Na umetniški gimnazije se je v dobrih 25 letih zvrstilo že veliko dijakov. Tukaj je zbranih nekaj njihovih spominov na srednješolsko glasbeno izobraževanje v Velenju. 

Doris Ćosić - kitaristka, študentka na University of Southern California

"Kot dijakinja vzporednega izobraževanja glasbene smeri na umetniški gimnaziji v Velenju sem pridobila znanje in izkušnje potrebne za nadaljnje glasbeno izobraževanje, prav tako pa sem se naučila delavnosti in vztrajnosti. Tako splošna kot glasbena smer gimnazijskega izobraževanja sta mi nudili raznovrstne možnosti za širjenje znanja ter podpirali moje raznolike interese na področju glasbe in naravoslovja. Profesorji so me na poti do mojih sanj zmeraj podpirali in verjeli vame ter mi pomagali odkriti, kaj me veseli in v čemu sem dobra. Hvaležna sem za izjemno prijazno osebje, vse dodatne ure s profesorji, dostop do prostorov, kjer sem lahko nemoteno vadila, pomoč pri vpisu na univerzo in za vse nasmehe ter pozitivno vzdušje na hodnikih. Na gimnazijo imam ogromno lepih spominov in se tja z veseljem vračam – zame predstavlja najlepše obdobje odraščanja, v kateri sem vzpostavila prava prijateljstva, ki bodo trajala večno.

Že tretje leto študiram na University of Southern California – Thornton School of Music, kjer izpopolnjujem svoje igranje kitare pod mentorstvom Briana Heada. Poleg klasične kitare širim svoja glasbena obzorja tudi na področja jazza in kompozicije, hkrati pa se izobražujem tudi na področju nevroznanosti. Na univerzi sem članica boksarskega kluba in kitarskega orkestra pod vodstvom Billa Kanengiserja. Sem glasbeni vodja a cappella skupine The Sirens, s katero snemamo prvi album. V tem letu sem začela s pripravništvom za Virtual Guitar Orchestra, kjer izpopolnjujem svoje znanje audio in video inženirstva pod vodstvom Uroša Bariča, priznanega glasbenega producenta, kitarista in skladatelja. V Los Angelesu redno nastopam na dobrodelnih koncertih v domovih za starejše, šolah in bolnišnicah. V letu 2019 sem posnela pet solo videov za Guitar Studio International v Santa Monici, ki so objavljeni na njihovi spletni strani skupaj s člankom o moji glasbeni poti (https://www.guitarsalon.com/blog/slovenian-guitarist-doris-cosic-records-at-gsi-music-by-castelnuovo-tedesco-legnani-bach-brouwer-and-kuhar/)."


Fia Selič - pianistka

"Umetniška gimnazija Velenje je zaradi odličnega strokovnega kadra ter dobrih pogojev za razvoj in nadgradnjo umetniškega talenta ter glasbenega znanja odlična izbira za šolanje za vsakega mladega perspektivnega glasbenika. V najlepšem spominu so mi ostali srčni profesorji, ki so mi dali ne le ogromno strokovnega glasbenega znanja temveč tudi "znanje za življenje", in sošolci ter sošolke, s katerimi smo skozi skupne dogodivščine stkali lepe prijateljske vezi. V času šolanja sem prejela neprecenljive izkušnje nastopanja, nasvete, podporo in glasbeno znanje, ki je bilo temelj za mojo nadaljnjo glasbeno pot.
Na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu sem zaključila magistrski študij klavirja (smer instrumentalna pedagogika). Zaposlena sem na Glasbeni šoli Velenje, kjer poučujem klavir. Sem članica skupine Smooth Band, s katerim smo v sklopu tekmovanja na največjem evropskem festivalu glasbe Elvisa Presleyja v Nemčiji leta 2018 bili razglašeni za najboljše izvajalce Elvisove glasbe v Evropi." 

Timotej Kotnik - trobentač, profesor

"Umetniška gimnazija – glasbena smer mi je, s paleto izvrstnih pedagogov, dala fantastično popotnico za nadaljnja glasbena udejstvovanja tako doma kot v tujini. Ustanova, administracija in profesorji, so me vedno podpirali in mi pomagali, tako v času mojega izobraževanja v Velenju, kot tudi kasneje na moji glasbeni poti. Mislim, da sta Umetniška gimnazija in Velenje, kot mesto s svojo dolgo glasbeno tradicijo, valilnici izvristnih glasbenikov in mnogih glasbenih priložnosti."

