13 nov

Uspešen zaključek 2. mednarodnega tekmovanja klasične kitare VelEspaña

Uspešen zaključek 2. mednarodnega tekmovanja klasične kitare VelEspaña

Orgelska dvorana Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje je med 10. in 12. novembrom 2023 gostila 2. mednarodno tekmovanje za klasično kitaro »VelEspaña« pod okriljem Veleposlaništva Španije v Sloveniji - v sodelovanju z Glasbeno šolo Velenje in Društvom slovenskih učiteljev kitare (EGTA).

Na otvoritvi tekmovanja (v petek, 10. novembra 2023) je nastopil vrhunski španski flamenko kitarist Manuel Valencia, ki je predstavil svojo najnovejšo zgoščenko »Las tres Orillas«. Pred začetkom koncerta so obiskovalce nagovorili ravnatelj Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje Boris Štih, direktor občinske uprave Mestne občine Velenje Iztok Mori, predsednik Društva slovenskih učiteljev kitare EGTA, dr. Mario Kurtjak in veleposlanik Španije v Sloveniji Juan Arístegui Laborde.

Tekmovanje je bilo posvečeno glasbi vseh skladateljev na področju Španije in Iberoamerike, ki so skozi zgodovino svoja dela posvetili kitari, tekmovalci pa so nastopili v petih starostnih kategorijah. Mlade kitariste je ocenjevala strokovna komisija v zasedbi: Izidor Erazem Grafenauer, Manuel Valencia in Francisco Bernier (oba Španija), Lucija Šorn, Monika Krajnc Štih, Morana Pešutić (Hrvaška), predsednik žirije je bil dr. Mario Kurtjak.

VelEspañe se je udeležilo 30 mladih kitaristov in kitaristk iz petih različnih držav (Slovenija, Hrvaška, Avstrija, Črna Gora in Japonska) med njimi tudi dijaka Umetniške gimnazije Velenje Blaž Pogorevc (mentorica Monika Krajnc Štih) in Tilen Jezernik (mentor Urban Meža) ter učenci Glasbene šole Velenje Jure Ojsteršek, Tine Govek, Gaber Mihael Cigler in Neža Orozel (mentor vseh je Urban Meža), ki so vsi so prejeli zlato priznanje. Izvrstno se je odrezala Neža Orozel, ki je v 3. kategoriji zmagala in osvojila 1. nagrado. Iskrene čestitke vsem!

Fotografija: Tilen Jezernik, Blaž Pogorevc, Neža Orozel, Tine Govek, Gaber Mihael Cigler in Jure Ojsteršek ter mentorja Urban Meža in Monika Krajnc Štih

Več o tekmovanju

Več o otvoritvenem koncertu


<< Nazaj na seznam novic