Glasbena šola Velenje ima dolgo tradicijo, saj je utrdila eno najkvalitetnejših glasbenih izobraževanj na osnovni in srednji stopnji v Slovenji. Na številnih področjih je opravila pionirsko delo, med drugim je vpeljala  dodatno izobraževanje v obliki mojstrskih šol, ki jih vodijo domači in tuji strokovnjaki.

Na Glasbeni šoli Velenje vsako leto aktivno organizira različne mojstrke tečaje. Tekom let se jih je zvrstilo že cela vrsta. Z njimi smo začeli po letu 1985, ko je šola dobila svojo stavbo. Konec osemdesetih let so se v Velenju vrstili Poletni glasbeni tabori v okviru Glasbene mladine Slovenije (organizatorja Kaja Šivic in Roman Ravnič), na katerih so bili mentorji: Jerko Novak, Tomaž Lorenc, Igor Saje, Lado Planko. Šlo je za štirinajstdnevne tabore (1986, 1987, 1988 in 1989), v katerih so se mladi glasbeniki izobraževali solistično in komorno; pripravljali poulične koncerte, serenade in večerne koncerte v atriju velenjskega gradu ter v mali in veliki dvorani glasbene šole. Tabori so pomembno vplivali k slovenskemu poletnemu glasbenemu dogajanju. Vzporedno se je začela razvijati Ozimova poletna violinska šola.

V letih 1995, 1996, 1997 in 1998 se je violinski šoli pridružila Mednarodna klavirska šola Jacoba Lateinerja, vodilnega klavirskega pedagoga in koncertanta z Juillard School of Music iz New Yorka. Lateinerja je v Velenje pripeljala Dubravka Tomšič Srebotnjak, ki se je njegove prve šole s svojimi študenti tudi udeležila. Zadnja leta smo na šoli gostili madžarskega klavirskega pedagoga Laszla Baranyaya.

Med leti 1995 in 1998 so svojo mednarodno šolo organizirali tudi trobilci (Branimir Slokar, Stanko Arnold, Radovan Vlatković). V letu 1995 smo začeli s saksofonskim poletnim taborom, istega leta z mednarodno orgelsko šolo.

Poleg omenjenih šol so se menjaje vrstile večdnevne delavnice, ki so jih vodili Istvan Romer (kitara), Frani Žibert (harmonika), Slavko Goričar (klarinet), Matej Zupan (flavta), Richard Steuard (trobenta), Štefica Žužek Michiels van Kessenich (harfa).

Poleg teh treh dolgoletnih mojstrskih tečajev pripravljamo številne manjše in tako širimo glasbeno razgledanost tako naših učencev in dijakov, kot tudi profesorjev.