Timotej Kotnik je po končani Umetniških gimnaziji Velenje najprej študiral jazz trobento na Nizozemskem (Prins Claus Conservatory, Groningen), podiplomski študij (smer sodobna glasba in produkcija) pa je z odliko zaključil v Španiji na znameniti Berklee College of Music – Valencia Campus, Valencia. Trenutno deluje kot profesor dodiplomskih in podiplomskih študijev na oddelkih: Trobenta, Solfeggio, Ansambli na fakulteti Berklee College of Music – Valencia Campus, Valencia, Španija. Je trobentač pri skupinah arabskih zvezdnikov (Aziz Maraka, Yarub Smarait). Med letoma 2012 in 2019 je bil programski vodja Festivala “Igraj se z mano”.


Miha Peter - trobentač 

"Na izobraževanje v Umetniški gimnaziji v Velenju imam ogromno lepih spominov. Kljub obširnosti glasbene šole, so učitelji z individualnim pristopom vedno ustvarili občutek topline in domačnosti. Vsi zaposleni, še posebej pa moj učitelj za trobento David Špec, so mi omogočili uspešno šolanje po vzporednem izobraževalnem programu, preko katerega sem pridobil ogromno znanja in kompetenc, ki me še danes spremljajo na moji glasbeni poti.
Ogromno nostalgičnih občutkov sem dobil, ko sem se začel spominjat časov na šoli. Čeprav sem bil v Velenju zgolj 3 leta in sem šolo na trenutke obiskoval bolj polovično, sem se pri tam marsikaj naučil. Lani sem diplomiral iz trobente na Univerzi v Gradcu (Avstrija), letos še iz pedagoške smeri, trenutno pa zaključujem magisterij iz trobente. V času študija sem se bolj ali manj uspešno udeleževal različnih tekmovanj, prav tako pa sem prejel štipendijo Ministrstva za kulturo, štipendijo mesta Gradec, štipendijo Prijateljev Univerze v Gradcu in pa Zoisovo štipendijo. V času šolanja sem začel igrat tudi baročno trobento in "cornetto" in se nehote do neke mere specializiral za igranje stare glasbe. Med drugimi sem v tujini nastopal z Wiener Akademie, Ensemble Cordia, Austrian Barock Akademie, Haydn Philharmonie in drugimi. V Sloveniji pa z Orchestra Matutina, s katerimi pravkar pripravljamo izvedbo Bachovega božičnega oratorija. Pri nas igranje na baročna glasbila žal še ni prav razširjeno, zato upam, da bom lahko s svojim znanjem pripomogel k razvoju."

Več na: https://www.youtube.com/channel/UC_RrkgxJG0zqxT_67-p8z8Q?view_as=subscriber

Dejan Krajnc - klarinetist, pevec in front-man glasbene skupine Poskočni, TV voditelj, radijski moderator, otroški animator, oblikovalec internetnih vsebin...

"Čeprav sem iz Laškega, sem se zaradi profesorja klarineta (Oto Kožuh) odločil obiskovati srednjo glasbeno šolo v Velenju (čeprav mi je Celje dosti bližje). Niti za trenutek nisem obžaloval te odločitve, ker sem res padel v super razred, s super sošolci (polovica glasbenikov, polovica likovnikov), s super profesorji (tako glasbenih, kot gimnazijskih predmetov) in nasploh celotna okolica ter energija sta me vodila, da sem res veliko časa (cca. 6 ur na dan) posvetil svojemu inštrumentu. Definitivno se v srednji šoli naučimo tistih pravih delovnih navad in trdega dela, ki nas potem spremljal skozi življenje, zato je prav ta takrat damo vse od sebe, kar ne pomeni da zabava čez vikend odpade, ravno nasprotno, sam se držim načela, delaj trdo - žuraj trdo. Kasneje me je pot vodila na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer se bom kmalu vpisal na podiplomski študij. Sam sem se v zadnjih letih posvetil komercialni glasbi in show-biznisu, kar niti malo ne obžalujem, čeprav sem se izobraževal bolj v klasičnih vodah. Sam menim, da je glavna razgledanost, ki mi jo je moja srednja šola dala v izobilju. Hvala Vam!"


