Učiteljski zbor umetniške gimnazije za strokovni del - glasba, šolsko leto 2018/2019 Učiteljski zbor umetniške gimnazije za strokovni del - glasba, šolsko leto 2018/2019

Sprednja vrsta (od leve proti desni): Tilen Slakan, Nataša Ževart Pavšek, Tomaž Lojen, Tamara Gombač, Danica Koren, Barbara De Costa, Ljiljana Djukić Šuklar, Andreja Golež Gruden, Pascal Vehovec, Sara Slatinek, Nina Verboten, Boštjan Mesarec, Tanja Petrej in Dunya Tinauer.
Srednja vrsta (od leve proti desni): Aleksandar Serdar, Anja Rosec, Anja Kožuh, Barbara Verhovnik, Matjaž Emeršič, Sanja Mlinar Marin, Monika Krajnc Štih, Neva Berke, Katja Šumečnik, Gordana Hleb, Olga Ulokina, Mojca Volavšek in Janko Potočnik.
Zadnja vrsta (od leve proti desni): Boris Štih, David Špec, Jasmina Špec, Gorazd Topolovec, Damir Tkavc, Jelka Hrovat, Miran Šumečnik, Izidor Kokovnik, Slavko Šuklar, Primož Kranjc,Jerneja Grebenšek, Janez Marin, Špela Zamrnik, Nikolaj Žličar, Katja Žličar Marin in Janez Pincolič. 
Manjkajoči profesorji: Dalibor Bernatović, Gregor Dvorjak, Alenka Goršič Ernst, Jernej Marinšek, Teja Pintar, Alenka Podpečan, Mitja Škorjanc, Urška Šramel Vučina, Igor Ulokin, Mojca Ušen Tkalčec in Ana Zajc Smolčnik.

  • Šuklar Slavko

    Šuklar Slavko

Šuklar Slavko

glasbeni stavek, klavir, klavir B

Slavko Ludvik Šuklar (1952, Murska Sobota) je diplomiral na FMU (na Fakulteti glasbene umetnosti) v Beogradu na teoretičnem oddelku leta 1975. Na isti fakulteti je leta 1988 tudi magistriral na oddelku za kompozicijo in orkestracijo.
Na Akademiji umetnosti v Novem Sadu je od leta 1992 kot izredni profesor predaval Analizo glasbenega dela, leta 1996 pa je bil izbran za izrednega profesorja na Katedri za kompozicijo in orkestracijo, kot tudi za vodjo oddelka za kompozicijo in dirigiranje. Kompozicijo in orkestracijo je predaval na Akademiji umetnosti v Novem Sadu, orkestracijo pa na katedrah za dirigiranje in za muzikologijo na FMU v Beogradu. Leta 1997 se je vrnil v Slovenijo, kjer zdaj na srednji glasbeni šoli Fran Korun Koželjski v Velenju poučuje harmonijo, kontrapunkt in glasbene oblike…
V klubu PAC - Pomurski akademski center v Murski Soboti, je Slavko Šuklar od leta 2000 glasbeni urednik, kjer letno priredijo 12 do 13 prestižnih koncertov resne glasbe, z najbolj znanimi poustvarjalci iz Slovenije in tujine. Od 2002 je umetniški direktor festivala »PACOV glasbeni maj v Pomurju«, na katerem priredijo do 19 koncertov po mestih Pomurja, s prestižnimi poustvarjalci in ansambli iz Slovenije in inozemstva. Festival se je od 2006 leta razširil tudi na sosednje države kot so Madžarska, Avstrija in Hrvaška ter se  tako prelevil v  pravi veliki mednarodni festival resne glasbe v tem delu Evrope.
Pred leti je bil skladatelj Slavko Šuklar imenovan tudi za vodjo koncertne dejavnosti v Velenju na področju resne glasbe, kjer je aktiviral abonma resne glasbe z znanimi domačimi in tujimi poustvarjalci; od solistov prek komornih ansamblov do zborov.
Njegov opus zajema več kot 90 skladb in to za simfonični orkester, za komorne ansamble, solistično glasbo, glasbo za elektroniko, glasbo za elektroniko in akustične instrumente, multimedijske projekte, zborovsko glasbo, skladbe za harmonikarske orkestre, glasbo za filme, TV serije, radijske drame, lutkarske predstave…
Njegove skladbe izvajajo na vseh najpomembnejših festivalih na področju bivše Jugoslavije kot so: BEMUS-Beograd, Slovenski glasbeni dnevi, Noč slovenskih skladateljev, NOMUS - Novi Sad, Composers' International Forum – Beograd, Bienalle – Zagreb, Annual Review of Yugoslav Music - Opatija; ter v Ameriki, Angliji, Avstraliji, Avstriji, na Češkem, Finskem, Nizozemskem, v Franciji, Italiji, Izraelu, na Madžarskem, v Nemčiji, Rusiji, na Slovaškem, v Švici, na 6. mednarodni tribuni elektroakustične glasbe Amsterdam 1996, v na Svetovnih glasbenih dnevih v Hong Kongu 2002 in v Sloveniji 2003.
Njegova dela so bila in so  na programih Slovenske filharmonije, Simfoničnega orkestra RTV Slovenije, Zagrebške filharmonije, Beograjske filharmonije, Donavske filharmonije (združene akademije obdonavskih držav), Vojvodinske filharmonije, Vojvodinskih simfonikov, Filharmonije RTV Tbilisi, Godalnega orkestra Slovenske filharmonije, Godalnega orkestra Camerata Academica, orkestra St. George Strings, Godalnega orkestra RTV Novi Sad, ansambla Musica viva, Godalnega kvarteta Pro Arte – Zagreb, Godalnega kvarteta Mokranjac – Beograd, Slovenskega kvinteta trobil - Ljubljana, Neues Ansamble – iz Linza, Tria Densyti – Novi Sad, Orkestra harmonik novosadske univerze, vokalne skupine Canticum - Maribor, Šaleškega APZ iz Velenja, ansambla Camerata Velanensis... kot tudi v izvedbi izvrstnih tujih in domačih solistov.
Za svojo ustvarjalnost je prejel pomembne nagrade, največ v tujini, in sicer: dve veliki nagradi na Mednarodni tribuni skladateljev leta 1994 in 1996 v Beogradu, nagrado Ministrstva za kulturo Vojvodine, nekaj prvih nagrad za originalne skladbe za harmonikarske orkestre in soliste na festivalih v Puli. Nagrado WAO v Trossingenu v Nemčiji je prejel l. 1992, priznanje Občine Beltinci za izjemno dejavnost na glasbenem kulturnem področju, Prešernovo nagrado Občine Murska Sobota za izjemno dejavnost na področju glasbene kulture…
Kompleten opus skladatelja Slavka Šuklarja (razen najnovejših skladb) sta posneli RTV Novi Sad in RTV Beograd, nekatera dela so pa posneli tudi ostali RTV centri: RTV Slovenije, RTV Hrvaške, glasbeni center De Ijsbreker v Amsterdamu, Akademija Sibelius na Finskem, Radio Mannheim, Radio Kijev, Radio Tel Aviv…
Od leta 1997 vse njegove skladbe snema RTV Slovenija.<< Nazaj na seznam