3 mar

Otvoritev novih vadbenih orgel

Otvoritev novih vadbenih orgel

V ponedeljek, 2. marca 2015 smo na velenjski glasbeni šoli otvorili nove vadbene orgle.
Znano je, da je Glasbena šola  Velenje razvila in utrdila eno najkvalitetnejših glasbenih izobraževanj na osnovni in srednji stopnji v Sloveniji. Skozi čas so bile nenehno prisotne drzne vizije in našla se je tudi volja in moč za njihove uresničitve. Med njimi ima zagotovo posebno mesto pionirska postavitev  orgelskega izobraževanja, ki je kot predpogoj za uspešno delo poleg kvalitetnega kadra potrebovala prostor in instrument. Leta 1997 je bila dograjena orgelska dvorana, v kateri so postavljene mehanske orgle dunajske firme Allgäuer.
Zaradi  maloštevilnosti orgelskih instrumentov,  naraščanja zanimanja za učenje orgel, organizacije številnih orgelskih projektov med katerimi so mnogi zasnovani mednarodno, se je zelo kmalu pokazala velika potreba po vadbenem instrumentu. Poti za uresničitev pridobitve, ki smo jo v ponedeljek, 2. 3. z velikim veseljem predstavili, smo iskali vsaj desetletje.
Nove manjše mehanske vadbene orgle so plod domačega znanja, izdelalo jih je Orglarstvo Močnik iz Cerkelj na Gorenjskem. Namenjene so predvsem pouku, vadenju in so zelo primerne za komorno muziciranje. Imajo šest registrov, dva manuala in pedal.
Glasbena šola Velenje je sedaj edina šola v Sloveniji, ki poleg koncertnega orgelskega instrumenta zdaj razpolaga tudi z manjšim mehanskim instrumentom. Dobri materialni pogoji za pouk, vadenje in koncertno dejavnost so predpogoj za uspešnost in prepoznavnost instrumentalne glasbene stroke. Prepričani smo, da je Velenje postalo tako v Sloveniji, kot v tujini prepoznavno tudi zaradi orgel.

Nove orgle je predstavil profesor Hannfried Lucke, ki poučuje orgelsko igro na Univerzi Mozarteum v Salzburgu. Gospod Lucke je že stari znanec ˝velenjske orgelske scene˝, saj smo se spoznali pred trinajstimi leti, ko je vodil štiridnevno mednarodno orgelsko šolo in se predstavil na večernem koncertu velenjskemu občinstvu. Od takrat naprej so se stkale med nami trdne orgelske in prijateljske vezi. Med drugim je kar nekaj naših uspešnih dijakov odšlo po srednji šoli k njemu študirat.
Profesor Hannfried Lucke je preko improvizacije baročnega koncerta izvrstno predstavil posamezne registre vadbenih orgel. Publika je bila očarana nad vrhunsko improvizacijo, briljantno tehniko ter veliko karizmo prof. Luckeja.  Profesor Lucke je ob koncu koncerta strnil svoje vtise o našem orgelskem oddelku in dejal, da se nadvse rad vrača v zibelko slovenske organistike, kjer ga vedno znova preseneča visok nivo znanja, muzikalnost slovenske duše ter navdušenje.

Nekaj slik najdete v naši galeriji.


<< Nazaj na seznam novic