Na Glasbeni šoli Velenje poteka bogato glasbeno življenje. Pripravljamo javne nastope učencev in dijakov, koncerte posameznih aktivov, orkestrov in drugih šolskih skupin. Že vrsto let pripravljamo abonmaje za velenjske osnovnošolce. S Festivalom Velenje organiziramo Abonma Klasika. Gostimo koncerte Abonmaja Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje. Na šoli pa pogosto gostimo zunanje koncerte in tekmovanja.

Abonmaji za osnovnošolce

Že vrsto let na glasbeni šoli pripravljamo abonmajske koncerte za četrtošolce in petošolce. Cikla vsebujeta po tri poučne koncerte, ki jih vodijo naši glasbeni pedagogi. Običajno jih organiziramo v mesecu novembru, januarju in aprilu.
Tako učencem četrtih razredov na dveh srečanjih predstavljamo glasbene inštrumente in njihove značilnosti, na tretjem srečanju pa jim pripravimo poseben koncert (učenci bodo prisluhnili orkestrom glasbene šole in se tako seznanili s skupinsko igro). Petošolcem pa predstavljamo značilnosti slovenske ljudske glasbe po pokrajinah, različne komorne zasedbe in orkestre glasbene šole.
Na vseh srečanjih se med drugim pogovarjamo tudi o pravilih obnašanja v koncertnih dvoranah. Na srečanjih želim na poučen način prispevati k oblikovanju odnosa mladih do glasbe in do umetnosti nasploh.

Abonma Klasika (v povezavi s Festivalom Velenje)

Festival Velenje že skoraj desetletje pripravlja cikle koncertov klasične glasbe. Tako skupaj na glasbeni šoli gostimo odlične glasbenike v okviru t. i. Abonmaja Klasika. Vsi koncerti se bodo odvili v naši Marinovi dvorani.

Spored za sezono 2022/2023


1. koncert

Torek, 18. oktober 2022, ob 19.30

BERNARDO BRIZANI, violončelo
MAJA GOMBAČ, klavir

»Polet domišljije«

Bernardo Brizani izhaja iz glasbene družine iz Ljubljane. Takoj po osnovni šoli se je vpisal na Akademijo za glasbo v Ljubljani kot izjemno nadarjen violončelist. Študiral je v razredu prof. Igorja Škerjanca ter vzporedno obiskoval študij pri svetovno znani Nataliji Gutman v Firencah. Magistrski študij je nadaljeval v Stuttgartu pri Claudiu Bohorquezu in nadaljeval na Akademiji za glasbo v Detmoldu pri Kseniji Janković, kjer je magistriral iz violončela - solistična smer. Od 2018 je akademist pri Bamberških simfonikih in od lanskega leta tudi asistent na Akademiji za glasbo v Ljubljani za predmet violončelo.

Maja Gombač je študij klavirja z odliko zaključila na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Hinku Haasu, leta 2018 pa še na Univerzi za upodabljajočo umetnost v Gradcu pri prof. Markusu Schirmerju. Je nagrajenka številnih mednarodnih tekmovanj kot solistka in kot komorna glasbenica. Od 2020 je redno zaposlena na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu, kjer poučuje klavir.


2. koncert

Torek, 15. november 2022, ob 19.30

RUBEN DALIBALTAYAN in
JULIA GUBAIDULINA - klavirski duo

»Glasbena dvojina«

Zakonca Ruben Dalibaltayan in Julia Gubaidulina sta svoj klavirski duo ustanovila leta 2000. Duo je od ustanovitve izvedel precejšnje število nastopov s programi za klavirski duo ali za klavir štiriročno.

Kritiki njuno delo opisujejo kot novo raven mojstrstva, sestavljeno iz absolutne tehnične spretnosti skupaj s prvovrstnim pristopom. Pianist Ruben Dalibaltayan se je kot zmagovalec desetih prestižnih mednarodnih klavirskih tekmovanj v Armeniji, na Kitajskem, Hrvaškem in v Italiji hitro uveljavil na mednarodni glasbeni sceni in si pridobil zaupanje kritikov. Deluje kot profesor klavirja na Akademiji za glasbo v Zagrebu. Julia Gubaidulina se prav tako ukvarja s koncertnim in pedagoškim delom. Deluje kot docentka za komorno glasbo na Akademiji za glasbo v Zagrebu.


3. koncert

Torek, 6. december 2022, ob 19.30

4 KITARE
Izidor Erazem Grafenauer, Timotej Kosovinc, Mario Kurtjak, Urban Meža

»Sladka melanholija«

Kitarski kvartet 4 kitare je bil ustanovljen leta 2020 na pobudo Ustanove Imago Sloveniae – Podoba Slovenije. Sestavljajo ga štirje odlični mladi virtuozi, vsi nagrajenci številnih tekmovanj in mednarodno aktivni koncertni glasbeniki. Druži jih predvsem želja po poustvarjanju glasbe različnih obdobij in skladateljev, pa tudi po ustvarjanju svojih lastnih kompozicij. Glasbeniki se na ta način predstavijo tako kot solisti kot tudi v različnih kombinacijah – od duetov, triov do kvarteta, pri čemer se med seboj izvrstno dopolnjujejo.


