Na Glasbeni šoli Velenje poteka bogato glasbeno življenje. Pripravljamo javne nastope učencev in dijakov, koncerte posameznih aktivov, orkestrov in drugih šolskih skupin. Že vrsto let pripravljamo abonmaje za velenjske osnovnošolce. S Festivalom Velenje organiziramo Abonma Klasika. Gostimo koncerte Abonmaja Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje. Na šoli pa pogosto gostimo zunanje koncerte in tekmovanja.

Abonmaji za osnovnošolce

Že vrsto let na glasbeni šoli pripravljamo abonmajske koncerte za četrtošolce in petošolce. Cikla vsebujeta po tri poučne koncerte, ki jih vodijo naši glasbeni pedagogi. Običajno jih organiziramo v mesecu novembru, januarju in aprilu.
Tako učencem četrtih razredov na dveh srečanjih predstavljamo glasbene inštrumente in njihove značilnosti, na tretjem srečanju pa jim pripravimo poseben koncert (učenci bodo prisluhnili orkestrom glasbene šole in se tako seznanili s skupinsko igro). Petošolcem pa predstavljamo značilnosti slovenske ljudske glasbe po pokrajinah, različne komorne zasedbe in orkestre glasbene šole.
Na vseh srečanjih se med drugim pogovarjamo tudi o pravilih obnašanja v koncertnih dvoranah. Na srečanjih želim na poučen način prispevati k oblikovanju odnosa mladih do glasbe in do umetnosti nasploh.

Abonma Klasika (v povezavi s Festivalom Velenje)

Festival Velenje že skoraj desetletje pripravlja cikle koncertov klasične glasbe. Tako skupaj na glasbeni šoli gostimo odlične glasbenike v okviru t. i. Abonmaja Klasika.

Spored za sezono 2021/2022


Petek, 22. oktober 2021, ob 19.30
Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje, Velika dvorana
Trio Alba
(Avstrija)

Dunajski klavirski Trio Alba odlikujejo mladostna moč, strast do odra in prepričljiva igrivost, pri čemer vse troje temelji na poglobljenem znanju o zvoku in strukturi klasične glasbe. Trio so ustanovili nemška violinistka Livia Sellin, avstrijsko-italijanski violončelist Philipp Comploi in kitajsko-avstrijska pianistka Chengcheng Zhao med študijem komorne glasbe pri profesorju Chia Chou na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. Uspehom na tekmovanjih je sledila uspešna koncertna kariera. Trio se je močno uveljavil na mednarodni sceni komorne glasbe, nastopajo na mednarodnih festivalih in velikih koncertnih dvoranah, aktivni pa so tudi pri snemanju glasbe. Od leta 2016 je njihov program vključen v projekt Avstrijskega kulturnega foruma, s katerim tudi letos pripravljamo ta koncert.
Jean Paulova misel "Glasba je mesečina v mračni noči življenja" opiše skladbam skupno elegično vzdušje, ki se v dramaturškem loku pne od Schubertovega Notturna, nastalega v letu Beethovnove smrti, do boleče izgube otroka, ki je zaznamovala življenje skladatelja Smetane.


Torek, 2. november 2021, ob 19.30
Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje, Velika dvorana
Godalni sekstet Artes Liberales in Nuška Drašček Rojko

Nuška Drašček Rojko – mezzosopran in
Godalni sekstetl Artes Liberales:
Mojca Menoni Sikur, Jerica Kozole – violini,
Gea Pantner Volfand, Mateja Ratajc Kragelnik – violi,
Martin Sikur, Jošt Kosmač – violončeli.

Program:
R. Wagner: Preludij k operi Tristan in Izolda,
R. Wagner: Pet pesmi na besedila Mathilde Wesendonck,
J. Brahms: Godalni sekstet št. 1 v B-duru, op. 18