Andrej Vivod - pianist, izdelovalec klavirjev

"Prihod v Velenje je bil kar velika sprememba, osnovna šola je bila v majhnem kraju, kjer vsak vsakogar pozna, tukaj pa je bila cela vrsta nepoznanih obrazov iz vseh koncev savinjske regije. Kmalu sem se v Velenju počutil domače. V sklopu šolskega centra Velenje je deloval pevski zbor, pri katerem sem vsa štiri leta sodeloval. Tam sem hitro našel prijatelje, s katerimi se je bilo zmeraj zabavno družit.
V umetniški gimnaziji sem predvsem dobil vpogled v to, kako zgleda biti glasbenik. Po eni strani se je zahtevala določena disciplina pri vadenju instrumenta, po drugi strani smo pa imeli kar precej možnosti nastopanja na odru. Spoznaš lahko, kako je kot glasbenik stati pred publiko, in na primer za dobro odigrano skladbo požeti velik aplavz, ki je bil morda še dodatno obogaten z vzkliki in žvižgi navdušenih prijateljev, sošolcev, znancev in profesorjev. In to priznanje, da je dijaku z svojim muziciranjem uspelo navdušiti profesorja, ki že leta poučuje na glasbeni gimnaziji, je mislim, da imelo pri nas dijakih največjo težo.
Po končani umetniški gimnaziji sem študiral klavir na Akademiji za glasbo v Ljubljani in jo po treh letih zaključil z diplomskim izpitom za pridobitev diplome prve stopnje bolonjskega sistema. Za tem sem bil 3 leta in pol v Nemčiji, kjer sem se šolal za poklic izdelovalca klavirjev (Klavierbauer). Trenutno sem zaposlen v eni izmed delavnic za popravilo klavirjev v Gradcu v Avstriji."

David Gregorc - klarinetist

"Ko se danes spomnim na čas srednje šole, se pojavi želja, da bi spet za kak dan sedel v klop s tistimi sošolci in profesorji, v prostorih velenjske umetniške gimnazije. Čeprav je bilo zelo delovno in včasih stresno, je vse skupaj imelo res poseben čar, ki ga je zelo težko opisati. Okolje nam je dajalo neko oporo, nikoli nisi bil sam, ljudje pa so bili obzirni in dobrohotni. Vedel sem, da gre vse skupaj v pravo smer, kar mi je pomagalo zdržati napore in premagati nekaj ovir v tistem času. V polnosti sem se pomena vsega tega začel zavedati šele kasneje na akademiji, ko je bilo okolje popolnoma drugačno.

Občutki glede srednješolskega obdobja so danes sicer drugačni, kot pa so bili v tistem trenutku, ko smo hodili v gimnazijo. Takrat se mi je zdelo težko in stresno, bili smo zasuti z delom z dveh strani – iz glasbene šole in iz gimnazije, kar sem sicer pričakoval že prej. Danes, ko je to obdobje oddaljeno že več let, sem morda postal bolj objektiven ocenjevalec in menim, da je bilo prav kot je bilo. V prazničnih dneh sem si zapisal še nekaj misli, ki opisujejo ali pa povzemajo moje spomine na umetniško gimnazijo v Velenju …
- Bilo je zelo pestro in delovno - pouk učenje, testi, spraševanja, vaje, nastopi, koncerti, tekmovanja … Pa vendar se je našel tudi prosti čas za druge dejavnosti in zabavo. In ravno zato, ker je bilo potrebno vlagati veliko napora v delo, smo znali bolj ceniti prosti čas ter ga bolje izkoristili.
- Reči moram, da je bila velenjska umetniška gimnazija odlična popotnica za mojo nadaljnjo glasbeno kariero, pa tudi za življenje na splošno.
- To štiriletno obdobje ima in bo imelo velik vpliv na moje življenje. Vesel sem, da sem se odločil pravi in vztrajal, tudi ko je bilo težko.
- Prijateljske vezi, ki sem jih stkal z nekaterimi vrstniki, so zelo močne še danes.
- V tem času sem se naučil, da je človek zmožen narediti veliko več kot si misli. To mi je koristilo še marsikdaj po tem.
- Umetniška gimnazija mi je dala širši pogled na svet in globlji pogled v glasbeno umetnost."

Klarinetist David Gregorc je svojo glasbeno pot začel na Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski Velenje pri prof. Matjažu Emeršiču. Po končani osnovni stopnji je izobraževanje nadaljeval v Velenju pri istem profesorju na umetniški gimnaziji. Leta 2014 se je vpisal na Akademijo za glasbo v Ljubljani. Pod mentorstvom prof. Jožeta Kotarja in asist. Jurija Hladnika je diplomiral in magistriral z odliko ter posebno pohvalo summa cum laude. Prejel je tudi Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani. Od leta 2018 je zaposlen v orkestru SNG Opera in balet Ljubljana in je asistent na Akademiji za glasbo v Ljubljani.


