• Lojen Tomaž

    Lojen Tomaž

Lojen Tomaž

tolkala, komorna igra

Tomaž Lojen se že od mladega ukvarja z glasbo, kar je krojilo tudi njegovo glasbeno izobraževanje. Tolkala se je začel učiti na GŠ Fran Korun Koželjski in končal srednjo šolo v razredu Darka Gorenca. Poleg tolkal je naredil tudi nižjo glasbeno šolo iz klavirja pri Manji Gošnik - Vovk in tri razrede kontrabasa pri prof. Blažu Zupanu.
Po končani srednji šoli je odšel v Maribor na Pedagoško fakulteto - smer glasbeni pedagog (mentor prof. Martin Bajde), vendar je ta študij končal v tretjem letniku, saj je bila želja po igranju tolkal prevelika, in odšel na študij tolkal na Akademijo za glasbo v Zagrebu. Tam je diplomiral z odliko v razredu prof. Igorja Lešnika.
Je dobitnik več nagrad tekmovanj mladih glasbenikov Slovenije - zlate, dveh srebrnih in bronaste - dobitnik nagrade Percussive Arts Society, za najboljši akademski tolkalni ansambel, kot član tolkalnega ansambla Akademije za glasbo v Zagrebu in Glasbene mladine Hrvaške "biNg Bang", s katerim je igral tudi na Percussive Arts Society International Convetion leta 2004 v Nashvillu(USA) in drugje po svetu. Poleg tega je dobitnik nagrade Ivo Vuljević HGM in dobitnik posebne rektorjeve nagrade Vseučilišča u Zagrebu. Kot član Slovenskega tolkalnega projekta, s katerim gostuje po mnogo državah, je dobitnik Župančičeve nagrade 2013 in nagrade Prešernovega sklada 2014.

Kot solist ima za sabo veliko nastopov tako v Sloveniji kot tudi na Hrvaškem in je substitut Orkestra Slovenske filharmonije, simfonikov RTV Slovenija, simfonikov Hrvaške radiotelevizije.
Tolkala poučuje že od svojega 20 leta. Trenutno poučuje na Glasbeni šoli Velenje in tako se lahko posveti tudi seminarjem v tujini ali pa v Sloveniji. Predaval je že na Hrvaškem, Španiji…
Njegovi dijaki in učenci se udeležujejo številnih tekmovanj v Sloveniji kot tudi na mednarodnih tekmovanjih, kjer osvajajo lepe rezultate. Ker želi svojim učencem in dijakom predstaviti tolkala v najširšem pomenu besede, smatra, da je izobraževanje v tujini na različnih festivalih in seminarjih nujno.<< Nazaj na seznam