Na Glasbeni šoli Velenje poteka bogato glasbeno življenje. Pripravljamo javne nastope učencev in dijakov, koncerte posameznih aktivov, orkestrov in drugih šolskih skupin. Že vrsto let pripravljamo abonmaje za velenjske osnovnošolce. S Festivalom Velenje organiziramo Abonma Klasika. Gostimo koncerte Abonmaja Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje. Na šoli pa pogosto gostimo zunanje koncerte in tekmovanja.

Abonmaji za osnovnošolce

Že vrsto let na glasbeni šoli pripravljamo abonmajske koncerte za četrtošolce in petošolce. Cikla vsebujeta po tri poučne koncerte, ki jih vodijo naši glasbeni pedagogi. Običajno jih organiziramo v mesecu novembru, januarju in aprilu.
Tako učencem četrtih razredov na dveh srečanjih predstavljamo glasbene inštrumente in njihove značilnosti, na tretjem srečanju pa jim pripravimo poseben koncert (učenci bodo prisluhnili orkestrom glasbene šole in se tako seznanili s skupinsko igro). Petošolcem pa predstavljamo značilnosti slovenske ljudske glasbe po pokrajinah, različne komorne zasedbe in orkestre glasbene šole.
Na vseh srečanjih se med drugim pogovarjamo tudi o pravilih obnašanja v koncertnih dvoranah. Na srečanjih želim na poučen način prispevati k oblikovanju odnosa mladih do glasbe in do umetnosti nasploh.

Abonma Klasika (v povezavi s Festivalom Velenje)

Festival Velenje že skoraj desetletje pripravlja cikle koncertov klasične glasbe. Tako skupaj na glasbeni šoli gostimo odlične glasbenike v okviru t. i. Abonmaja Klasika. Vsi koncerti, razen orgelskega, se bodo odvili v naši Marinovi dvorani. Letošnji cikel koncertov nosi naslov "Večni ples".

Abonma Klasika sofinancira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Spored za sezono 2023/2024


1. koncert

Torek, 17. oktober 2023, ob 19.30

GORAN FILIPEC, klavir

Abonma Klasika, sezona 2023/2024, 1. koncert

"Virtuozni poet"

Gorana Filipca opisujejo kot pianista "tehnične briljance, ki mu omogoča, da se izraža na naelektren način, pri čemer kaže domišljijsko razkošje, senzibilnost in svetlost, ki jih trenutno nismo vajeni" (Ritmo). Slovi po izjemnih interpretacijah del Franza Liszta ter klasičnem in romantičnem repertoarju visoke virtuoznosti. Pri izvajanju zagovarja ustvarjalnost in subjektivnost, ki ju razume kot soustvarjanje glasbenega dela, ki ga večkrat dopolnjuje z lastnimi priredbami in predelavami. Posveča se tudi glasbenemu raziskovanju. Iz glasbe je doktoriral na pariški univerzi Sorbona s specializacijo iz izvajalskih praks 19. in 20. stoletja. Njegovi posnetki za Naxos so bili deležni številnih pohval kritikov. Osnovno glasbeno izobrazbo je pridobil v rodni Hrvaški, kjer je študiral pri Marini Ambokadze in Evgenyju Zarafiancu. Študij je nadaljeval na Moskovskem državnem konservatoriju P. I. Čajkovskega pri Nataliji Trull, na Klavirskem inštitutu Oxane Yablonske v Italiji in na Kraljevem konservatoriju v Haagu pri Naumu Grubertu. Filipec je soustanovitelj in predsednik Društva Franza Liszta v Ženevi, ki se ukvarja s preučevanjem dela madžarskega skladatelja. Je strasten ljubitelj kulinarike in enologije ter tekoče govori šest jezikov.

Program: F. Liszt, F. Chopin

Pol ure pred koncertom, ob 19. uri, bo v Glasbeni šoli Velenje (zgornja avla) tudi pogovor z nastopajočim.