Neža Ulaga - organistka, študentka na Univerzi za glasbo v Gradcu

"Veliko dni je bilo napornih, hkrati pa so bili polni številnih izkušenj, ki tudi po opravljeni maturi štejejo in so me vsekakor izoblikovale. V spominu mi ostajajo številni nasveti mojih gimnazijskih profesorjev, ki so mi tudi danes v veliko oporo. Vsekakor menim, da sem dobila potrebno širino in dobre temelje za nadaljevanje svoje glasbene poti. Če bi morala izbirati ponovno, bi zopet izbrala velenjsko umetniško gimnazijo."

Neža Ulaga je študentka koncertne smeri orgel in instrumentalno-pevske pedagogike na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu (Avstrija). V času obiskovanja gimnazije prejemnica nagrad na tekmovanju Temsig in tekmovanju Svirel. Leta 2018 je osvojila prepoznavnostno nagrado na štipendijskem tekmovanju Marthe Debelli v Gradcu, leto kasneje je bila finalistka tekmovanja Fondazione Frulli v Italiji. V domačem Laškem vodi mešani pevski zbor Koral, s pedagoškim udejstvovanjem pričenja v januarju 2021 na Glasbeni šoli Velenje. Je pianistka celjskega orkestra Lucky and the pipes in članica koordinacijske skupine Slovenskega orgelskega društva.

mag. Matej Jevnišek, prof. glasbe, glasbeni urednik na Radiu Slovenija

"Izobraževanje na oddelku srednje glasbene šole v Velenju (takrat še ni bilo v uporabi imena umetniška gimnazija) je v meni pustilo pomembno sled. Spomini na ta leta so nepozabni, na vse ure vadenja instrumenta, reševanja nalog strogega stavka harmonije in druženja s sovrstniki. Poleg tega smo imeli izjemne pogoje za delo, kot le malo kje. Štiri srednješolska leta so se izkazala kot izvrstna strokovna podlaga, ko sem se vpisal na Akademijo za glasbo v Ljubljani, smer glasbena pedagogika. S ponosom še danes trdim, da sem tudi s pomočjo pridobljenih znanj in spretnosti na srednji glasbeni šoli Velenje, zaključil študij z odliko. Vsa ta glasbena znanja pa mi danes, kot uredniku za otroško glasbo na Radiu Slovenija, pomagajo soustvarjati strokovno in glasbeno neoporečno zvočno krajino za otroke in strokovne delavce.

Po srednji glasbeni šoli in splošni gimnaziji Velenje sem se vpisal na Akademijo za glasbo v Ljubljani, smer Glasbena pedagogika ter pridobil strokovni naziv profesor glasbe. Kasneje sem podiplomski študij nadaljeval v drugi smeri vendar sem magistriral iz osebnega primera, kako lahko vzpostavimo zasebno glasbeno šolo.
Danes sem zaposlen na 1. programu Radia Slovenija - Prvi kot urednik za otroško glasbo. Podpisujem se pod zelo uspešen projekt Violinček, ki je s petimi zgoščenkami v desetih letih prinesel prek sto novih skladb, ki so didaktičen pripomoček po celotni vertikali šolstva. Idejno pa sem razvil in pripeljal do odrske izvedbe ter zgoščenke s posnetki tudi novo delo, kantato za otroke Kje je Tina?, ki si že počasi utira pot v učilnice in med pevske zbore."

 


Veronika Furlan - profesorica specialne in rehabilitacijske pedagogike

Leta v glasbeni šoli in Umetniški gimnaziji Velenje so bila res pestra, zanimiva, predvsem pa lepa. Glede na to, da sem po redni gimnaziji prihajala tja popoldne in bila cele dneve tam, je bila glasbena šola moj drugi dom.
In ena taka lepa misel me je vedno spremljala zaradi moje učiteljice Eme Zapušek: "Ne le šola glasbe, ampak šola za življenje!"
Šola mi je dala res veliko, kar danes s pridom uporabljam samo streljaj stran od teh vrat, na Centru za vzgojo, izobraževanje in usposabljanje Velenje, kjer učencem s posebnimi potrebami približujem glasbo kot profesorica specialne in rehabilitacijske pedagogike.
Hvala za vse!

