• Vogrin Tanja

    Vogrin Tanja

Vogrin Tanja

harfa

Mezzosopranistka in harfistka Tanja Vogrin je po končani srednji glasbeni šoli (petje pri Dušanki Simonović in Jolandi Korat / harfa pri Daliborju Bernatoviću) študirala operno petje pri Annemarie Zeller in Joanni Borowski-Isser ter klasično harfo pri Evi Hoffellner, Arcoli Clark in Ágnes Polónyi v Avstriji. Leta 2007 je diplomirala na Univerzi za glasbo in uprizarjajočo umetnost v Gradcu, na isti ustanovi pa je leta 2009 z odliko zaključila tudi magistrski študij koncertnega petja.
Iz ljubezni do predklasične glasbe se ukvarja predvsem z raziskovanjem zgodovinskih tehnik petja in igranja na historične tipe harf, kar jo je poneslo na znamenito Visoko šolo za staro glasbo Schola Cantorum Basiliensis v Švici. Tam je zaključila specializacijo iz historičnih harf pri Heidrun Rosenzweig, študij ansambelskega petja pod vodstvom Anthonyja Rooleya in Evelyn Tubb ter specializacijo iz srednjeveške vokalne glasbe v razredu Kathleen Dineen.
Tanja Vogrin je ena redkih interpretov po svetu, ki se sami spremljajo na harfi, in je ustanovna članica ansambla Concerto di Margherita, ki se posveča prav temu aspektu historične izvajalske prakse. Solistično in v raznolikih komornih sestavih (Novantik Basel, Alerion, Neue Hofkapelle Graz, recreationBAROCK Graz, La Cetra Basel, Renaidanse, Le Sirene…) koncertira po Evropi, bogate izkušnje pa v okviru svojega pedagoškega dela z navdušenjem deli z mladimi glasbeniki doma in v tujini. Od aprila 2016 je zaposlena kot profesorica baročnega petja na oddelku za staro glasbo Konservatorija Johanna Josepha Fuxa v Gradcu.<< Nazaj na seznam