20 mar

Državno tekmovanje se je zaključilo

Državno tekmovanje se je zaključilo

Zveza slovenskih glasbenih šol vsako leto v mesecu marcu organizira Tekmovanje mladih glasbenikov Republike Slovenije, na kratko TEMSIG. Gre za največje glasbeno tekmovanje na Slovenskem z dolgo tradicijo (poteka že od leta 1972) in mednarodnim ugledom (član evropskega združenja European Union of Music Competition for Youth). Na njem se vsako leto predstavijo najboljši mladi slovenski glasbeniki v starostnih kategorijah od 11 do 25 let. Tekmovanje je letos (med 6. in 19. marcem 2017) potekalo že šestiinštiridesetič, tokrat na glasbenih šolah gorenjske regije: v Kranju, Jesenicah, Radovljici, Škofji Loki in Tržiču. Letos so mladi glasbeniki tekmovali v igranju na trobila, tolkala, harmoniko, tamburico, jazz-solo in v komornih skupinah: v kitarskem in klavirskem duu ter v komornih skupinah z godali. Za mlajše tekmovalce so bila v februarju organizirana regijska predtekmovanja, ki so potekala po vsej Sloveniji, med drugim tudi v Velenju. Najboljši so se uvrstili naprej, pridružili so se jim malo starejši tekmovalci (ki so tekmovali v dveh etapah) in tako je na letošnjem državnem tekmovanju nastopilo 582 glasbenikov.

Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje je na tekmovanje prijavila 47 mladih glasbenikov, ki so se z Gorenjske vrnili z odličnimi uspehi. Skupno so osvojili 10 zlatih plaket, 16 srebrnih in 4 bronaste plakete. Zlato plaketo so dobili štirje instrumentalni solisti Luka Ovčjak (evfonij), Jure Hudobreznik, Tim Britovšek in Branko Dobrovoljski (harmonika) ter šest komornih zasedb: dva klavirska dua (Maj Mirst in Lenart Šonc, Petja Emeršič in Neža Kikec), dva kitarska dua (Nace Apšner in Mia Koper, Din Ćejvanović in Doris Ćosić) ter dva klavirska tria (Stella Halilović - violina, Kim Fricelj - violončelo in Manca Ernst - klavir, Klara Zemljič - violina, Hana Žličar - violončelo in Anja Vodušek - klavir). Srebrne plakete so prejeli Ditka Volk, Jaka Hudobreznik, Adrian Drago Poprijan, Peter Tomšič (trobente), hornista Lucija Škruba in David Tretjak, tubist Gašper Poprijan, tolkalci (Tjaž Marin, Mark Urbanc Glinšek, Nejc Sakulac, Oskar Žerak Urbanc), harmonikarji (Martin Plaskan Hodnik, Ema Hliš Mastnak in Andraž Malgaj), kitarski duo (Tea Čerenak in Rok Želdoner) ter trio (Sara Koželjnik in Maja Sevčnikar - violini, Neža Turinek - klavir). Bronaste plakete pa so dobili tolkalci Luka Jovanović, Filip Štih in Anika Kolar ter pozavnist Jure Hrovat.

Najuspešnejši so prejeli še posebne nagrade -  prvo nagrado je dobil kitarski duo (Nace Apšner in Mia Koper), drugo nagrado so prejeli Luka Ovčjak, Gašper Poprijan, Branko Dobrovoljski, Maj Mirst in Lenart Šonc, Stella Halilović, Kim Fricelj in Manca Ernst, Klara Zemljič, Hana Žličar in Anja Vodušek, tretjo pa David Tretjak. Nace Apšner in Mia Koper sta prejela še dve priznanji: posebno priznanje za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega avtorja ter za najboljšo izvedbo obvezne skladbe. Tako se bosta v četrtek, 23. 3. 2017, predstavila na zaključnem koncertu prvonagrajencev v Ljubljani. Žirija je s posebnim priznanjem nagradila tudi korepetitorko Ano Tijssen za zgledno sodelovanje s tekmovalcem in umetniško podporo. Vsem tekmovalcem in njihovim mentorjem iskreno čestitamo.


<< Nazaj na seznam novic