Natalija Verboten - pevka

Moji spomini na šolanje na glasbeni šoli Velenje so prelepi. Poleg odlične glasbene podlage, znanja ter pravilne tehnike petja (zaradi katere nisem nikoli v svojih 27 letih nastopanja na odru imela težav z glasilkami) mi je dala ljubezen do klasične glasbe, opernega petja, ki jo bom v sebi nosila vse življenje. Mag. Dušanka Simonović mi je znala operno petje približati na način, da sem se vanj takoj zaljubila in kljub temu, da šolanja opernega petja v srednji šoli nisem dokončala zaradi preobilice nastopov v zabavni glasbi (opernega petja sem se učila 5 let), je moja življenjska želja, da s šolanjem opernega petja, ko mi bo življenje namenilo čas za to, spet nadaljujem. Glasbena šola mi je približala oder, da se na njem počutim sproščeno. Javno nastopanje je največji strah večine ljudi in tudi to je velika prednost, ki je lahko za uspeh v življenju odločilna. Naučila me je medsebojnega sodelovanja, spoštovanja, zaupanja in še veliko več!

Natalija Verboten je bila v letih 2000 – 2010 ena izmed najbolj priljubljenih izvajalk slovenske zabavne glasbe. Potem se je posvetila predvsem materinstvu, vendar na oder in nastopanje ni pozabila, nanj še vedno stopi občasno, a ji je družina na prvem mestu. Z možem imata družinsko podjetje Bumerang, ki je eno izmed vodilnih v Sloveniji kar se tiče celotne tehnične opreme in izvedbe koncertov.


Luka Ovčjak - baritonist, študent na Akademiji za glasbo v Ljubljani

Glasba je bila in bo ostala pomemben del mojega življenja. Položena mi je bila v zibel, me kratkočasila skozi otroštvo, zvabila k pouku v glasbeni šoli in bila moja rdeča nit srednješolskega izobraževanja, ki sem ga uspešno zaključil v umetniškem oddelku Gimnazije Velenje. Sedaj se izobražujem na Akademiji za glasbo v Ljubljani in zelo rad obujam nepozabne spomine na trenutke s sošolci in profesorji. Oboji so v zakladnico mojega znanja prispevali mnogo koristnih življenjskih izkušenj, nasvetov, znanj in spoznanj. Ne gre trditi, da je bilo vedno vse lepo in samoumevno, a zagotovo je bilo ob opori ljudi, ki so z mano delili moj vsakdan, precej lažje.
Mojo glasbeno pot je pomembno oplemenitil profesor inštrumenta gospod Mitja Škorjanc. Spremljal me je že v nižji glasbeni šoli. Pri vpisu v srednjo šolo me je s svojo strokovnostjo, dostopnostjo, voljo do dela, v katerega je verjel in ga ves čas postavljal v ospredje, ter pozitivno energijo prepričal, da se vpišem k njemu. Prvih nekaj ur najinega sodelovanja je minilo v spoznavanju tako najinih osebnosti kot glasbenega znanja, a sva se zelo hitro ujela in začela uspešno sodelovati. To sodelovanje je bilo iz leta v leto bolj prežeto s trdim delom, strokovnimi debatami, deljenjem pozitivnih in negativnih izkušenj iz glasbenega ter šolskega okolja. Zaznamovano je bilo z razumevanjem, oporo in pomočjo, ki sem jih skozi leta izobraževanja nujno potreboval. V štirih letih je z menoj nesebično delil vse svoje znanje. Ves trud najinih skupnih projektov je bil usmerjen v to, da bi znal in vedel kar največ. Brez slabe vesti si upam trditi, da je profesor Mitja Škorjanc s svojim strokovnim pedagoškim delom pridobil moje popolno zaupanje in v veliki meri vplival na sprejete odločitve na moji glasbeni poti. Skozi štiri srednješolska leta ni bil zgolj profesor, s svojo vrlino znati poslušati, prisluhniti in pomagati je bil tudi moj zaupnik in dober prijatelj. Njegove nasvete sem dojemal kot življenjsko pomembne in so mi bili vedno v veliko pomoč, če sem se v svojem najstniškem iskanju znašel na razpotju. Srednješolska leta bom tudi po njegovi zaslugi ohranil v spominu kot svetla, optimistična, prijetna in če bi danes izbiral še enkrat, bi zagotovo izbral isto pot.