• Serdar Aleksandar

    Serdar Aleksandar

Serdar Aleksandar

klavir, komorna igra

Aleksandar Serdar, rojen v Beogradu, je po študiju v Novem Sadu šolanje nadaljeval v ZDA in Italiji. Na njegovo pianistično oblikovanje sta vplivala v prvi vrsti Sergio Pericaroli in Leon Fleisher.

Kot mlad pianist je sodeloval na številnih mednarodnih tekmovanjih, kjer je prejemal visoke nagrade. Med najpomembnejšimi so: Arthur Rubinstein v Tel Aviv-u, Monza-Rina Salla Galo, Vercelli, Carlo Zechhi, ki so močno vplivale na začetek njegove mednarodne glasbene kariere.

Aleksandar Serdar je igral na recitalih in nastopal z orkestri skoraj po vseh evropskih državah, v ZDA, Braziliji, Peruju, Maroku, Izraelu, na Tajskem in Japonskem. Igral je s številnimi simfoničnimi orkestri (Beograd, Bremen, Sofija, Zagreb, Torino, München, San Hose, Dresden...) in znanimi dirigenti (Jean-Claude Casadesus, Jorg Peter Weigle, Emil Tabakov, Mendi Rodan, Marcello Viotti, Michael Plason. Nastopa v različnih koncertnih dvoranah kot so: Theatre Chatelet, Auditorium du Louvre, Tonhalle in Zürich, Alice Tully hall in New York Lincoln Center in na festivalih, med njimi: “La Roque d’Antheron, Folles Journeaus in Nantes, Sully sur Loire, St. Riquier, Schleasu Holstein in Hamburg, Montpellier Festival of Radio France.

Aleksandar Serdar je prvi CD posnel za diskografsko hišo EMI in dobil izvrstne ocene glasbenih kritikov.

Ukvarja se tudi s pedagoškim delom. Od leta 1999 poučuje na Fakulteti glasbene umetnosti v Beogradu, deloval je tudi v Nišu, predava tudi na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Od šolskega leta 2017/18 deluje tudi na Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski Velenje.

Pogosto sodeluje kot član žirije na različnih nacionalnih in mednarodnih tekmovanjih.<< Nazaj na seznam