Pogovor z našimi prvonagrajenci


Jona Zamrnik obiskuje 7. razred Osnovne šole Mihe Pintarja Tolede v Velenju. Oboo, ki si jo je izbrala zaradi zanimivega zvoka, igra že šest let, njena profesorica je Tanja Mršnjak Petrej. Na letošnje državno tekmovanje se je pripravljala dlje časa, intenzivneje od meseca oktobra 2015. V decembru se je uspešno udeležila šolskega tekmovanja mladih pihalcev fOKS, potem imela veliko manjših nastopov, se februarja uspešno predstavila na regijskem tekmovanju, 8. marca pa odlično nastopila na državnem tekmovanju, kjer je osvojila zlato plaketo in prvo nagrado. Na tekmovanju, ki je potekalo v Cerknem, se je predstavila s tremi skladbami: Loelletovim Andante in Allegro, s Puciharjevo Fantazijo za oboo in klavir ter s Händlovima Air in rondo, ki jo je po svojem občutku prav na tekmovanju najbolje zaigrala. Odličnega rezultata, do katerega je prišla ob veliki podpori svoje mentorice, je bila zelo vesela. Spremljala jo je korepetitorka Nina Verboten. Joni je kot prvonagrajenki pripadala čast igranja na posebnem koncertu prvonagrajencem, ki je bil v Mariboru. Tam se je predstavila s Händlovo skladbo. Po uspešno zaključenem tekmovanju ima veliko ustvarjalnih načrtov. Kmalu jo čaka sodelovanje v šolskem muziklu, pa gostovanje s Pihalnim orkestrom Glasbene šole Velenje v Stuttgartu, ki se ga zelo veseli. Ob koncu tekmovanja je izpostavila tudi prijazno podporo njenih prijateljic iz glasbene šole (Karin in Viktorija).


Pianist Rok Tadej Brunšek obiskuje 6. razred klavirja pri profesorici Moniki Vehovec in 7. razred na Osnovni šoli Antona Aškerca. Za sabo ima že kar nekaj tekmovalnih izkušenj in tako se je tudi na letošnje državno tekmovanje znal dobro pripraviti. Poleg rednega pouka klavirja je obiskoval dodatne ure in veliko nastopal. Za tekmovanje sta z mentorico pripravila štiri skladbe: skladbo z naslovom Vedrina slovenskega skladatelja Vilka Ukmarja, Bachovo Dvoglasno invencijo št. 15, prvi stavek iz Beethovnove Sonate op. 14 in energično skladbo (Capuleti in Montegi iz Romea in Julije). Na regijskem tekmovanju, ki je potekalo v Velenju se je uspešno uvrstil na državno, ki je potekalo na glasbeni šoli v Novi Gorici. Strah je na odru hitro zbledel in skladbe je odlično in z veseljem zaigral. Težko je čakal rezultate in bil zlate plakete in prve nagrade zelo vesel. Za njegov uspeh je zaslužna tudi njegova profesorica, ki ji je Rok zelo hvaležen, saj mu je dajala odlično in vsestransko podporo. Poleg plakete in nagrade je dobil še praktično nagrado v obliki profesionalnega snemanja v specializiranem glasbenem studiu za snemanje klavirja z imenom PianoRoom na Golniku. Njegova posnetka Ukmarjeve in Prokofjeve skladbe bosta izšla na zgoščenki tekmovanja. Rok Tadej Brunšek je kot prvonagrajenec nastopil tudi na slavnostnem zaključnem koncertu prvonagrajencev v Postojni. Zdaj ima veliko novih načrtov, najprej bo aprila ponovno nastopil kot solist z Mozartovim klavirskim koncertom s šolskim orkestrom.