4. koncert

Torek, 24. januar 2023, ob 19.30

THOMAS EIBINGER, pozavna
ERIKA HIDASI, klavir
(Avstrija)

»Toplina zvoka«

V Gradcu rojeni pozavnist Thomas Eibinger se je šolal na Konservatoriju J. J. Fuxa in na Univerzi za glasbo v Gradcu. Od leta 1992 do 1997 je bil najprej pozavnist Graškega simfoničnega orkestra, nato pa je bil angažiran kot solo pozavnist v Teatro dell'Opera v Rimu (pod šefoma dirigentoma Giuseppejem Sinopolijem in Garyjem Bertinijem). Od leta 2000 je prvi pozavnist Graškega filharmoničnega orkestra. V rimski Cinecittà je sodeloval pri številnih snemanjih filmske glasbe in bil član orkestra Ennia Morriconeja. Thomas Eibinger od leta 2003 poučuje pozavno na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost Gradec, kjer deluje tudi pianistka Erika Hidasi, ki ga bo na koncertu spremljala.


5. koncert

Torek, 21. februar 2023, ob 19.30

GODALNI KVARTET BERLIN–TOKYO
(Rusija / Slovenija / Japonska)

»Nova obzorja«

Tsuyoshi Moriya, violina - Dimitri Pavlov, violina -
Gregor Hrabar, viola - Ruiko Matsumoto, violončelo

Izjemen, sodoben in prodoren godalni kvartet, ki postaja svetovno ime. Kvartet je bil ustanovljen leta 2011 iz takratnih študentov glasbe obeh berlinskih visokih šol. Le nekaj mesecev za tem so dosegli svoj prvi velik uspeh z nagrado »Jeunesses Musicales Germany« na tekmovanju ARD v Münchnu. Temu je sledilo tekmovanje Orlando, kjer so prejeli prvo nagrado in nagrado publike.
Kvartet je dobil ime na predlog priznanega japonskega skladatelja Toshia Hosokawe v okviru povabila na mednarodni glasbeni festival Takefu. Toda ime je več kot sklicevanje na ti dve metropoli; gre bolj za pot, ki teče med njima – in ravno to je tema, s katero se ukvarjajo mladi umetniki. Skladatelj Hosokawa je napisal, da »igranje Kvarteta Berlin-Tokyo odlikuje iskrenost, njihov entuziazem in ljubezen do glasbe pustita za seboj močen vtis.«


6. koncert

Torek, 28. marec 2023, ob 19.30

KOMORNI ZBOR DEKOR
Dirigentka: Petra Grassi

»Dialog: vzhod-zahod«

Trenutno eden najboljših slovenskih neprofesionalnih zborov, katerega uspehi, delo in zvok se lahko primerjajo z najboljšimi profesionalnimi vokalnimi zasedbami. Zmagovalec državnega zborovskega tekmovanja Naša pesem 2018 v Mariboru se je že ob ustanovitvi januarja 2015 usmeril v visokokakovostno delovanje, programsko inovativnost, zrelost in raznolikost. Temeljna vizija zbora so tehtni, vsebinsko zaokroženi sporedi s številnimi prvimi izvedbami na slovenskih odrih.

Zasedba združuje izkušene zborovske pevce iz vse Slovenije, ki so se v preteklosti kalili v priznanih domačih in tujih sestavih. Veliki zborovski navdušenci projektno sodelujejo z uveljavljenimi gostujočimi dirigenti, s čimer želijo ohranjati širok pogled na obširno zborovsko literaturo ter izvajati glasbo različnih izrazov in stilnih obdobij.

Cena abonmaja: 60 evrov
Dijaki in redni študentje do 26 let ter upokojenci imajo pri nakupu abonmaja 40 % popusta.
Cena vstopnice za posamezen koncert: 16 evrov

Več informacij o abonmaju
Festival Velenje, Titov trg 4, 3320 Velenje
Telefon: 03/898-25-90, 051-607-099
E-pošta: info@festival-velenje.si
Spletna stran: www.festival-velenje.si, www.festival-velenje.si/abonmaji/abonma-klasika

Abonma Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje


Abonmajski program – koncertna sezona 2022/2023
Glasbena šola Velenje, Marinova dvorana


Sobota, 15. oktober 2022, 19.30
Koncert Policijskega orkestra

Sobota, 3. december 2022, 19.30
Novoletni koncert Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje

Sobota, 11. februar 2023, 19.30
Koncert Godbe Slovenskih železnic

Sobota, 22. april 2023, 19.30
Spomladanski koncert Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje


Cena abonmaja: 30 evrov.
Nakup abonmaja ter prodaja in rezervacija vstopnic: 031 677 444