Foto: Petar Fabijan


2. koncert

Torek, 7. november 2023, ob 19.30

Ansambel MUSICA CUBICULARIS:
FEDERICO GUGLIELMO, baročna violina
MOJCA JERMAN, baročna violina
DOMEN MARINČIČ, baročni violončelo, viola da gamba
TOMAŽ SEVŠEK, čembalo

"Zgovoren in ganljiv govor"

»Zato so upravičeno trdili, da je bil Tartinijev zvok zgovoren in ganljiv govor,« je leta 1778 zapisal Benvenuto Robbio, grof San Rafaele. Slovenski ansambel za staro glasbo Musica cubicularis izvaja Tartinijeve violinske sonate in trie s solistom, znanim italijanskim violinistom Federicom Guglielmom, ki velja za vodilnega interpreta glasbe najslavnejšega Pirančana. Nastopa v najpomembnejših dvoranah po vsem svetu, tudi kot koncertni mojster ansamblov Academy of Ancient Music, Handel and Haydn Society iz Bostona, Avstralski brandenburški orkester in Il Pomo d’oro. Leta 1995 je ustanovil lastni ansambel L’Arte dell’Arco in z njim posnel več kot sto zgoščenk, tudi 135 Tartinijevih violinskih koncertov in vse objavljene opuse Antonia Vivaldija.

Program: G. Tartini

Pol ure pred koncertom, ob 19. uri, bo v Glasbeni šoli Velenje tudi pogovor z nastopajočimi.


3. koncert

Torek, 5. december 2023, ob 19.30

SANJA ANASTASIA, sopran

"Ženska, ljubezen in življenje"

Mezzosopranistka Sanja Anastasia je študirala na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu in na Dunaju. Je nagrajenka več mednarodnih pevskih tekmovanj, kot so "Jeunesse Musicales" v Beogradu, "Enrico Caruso" v Milanu, "Vincenzo Bellini", Caltanisetta, Italija, Schloß Rheinsberg, Nemčija. Leta 2005 je magistrirala na Dunaju in postala svobodna umetnica. Študij je nadaljevala pri prof. dr. Theodorju Coresiju na Dunaju in pri Brendi Roberts v Mainzu v Nemčiji. V letih 2011–2013 je bila članica Državnega gledališča Mainz. Sledili so številni nastopi po celo Evropi, Balkanskem polotoku, Turčiji, Južni Afriki, Južni Koreji in na Japonskem. Nastopila je v različnih opernih gledališčih (na festivalu Arena Di Verona, v Ljudski operi na Dunaju, v Cape Townu, Brašovu, Košicah, v Sarajevu, Mariboru, Aachnu, Erfurtu, Beogradu, Magdeburgu, katalonskih gledališčih...) in na koncertnih odrih.

Program: R. Schumann: Frauneliebe und Leben; J. Brahms: Ciganske pesmi

Pol ure pred koncertom, ob 19. uri, bo v Glasbeni šoli Velenje tudi pogovor z nastopajočo.


4. koncert

Torek, 9. januar 2024, ob 19.30

MATE BEKAVAC (klarinet) in FB BANDA

"Agonija časa"

Mate Bekavac je vsestranski glasbenik, svetovno uveljavljen klarinetist, dobitnik nagrade Prešernovega sklada, nagrajenec avstrijskega Ministrstva za znanost in umetnost in zmagovalec najpomembnejših glasbenih tekmovanj po svetu. V smislu sodobnih teženj sebe ne pojmuje kot zgolj reproduktivnega umetnika, pač pa oblikuje svoje nastope kot glasbene dogodke z osebno noto, pri čemer vzpostavlja tesen stik s publiko. Okoli sebe je zbral podobno misleče mednarodno priznane slovenske glasbenike in ustanovil nov ansambel - FB bando, ki se skozi umetnost tematsko loteva tudi aktualnih vprašanj sveta, kot so vojne grozote in podnebne spremembe. Ansambel se tako z imenom kot z načinom igranja distancira od ustaljenega podajanja glasbene tvarine v Sloveniji. Z drznimi in svežimi interpretacijami podira meje že stokrat slišanega in poslušalca popelje v neznane vode. Glasba nosi v sebi možnost razumevanja brez besed. Drugi del koncerta bo nekakšen glasbeni kolaž, tihi komentar dogajanja v današnji družbi. Podnebne katastrofe, vojne, človeški pohlep ..., vse to vodi k trpljenju in resignaciji duha. V glasbi najdemo uteho, upanje in zdravilo za duševne rane. Od nekdaj vse do danes. Dogodivščina!

Program: P. I. Čajkovski, Serenada za godala v C-duru, op. 48, Carte blanche

Pol ure pred koncertom, ob 19. uri, bo v Glasbeni šoli Velenje tudi pogovor z nastopajočimi.