Fagotistka Loti Mršnjak obiskuje 6. razred Osnovne šole Antona Aškerca. Fagot igra pod mentorstvom Zorana Miteva tri leta (pred tem je eno leto igrala harfo, dve pa kljunasto flavto). Letošnje državno tekmovanje ni njena prva tekmovalna preizkušnja. Pred tem je že dvakrat tekmovala v Beogradu, letošnjega februarja se je uspešno odrezala na regijskem tekmovanju, marca pa je sledilo državno tekmovanje. Pripravila je tri skladbe: Weissenbornovo Humoresko, Hughesovo Tango in Bolero ter Koraćevo Miška je dobila gripo. Skladbe je veliko vadila, imela dodatne ure in na tekmovanje je prišla dobro pripravljena. Tako je poleg zlate plakete prejela tudi prvo nagrado, ki ji je omogočila nastop na koncertu prvonagrajencev, ki je bil v Kazinski dvorani SNG Maribor, kjer se je počutila kot kraljična. Ob koncu tekmovanja je hvaležna svojemu profesorju, za katerega pravi, da je najboljši profesor - smešen in zelo veliko nauči. Iskreno se je zahvalila tudi korepetitorki Ines Ivanovič, za podporo pa še svoji družini, prijateljem in učiteljem. Tudi na njeni osnovni šoli so jo podprli in bili veseli njenega velikega uspeha. Ker rada tekmuje, se veseli še kakšnih podobnih priložnosti.

Naši glasbeniki so se z državnega tekmovanja mladih glasbenikov vrnili z odličnimi dosežki

V Sloveniji že od leta 1972 poteka Tekmovanje mladih glasbenikov Republike Slovenije. Gre za zelo zahtevno tekmovanje, ki poteka vsako leto in sicer v različnih tekmovalnih disciplinah in na različnih lokacijah.Tekmovanje je v letošnjem marcu potekalo že petinštiridesetič, tokrat na glasbenih šolah primorske regije. Mladi glasbeniki so letos tekmovali v klavirju, petju, pihalih, diatočni harmoniki, komornih skupinah s trobili in jazzovskih komornih skupinah.

 Za tekmovalce je bilo v mesecu februarju organiziranih sedem regijskih predtekmovanj, ki so potekala po vsej Sloveniji, med drugim tudi v Velenju. Najboljši so se uvrstili naprej in tako je na letošnjem državnem tekmovanju nastopilo 713 glasbenikov (571 solistov in 36 komornih skupin). Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje je na tekmovanje poslala 38 solistov in eno komorno skupino, ki so se s tekmovanja vrnili z odličnimi uspehi. Osvojili so kar 9 zlatih plaket, 17 srebrnih in 12 bronastih plaket ter 1 priznanje za udeležbo.

Zlato plaketo so dobili flavtistke Nika Oder, Lara Oblak in Lara Govek, Rok Tadej Brunšek (klavir), oboistke Hana Ravnak, Jona Zamrnik in Viktorija Razdevšek, Loti Mršnjak (fagot) in Lara Ramšak (klarinet). S srebrno plaketo so se vrnili pianisti Miha Unterlehner, Lara Oprešnik, Matej Ferlež, Pia Landeker, Manca Ernst, Matjaž Čelan in Neža Tovšak, flavtistki Klara Kikec in Tara Rus, pevka Nina Kreča, saksofonista Lenart Kukovec in Anže Koprivec, klarinetisti Tea Zupanc, Ema Kač in Katarina Dermol ter Enej Jezernik (fagot). Srebrno plaketo je dobila tudi komorna skupina v sestavi Luka Ovčjak, Oskar Rednak, Jure Hrovat in Gašper Poprijan. Bronaste plakete pa so prejeli pianisti Vita Hofinger Mihelič, Jan Pušnik,  Lenart Šonc in Anja Vodošek, flavtistka Lara Grazer, saksofonisti Matjaž Auberšek, Urban Vesel in Timotej Šalamon ter klarinetisti Jakob Hauptman, Tia Jakob Kukovič, Anej Doler Črep in Blaž Peter Brunšek. Priznanje za udeležbo je prejela Katica Zemljak (petje).

 Hkrati so najuspešnejši med njimi prejeli posebne nagrade -  prvo nagrado so dobili Rok Tadej Brunšek, Loti Mršnjak in Jona Zamrnik, drugo Hana Ravnak, tretjo pa Viktorija Razdevšek in Lara Ramšak.

Vsem tekmovalcem, pa tudi mentorjem in korepetitorjem iskreno čestitamo!