Ansambel Artes Liberales združuje glasbenike, ki jim je skupna ljubezen do komorne glasbe. Razumejo jo kot glasbeno sodelovanje enkratnih osebnosti, kjer ima vsak glasbenik enako odgovornost. Ansamblu se bo pridružila mezzosopranistka Nuška Drašček Rojko. Nuška je z diplomo zaključila študij mednarodnih odnosov na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani in z magisterijem z odliko končala petje na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri Matjažu Robavsu. Je nagrajenka domačih in tujih opernih in pop tekmovanj. Prejela je zlato plaketo na državnih tekmovanjih TEMSIG 2008 in 2010, četrto nagrado na mednarodnem tekmovanju Feruccio Tagliavini, tretjo nagrado na mednarodnem pevskem tekmovanju Concours international de chant v mestu Marmande v Franciji in druge nagrade na mednarodnem solopevskem tekmovanju v mestu Grandate v Italiji. Njen repertoar obsega koncertna in operna dela, poleg tega pa se navdušuje še nad številnimi drugimi žanri. 


Torek, 23. november 2021, ob 19.30
Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje, Velika dvorana
Duo Accellorandom
Neža Torkar – harmonika in Romana Šimbera – violončelo

Duo Accellorandom sestavljata dve mladi glasbenici, harmonikarka Neža Torkar in violončelistka Romana Šimbera. Združujejo ju strast, delo, znanje in užitek (po)ustvarjanja glasbe. Prvič sta skupaj zaigrali že v mladih letih, takrat še kot učenki Glasbene šole Jesenice. Njuni poti sta se zaradi nadaljnjega glasbenega izobraževanja in študija v Weimarju in Zagrebu razšli, ta leta pa sta posvetili solističnemu napredku, številnim koncertom in sodelovanju na različnih državnih in mednarodnih tekmovanjih. Pred nekaj leti so se njune poti ponovno združile. Nastajati je začela »zgodba« Dua Accellorandom, ki se ustvarja že nekaj let in je polna uspehov. Nista edini tovrstni duo v Sloveniji, vendar njuni dosežki veljajo za najboljše slovenske komorne uspehe na omenjenih tekmovanjih. Med drugim sta se predstavili tudi na TEDx dogodku v razprodani Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, na VII. mednarodnem festivalu Day of Ukrainian bayan and accordion v Kijevu (Ukrajina) in na festivalu Klassik im Grünen v Buckowu (Nemčija).


Torek, 14. december 2021, ob 19.30
Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje, Velika dvorana
Nikola Pajanović, violina in Tea Andrijić, klavir

Odličen mlad violinist Nikola Pajanović ima kljub mladosti za seboj mnogo nastopov, na katerih je pokazal svojo izjemno nadarjenost in veselje do glasbe. Pred dvema letoma je najprej zmagal na slovenskem izboru za Evrovizijske mlade glasbenike, se nato v Edinburghu uvrstil v finale tega prestižnega tekmovanja ter nastopil z BBC Škotskim simfoničnim orkestrom in dosegel drugo nagrado. Pajanović je študent Akademije za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Gorjana Košute. Za izjemne uspehe je leta 2015 prejel Škerjančevo nagrado, lani pa je prejel tudi Prešernovo nagrado Akademije za glasbo za izjemne dosežke na mednarodnih glasbenih tekmovanjih in koncertnih odrih. Na klavirju ga bo spremljala odlična pianistka Tea Andrijić. Diplomirala je na Fakulteti za glasbeno umetnost v Beogradu. Izpopolnjevala se je pri številnih renomiranih profesorjih v Evropi in je prejemnica številnih priznanj in štipendij ter nagrajenka pianističnih tekmovanja Reichenau (Avstrija), Jaroslav Kocijan (Češka) in Bravo (Belgija) kot najboljša korepetitorka tekmovalcev. Od leta 2017 je strokovna sodelavka in zaposlena na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani.

Cena abonmaja: 40 EUR
Dijaki, redni študentje do 26 let in upokojenci imajo pri nakupu abonmaja 50 % popusta.
Cena vstopnice za posamezen koncert: 13 EUR.
Koncerti abonmaja Klasika bodo v Veliki dvorani Glasbene šole Velenje ob torkih (izjema je 1. koncert, 22. 10.) ob 19.30.

Več informacij o abonmaju
Festival Velenje, Titov trg 4, 3320 Velenje
Telefon: 03/898-25-90, 051-607-099
E-pošta: info@festival-velenje.si
Spletna stran: www.festival-velenje.si, www.festival-velenje.si/abonmaji/abonma-klasika

Abonma Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje