

Kotizacija


EMINENT DUO (www.eminentduo.com) je pričel delovati leta 2012 na Dunaju, kjer sta oba glasbenika končala študij: japonska violinistka Moeko Sugiura ter slovenski kitarist in skladatelj Nejc Kuhar. Po njunem uspešnem debiju sta nadaljevala z igranjem in dosegla v naslednjih letih kar nekaj nagrad na mednarodnih komornih tekmovanjih:

  • 1. nagrada "Berlin Rising Stars Grand Prix" 2016 (Nemčija)
  • 1. nagrada "Paganini Festival" v Parmi 2016 (Italija)
  • 1. nagrada "Enrico Mercatali" v Gorici 2016 (Italija)
  • 1. nagrada "Twents" v Enschedeju 2016 (Nizozemska)
  • 1. nagrada na "Bale-Valle" 2015 (Hrvaška)

Te nagrade sta jima med drugimi omogočile tudi bogato koncertno dejavnost, pod katere spadajo Ameriška turneja junij 2016,  Japonska turneja marec 2017 in 2018, Kitajska turneja avgust 2018 ter koncerti v Avstriji, Nemčiji, Lihtenštajnu, Sloveniji, Hrvaški, Belgiji in drugod. EMINENT DUO aktivno izvaja nova dela (pod katere spadajo tudi skladbe Nejca Kuharja) ter druge skladbe 20. in 21. stoletja.

Aktivni udeleženci: 30 € (30 minut), 45 € (45 minut) oz. 60 € (60 minut)
Pasivni udeleženci: 40 € se poravna na:

Prosimo, da kotizacijo nakažete na sledeči račun:
Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje
Jenkova 4, 3320 Velenje

Številka računa: SI56 013336030713841
BIC koda Banke Slovenije: BSLJSI2X
Referenca: SI 00
Sklic: 01-2018
Davčna številka: 79789960

Prijavnica

Delavnica za kitaro in kompozicijo je že zaključena. Možne so še prijave za violino!

Prijavljam se na:

Hvala za vašo prijavo. Vse aktualne informacije vam bomo poslali po elektronski pošti.

Arhiv seminarjev za kitaro

Šolsko leto 2016/17

Strokovni aktiv kitarskega oddelka je v petek, 16. decembra in soboto, 17. decembra 2016 gostil slovenskega kitarista in pedagoga Maka Grgića. Predstavil se nam je na solističem koncertu in vodil enodnevni seminar.


Mak Grgić – ki ga je New York Times opisal kot “domiselnega, nadarjenega in izrazno izjemno močnega”, Washington Post pa kot „kitarista, na katerega moramo biti pozorni“ – je inovativen kitarist, čigar repertoar sega vse od avantgardnih del in filmske glasbe do velikih klasikov kitarskega kanona, zgodnje glasbe, popa, jazza in še dlje. Njegov zadnji album Cinema Verismo, ki ga je izdala založba Marquis Music, se osredotoča predvsem na glasbo, uporabljeno v svetovni kinematografiji zadnjih desetletij, in vključuje tako klasične kompozicije uporabljene v filmih kot transkripcije glasbe pisane posebej za film.
V sezoni 2016/17 bo Mak izdal nove plošče pri z grammyjem nagrajeni založbi MicroFest Records ter pri založbi Naxos, sodeloval bo tudi s prvim čelistom losangeleške filharmonije, Robertom DeMainom, ter losangeleškim skladateljem Andersonom Aldenom pri snemanju zgoščenke gamelanske glasbe.

Mak je do nedavnega užival rezidenco mladega umetnika pri organizaciji za komorno glasbo Da Camera  Society in je soustanovitelj skupine DC8, Da Camerinega ansambla za sodobno glasbo, ki stremi k širitvi definicij sodobnih ansamblov in ki ga je L.A. Times označil kot „navdihujoč dodatek v sferi sodobne glasbe v Los Angelesu”.

Sodeloval je z glasbeniki kot so: Martin Chalifour (koncertni mojster losangeleške filharmonije), Robert DeMaine (prvi čelist losangeleške filharmonije), Jay Campbell, Joshua Roman, The Assad Brothers, Ashley Bathgate (čelistka ansambla Bang on a Can All-Stars), John San-t’Ambrogio (nekdanji prvi čelist simfoničnega orkestra v St. Louisu), Paul Vasile in Stephen Ackert (oba orgle), tolkalec Ian Rosenbaum ter kitarist in skladatelj Nejc Kuhar, s katerim je Mak posnel svoj debitantski album String Modulations, katerega izid sta podprla RTV Slovenija in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Mak skupaj s flamenko kitaristom Adamom Del Montejem tvori Duo Deloro, v zasedbi FretX Duo pa se skupaj z Danielom Lippelom, ustanovnim članom ICE Ensemble-a, posveča izvajanju nove glasbe za kitarske due.

Rojen je v Ljubljani, kitaro pa je študiral na Konservatoriju Elly Basic v Zagrebu pri priznanem mojstru Anteju Čagalju, diplomiral je pri Alvaru Pierriju na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju. Pred kratkim je dokončal doktorski študij glasbe na Univerzi v Južni Kaliforniji kot študent Williama Kanengiserja in Scotta Tennanta, članov Kitarskega kvarteta Los Angeles. Med študijem je deloval tudi kot asistent profesorja Briana Heada, umetniškega vodje GFA, vodilnega združenja za klasično kitaro v ZDA.
Danes poučuje na Univerzi Mount St. Mary’s v Los Angelesu, je umetniški vodja festivala za interdisciplinarne umetnosti M.A.R.S. ter zagrebškega Mednarodnega kitarskega festivala. V sklopu dobrodelnih aktivnosti deluje kot mentor pri Fundaciji Bosana, ki zbira in donira sredstva za študente v Bosni in Hercegovini.