5. koncert

Torek, 21. februar 2024, ob 19.30 - ORGELSKA DVORANA

"Grand dialogue"

Pavao Mašić, dobitnik Bachove velike nagrade in nagrade občinstva na Bachovem orgelskem tekmovanju v Lozani (2006), razvija uspešno kariero kot koncertni organist in čembalist. Po končanem študiju glasbe na Akademiji za glasbo v Zagrebu, kjer je študiral čembalo pri Višnji Mažuran, orgle pri Mariu Penzarju in glasbeno teorijo pod mentorstvom Marka Ruždjaka, je podiplomski študij orgel nadaljeval v Lausanni pri Keiju Koitu, čembalo pa v Freiburgu pri Robertu Hillu. Sodeloval je z uglednimi umetniki, kot so Bob van Asperen, Anđelko Klobučar, Ton Koopman, Laurence Cummings, Daniel Roth, Luigi F. Tagliavini in Christoph Bossert. Kot eden najbolj uveljavljenih hrvaških glasbenikov svoje generacije od leta 1999 deluje kot glavni organist cerkve sv. Marka v Gornjem gradu v Zagrebu, kjer nadaljuje bogato tradicijo igranja orgel, ki je v tej zgodovinski cerkvi neprekinjena od leta 1359. Hkrati deluje kot redni profesor na Akademiji za glasbo v Zagrebu.

Program: L. Marchand, J. N. Lemmens, J. S. Bach, J. Francaix, A. Hollins, F. Dugan, K. Odak, F. Mendelssohn

Pol ure pred koncertom, ob 19. uri, bo v Glasbeni šoli Velenje tudi pogovor z nastopajočim.


6. koncert

Torek, 19. marec 2023, ob 19.30

MATEJ ZUPAN, flavta
ANDREJA KOSMAČ, klavir

"Poti fantazije"

Sezono bo sklenil koncert, na katerem se bodo prepletale fantazije, variacije in plesi. Nastopila bosta uveljavljena in dobro poznana glasbenika: flavtist Matej Zupan in pianistka Andreja Kosmač. Zupan deluje kot profesor za flavto na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani. Bil je solo flavtist Simfonikov RTV Slovenija. Aktiven je kot član Pihalnega kvinteta ARIART, Komornega orkestra Academia Ars Musicae in Ansambla za sodobno glasbo MD7. Kot solist in član različnih komornih sestavov je nastopal v Evropi, Severni in Južni Ameriki ter Aziji. Snemal je za RTV Slovenija, RAI in ÖRF. Posnel je več samostojnih zgoščenk, nekaj tudi z zasedbama Pihalni kvintet Ariart in Ansambel za sodobno glasbo MD7. Redno vodi seminarje za flavto v Sloveniji, na Hrvaškem, v Angliji, Avstriji, Italiji, Srbiji, Grčiji, Luksemburgu, Braziliji in ZDA.

Pianistka Andreja Kosmač je z odliko diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Dubravke Tomšič Srebotnjak. V prvi vrsti se posveča igranju komorne glasbe. Na recitalih in koncertih nastopa z uveljavljenimi domačimi in tujimi umetniki, predvsem s pevci in flavtisti. Pogosto kot korepetitorka sodeluje na mojstrskih tečajih, ki jih vodijo vrhunski umetniki. Kot pedagoginja je dejavna na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, kot umetniška sodelavka pa tudi na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Program: C. Frühling, F. Schubert, A. Srebotnjak, M. Meyer-Olbersleben

Pol ure pred koncertom, ob 19. uri, bo v Glasbeni šoli Velenje tudi pogovor z nastopajočima.

Cena abonmaja: 65 evrov
Za vpisan abonma velja sedežni red v dvorani. Vsak obiskovalec mora imeti svojo vstopnico. Dijaki in redni študentje do 26 let ter upokojenci imajo pri nakupu abonmaja 40 % popusta.
Cena vstopnice za posamezen koncert: 16 evrov

Več informacij o abonmaju
Festival Velenje, Titov trg 4, 3320 Velenje
Telefon: 03/898-25-90, 051-607-099
E-pošta: info@festival-velenje.si
Spletna stran: www.festival-velenje.si, www.festival-velenje.si/abonmaji/abonma-klasika

Abonma Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje


Abonmajski program – koncertna sezona 2023/2024
Glasbena šola Velenje, Marinova dvorana


Sobota, 21. oktober 2023, ob 19.30
Koncert Policijskega orkestra

Sobota, 2. december 2023, ob 19.30
Novoletni koncert Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje

Sobota, 10. februar 2024, ob 19.30
Koncert Pihalnega orkestra SVEA Zagorje

Sobota, 13. april 2024, ob 19.30
Spomladanski koncert Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje

Nakup abonmaja ter prodaja in rezervacija vstopnic: 031 677 444