• Bernatović Dalibor

    Bernatović Dalibor

Bernatović Dalibor

harfa

Osnovno šolo in srednjo glasbeno šolo končal v Mariboru (smer klarinet), na SGBŠ v Ljubljani pa smer harfa. Študiral je v Ljubljani na Akademiji za glasbo pri izr. prof. Rudi Ravnik Kosi ter na Glasbeni akademiji v Zagrebu pri doc. prof. Mariji Mlinar, kjer je tudi diplomiral.

Prva redna zaposlitev je bila v SNG Maribor, kjer je bil solo harfist dvanajst let v opernem in simfoničnem orkestru. Solistično, v orkestru ter v komornih zasedbah je koncertiral v mnogih državah EU.  Snemal ter izdal je zgoščenke za RTV Slovenije in RTV Hrvaške tako v klasičnem kakor zabavnem glasbenem žanru.

Ves ta čas je bil zaposlen tudi honorarno na glasbenih šolah v Ljubljani, Novi Gorici, Celju, Velenju in Mariboru, kjer je sodeloval pri ustanavljanju novih oddelkov za harfo. Kot pedagog deluje že petindvajset let ter ima pridobljen strokovni naziv svetnika. Aktivno, kot sestavljavec in predsednik strokovne komisije za harfo, je sodeloval v kurikularni komisiji in pri prenovi ter pisanju novih učnih programov za glasbeno šolo in umetniško gimnazijo.

Redno je član tekmovalnih žirij na harfističnih tekmovanjih doma in v tujini.

Pri pedagoškem delu je dosegal izredno visoke uspehe, (večkrat tudi maksimalnih 100 točk), kar dokazujejo zmage njegovih učenk in učencev na mnogih tekmovanjih tako doma kakor tudi na mednarodnih tekmovanjih po svetu (Italija, Avstrija, Hrvaška, Srbija, Anglija…), pa tudi veliko število deklet, ki so se po končani srednji šoli odločile in nadaljevale študij harfe na akademijah za glasbo v Ljubljani, Zagrebu, Udinah, Londonu ali avstrijskem Gradcu.

Prav tako se uspešno ukvarja tudi s skladanjem glasbe za otroke, kakor tudi za že priznane, profesionalne harfistke. Njegove skladbe so bile izvedene na mnogih koncertih po Sloveniji kakor tudi v Madridu, Dunaju, Torinu, Cardiffu, Zagrebu in Beogradu. Na področju gledališke dejavnosti je avtor in soizvajalec izjemno odmevne »Predstave o harfi« v okviru abonmaja »Cikel za mlade« Koncertne poslovalnice Narodni dom Maribor.

Kot ustanovitelj in predsednik Društva harfistov Slovenije prireja mednarodne seminarje, koncerte ter druge oblike usposabljanja in sodelovanja harfistov. Tako so gostovale priznane harfistke iz mnogih držav kakor so Belgija, Irska, Nizizemska, Hrvaška, Italija, Anglija, Turčija, Kanada…. Od leta 2007 je skupaj z Glasbeno šolo Fran Korun Koželjski Velenje organizator prestižnega mednarodnega tekmovanja za harfo, ki je na zelo visokem strokovnem nivoju in izjemno dobro obiskano s strani tekmovalcev mnogih evropskih držav. Oktobra 2012 je prejel listino dr. Roman Klasinc za uspehe in dosežke na področju razvoja pedagogije pri harfi, leta 2013 nagrado Frana Gerbiča, ki jo podeljuje Zveza slovenskih glasbenih šol, kot najvišje državno priznanje v glasbenem šolstvu. Leta 2014 je dobil nagrado HarpMastersa iz Švice za uspehe in dosežke na področju razvoja pedagogije pri harfi.<< Nazaj na seznam