Flavta


Na oddelku pihal - flavta že vrsto let organiziramo seminarje za mlade nadarjene flavtiste, solo ali v komornih zasedbah, ki si želijo še dodatnega dela in izpoplnjevanja. Vodijo jih priznani slovenski ter tuji profesorji, kot so Karolina Šantl Zupan, Matej Grahek, Liza Hawlina Prešiček, Felix Renggli (Švica)... Seminarji dvigujejo kvaliteto igranja, muziciranja, tehnike, širijo poznavanje flavtističnega repertoarja, kar mladim flavtistom omogoča hitrejše napredovanje, dvig samozavesti in željo po udejstvovanju na raznih tekmovanjih, poletnih šolah in sodelovanje v priložnostnih orkestrih doma in v tujini.

Klarinet


Tudi učitelji klarineta so aktivni pri organiziranju seminarjev za mlade nadarjene klarinetiste.
Zadnji je potekal v soboto, 15. novembra 2014. Vodil ga je prof. Jože Kotar.

Trobila

V letih 1995, 1996, 1997 in 1998 so mednarodno šolo pri nas prvič organizirali tudi trobilci. Vodili so jo Branimir Slokar (pozavna), Stanko Arnold (trobenta) in Radovan Vlatković (rog). Ta šola je bila v evropskem prostoru tako odmevna, da smo jo morali zaradi preobsežnosti (do 60 udeležencev) in istočasnosti z violinsko šolo žal opustiti.
Leta 2009 je glasbena šola organizirala seminar za trobila pod vodstvom svetovno priznanega trobentača in koncertanta Richarda Carsona Steuarta.

Saksofon


V letu 1995 smo začeli s saksofonskim poletnim taborom, katerega pobudnik je bil priznani solist in pedagog dunajske univerze, sicer naš rojak in učitelj prof. Oto Vrhovnik. Cilj tega tabora je bil zbrati čimveč saksofonistov iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije in Madžarske, in sicer vseh starosti in različnih predznanj; jih seznaniti s sodobnim načinom igranja saksofona in jih v najrazličnejših zasedbah zainteresirati za stalno glasbeni izobraževanje, ki je bilo pri nas še precej na začetku, saj Akademija za glasbo v Ljubljani v svojih programih še ni imela smeri saksofon.

Že po drugem taboru je prof. Vrhovnik predlagal, naj povabimo slovenske skladatelje, da napišejo nove skladbe za saksofon. Odmev slovenskih skladateljev je bil osupljiv: dobili smo 10 novih skladb, ki so jih udeleženci naslednjega tabora leta 1997 posneli za Radio Ljubljana, glasbena šola pa jih je izdala na zgoščenki.

Harmonika

Na Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski Velenje je od 24. do 26. oktobra 2008 potekal 1. mednarodni harmonikarski seminar pod vodstvom priznanega slovenskega pedagoga in harmonikarja Primoža Parovela.  Umetnik je seminar otvoril s koncertom v četrtek, 23. oktobra 2008, na katerem je nastopil s sopranistko Hsin – Ying Chen. Koncert je hkrati sodil v okvir abonmaja Klasika, ki ga v sodelovanju z glasbeno šolo organizira Festival Velenje.
Celoten seminar je bil namenjen tako učencem glasbenih šol, dijakom in študentom harmonike kakor tudi harmonikarskim pedagogom. Udeleženci so prišli iz celotne Slovenije, kar je potrdilo dejstvo, da je potreba po takšnih dogodkih velika.
10 aktivnih udeležencev je 3 dni izdelovalo na visokem umetniškem nivoju pripravljen program, ki so ga z velikim uspehom predstavili na zaključnem koncertu zadnjega dne seminarja. Užitek je bilo videti, kako se je profesor Parovel posvetil z veliko mero pozornosti vsakemu učencu posebej, ne glede na starost kandidatov in njihov raznolik program. Raznovrstnim idejam in nazornimi predstavitvami mentorja seminarja profesorja Parovela je z zanimanjem prisluhnilo tudi veliko število pasivnih udeležencev.
Nadaljevanje tega mojstrskega tečaja se nadejamo tudi v bodoče, kar pa bo zagotovo pripomoglo k nadaljnjemu razvoju instrumenta pri nas.
(Primož Kranjc)

Kitara


Oktobra 2013 nas je obiskal kitarist Mladen Bucič. Za nas je pripravil koncert in v soboto, 19. 10. 2013 v Modri dvorani vodil seminar z učenci Glasbene šole Velenje.

Nejc Kuhar

Nejc Kuhar

KONCERT IN SEMINAR NEJCA KUHARJA

Kuharjeve skladbe so bile eklektične in zabavne” (Washington Post)


… Nejc Kuhar’s compositions have a strong personality and he plays them excellent. Bravo.” (Roland Dyens)


”Nejc Kuhar je nadarjen skladatelj bogate komorne invencije in izpeljave.” (Marijan Zlobec, Delo).

Strokovni aktiv kitarskega oddelka bo v petek, 12. februarja in soboto, 13. februarja 2016 gostil slovenskega kitarista in pedagoga Nejca Kuharja. V petek se nam bo predstavil na koncertu v Orgelski dvorani, v soboto pa bo svoje znanje in izkušnje delil z učenci na mojstrskem tečaju v Modri dvorani.
Mojstrski tečaj je namenjen našim mladim in perspektivnim kitaristom. To bo odlična priložnost, da bodo učenci lahko poglobili glasbeno znanje s pomočjo priznanega pedagoga, koncertanta ter mednarodno priznanega skladatelja.

Kitarist in skladatelj Nejc Kuhar, rojen 1987, je končal magistrski študij kompozicije na Dunaju pri prof. Reinerju Bischofu ter magistrski študij kitare na Dunaju pri priznanem kitaristu in pedagogu Alvaru Pierriju, oboje z odliko. Od leta 2013 poučuje kitaro na Frankfurtski  glasbeni šoli ter na Wiener Musikakademie na Dunaju.

Od leta 2008 je bil štipendist Ministrstva za kulturo Republike Slovenije, od leta 2011 pa varovanec Gallusove fundacije. Kot kitarist ter skladatelj posega po najvišjih priznanjih (1. nagrada na mednarodnih kitarskih tekmovanjih Altheim v Avstriji, Bale/Valle na Hrvaškem, Treviso v Italiji, TEMIG državno tekmovanje, prav tako na mednarodnih kompozicijskih tekmovanjih na Kitajskem, v Italiji, ZDA, Turčiji …)

Leta 2011 je z Makom Grgićem izdal svojo prvo avtorsko zgoščenko pri Založbi kaset in plošč RTV Slovenija, kjer so vključeni priznani mladi slovenski talenti. Od leta 2009 njegove skladbe izdaja znana kanadska založba Les Productions d'OZ pa tudi italijanska Berben.

Njegove skladbe so doživele izvedbe v dvoranah, kot so Washington National Gallery of Art, Musikverein in Konzerthaus na Dunaju, Rachmaninov Hall na Moscow Tchaikovsky Konservatoriju, Slovenska Filharmonija, Cankarjev dom…

Kot solist ter komorni glasbenik redno koncertira v Sloveniji in tujini, prav tako je reden gost mednarodnih kitarskih festivalov kot solist, predavatelj ali kot član žirij.

Poseben čar njegovih koncertov so tudi njegove izvedbe lastnih skladb.

Več o Nejcu Kuharju na: www.nejckuhar.com