• Golež Gruden Andreja

    Golež Gruden Andreja

Golež Gruden Andreja

orgle, klavir, komorna igra

Andreja Golež Gruden je maturirala na velenjski gimnaziji in zaključila šolanje na Srednji glasbeni šoli Velenje na oddelku za orgle pri mag. Emi Zapušek.

Opravila je diplomski študij orgel na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju v razredu prof. R. Scholza, v šolskem letu 2003/2004 je svoje znanje orgelske igre poglobila na Višjem nacionalnem konservatoriju za glasbo in ples v Parizu, kjer je študirala pri M. Bouvardu in O. Latryu, leta 2006 je z odliko zaključila magistrski študij orgel v razredu H. Luckeja na Mozarteumu v Salzburgu in si s tem pridobila naslov ˝magister artium˝.

Za sabo ima številne pomembne koncerte doma in v tujini, igrala je tudi na znamenitih notredamskih orglah pariške katedrale. Je nagrajenka več tekmovanj, avtorica posnetkov v arhivu Radia Slovenije in organizatorka orgelskega glasbenega življenja.

Veliko se posveča koncertiranju v različnih komornih zasedbah: s saksofonom (duo Org. Sax), harfo (duo Dialogue), orgle štiriročno (duo Organum Plenum), flavto (duo Musica Calamus) in trobento, sodeluje še s sopranom, violino, prav tako z zbori in orkestri.

Je soustanoviteljica in od leta 2014 predsednica Slovenskega orgelskega društva.

Od leta 2004 poučuje orgle na osnovni in srednji stopnji Glasbene šole Velenje, kjer je s svojimi učenci na orgelskih tekmovanjih dosegla že več nagrad.<< Nazaj na seznam