8 nov

Prireditev ob izidu zgoščenke klavirskega oddelka Glasbene šole Velenje

Prireditev ob izidu zgoščenke klavirskega oddelka Glasbene šole Velenje

Naš klavirski oddelek je izdal zgoščenko! Vabljeni vsi na prireditev ob izdaji zgoščenke, ki se bo odvijala v sredo, 9. novembra 2022, ob 18.00 v Marinovi dvorani naše šole.

Matevž Goršič: Suita 1-13

Klavirski oddelek Glasbene šole Velenje je v šolskem letu 2021/2022 predstavil in posnel "Utrinke iz narave" skladatelja M. Goršiča, ki so prvi del zbirke "Komaj čakam, da se usedem za klavir". Ob izidu zgoščenke vam bodo dijaki Umetniške gimnazije Velenje predstavili drugi del zbirke z naslovom "Suita 1-13".

Klavirska suita je sklop dvanajstih skladb za klavir, ki so nastale poleti 2020. Njihova posebnost je v tem, da je vsaka pisana v svojem taktovskem načinu; od 1 do 13 - dobnega (2 - dobni in 3 - dobni sta zajeta v isti skladbi). Poleg preprostih, kot sestavljenih ritmov, se izvajalec ob izvedbi skladb sooča tudi, s tako klasičnimi, kot sodobnimi kompozicijskimi prijemi. Čeprav so skladbe slogovno dokaj poenotene, je v njih slišati različne melose, od klasičnega do španskega, latinsko ameriškega, jazzovskega, makedonskega... Nekatere skladbe so ritmično in tehnično dokaj zahtevne, a so ravno zaradi raznolikosti, sodobnosti in različnih melosov primerne za mlade pianiste, ki zaključujejo stopnjo nižje glasbene šole, kot tiste na srednji in višji stopnji.


<< Nazaj na seznam novic