Seminar za kitaro - mentor Francisco Bernier


O MENTORJU

Francisco Bernier je prejemnik več kot dvajsetih mednarodnih nagrad, med katerimi še posebno izstopa 1. nagrada na enem najprestižnejših kitarskih tekmovanj: “Michele Pittaluga” v Alessandriji. Ti dosežki so mu prinesli koncerte v več kot 37 državah po vsem svetu, na prestižnih prizoriščih, kot so Salle Cortot in Mogador Theatre v Parizu, Oji Hall v Tokiu, muzej Ermitaž v Sankt Peterburgu, Teatro Maestranza v Sevilli, Teatro Comunale v Alessandriji, Merkin Hall v New Yorku, Dvorana OEA (Organizacije ameriških držav) v Washingtonu DC in dvorana Zellerbach v San Franciscu. Nastopil je tudi s številnimi orkestri, kot so Camerata iz Saint Petersburga, Manchester Symphony Orchestra, Sredozemski simfonični orkester, Simfonični orkester iz Vallésa, Simfonični orkester iz Huelve in Berkeley Symphony iz San Francisca pod vodstvom Kenta Nagana.

Šolal se je na Conservatorio Superior de Música v Sevilli, nato na Ecole Normale “Alfred Cortot” v Parizu pod vodstvom maestra Alberta Poncea, zatem še na Hochschule für Musik v Kölnu (Nemčija), na Université du Québec v Montréalu (Kanada) in na Conservatoire National Supérieur de Paris (Francija). Nazadnje je uspešno tudi doktoriral iz umetnosti na prestižni Univerzi za glasbo “F. Chopin” v Varšavi (Poljska).

Posnel je več albumov, prvega med njimi pod pokroviteljstvom Ministrstva za Španijo-INAEM in za prestižne založbe, kot sta Mandala-Harmonia Mundi in Déclic-Radio France. Trenutno poučuje na Kraljevem glasbenem konservatoriju v Sevilji.

Je tudi ustanovitelj in umetniški vodja kitarskega festivala v Sevilji ter predsednik in ustanovitelj založbe Contrastes Records (London). 

SEMINAR

Seminar se bo odvil v okviru tekmovanja VelEspana, ki bo potekalo od 10. do 14. novembra 2023.

Seminar se bo pričel v torek, 14. 11. 2023, z začetkom ob 9.00 - v Modri dvorani Glasbene šole Velenje.

Na seminar se lahko aktivno prijavijo učenci, dijaki in študenti kitare. Pasivno se lahko prijavijo vsi ostali kandidati in učitelji.

Udeleženci se lahko prijavijo na individualno uro glede na naslednje minutaže:
30 min = 30 €
45 min = 45 €
60 min = 60 €

Kotizacija za pasivno udeležbo znaša 40 €.

Kotizacija mora biti poravnana pred prijavo, kopija potrdila o plačilu pa dodana v prijavnico (spodaj), drugače se prijava žal ne bo upoštevala.

Prosimo, da kotizacijo nakažete na račun:
Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje
Jenkova 4, 3320 Velenje

Številka računa: SI56 013336030713841
BIC koda Banke Slovenije: BSLJSI2X
Referenca: SI 00
Sklic: 14-2023
Davčna številka: 79789960

Prijave na seminar so mogoče med 15. oktobrom in 8. novembrom 2023.

Vsi pedagogi, ki se bodo udeležili seminarja, prejmejo potrdilo o udeležbi.

Dodatne informacije o seminarju: Urban Meža, urban.meza@gsvelenje.si

Tadej Žibrat, zibrat.tadej@gmail.com

PRIJAVNICA

Hvala za vašo prijavo.

Seminar za kitariste - mentor Florian Palier

Sobota, 19. november 2022


O MENTORJU

Avstrijski kitarist Florian Palier je odraščal v družini glasbenikov in odkrival svojo strast in ljubezen do glasbe že zelo zgodaj. Najprej ga je poučeval oče, Johann Palier, kasneje pa sta bila njegova mentorja Macro Diaz Tamayo ter Álvaro Pierri na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju, kjer je leta 2015 diplomiral z odliko.

Kot interpret, skladatelj in improvizator čuti posebno strast do združevanja različnih glasbenih svetov – nanj so najbolj vplivali Olivier Messiaen, Toru Takemitsu in Allan Holdsworth.

Florian Palier je redno vabljen na koncerte kot solist in kot član različnih komornih zasedb po vsem svetu. Občinstvo navdušuje s svojo izvedbo Rodrigove skladbe »Concierto de Aranjuez« (Luksemburška filharmonija) ter svojima solističnima programoma – »Poezija in barve« (sestavljen iz glasbe Dowlanda, Berkeleyja, njegovih lastnih skladb in improvizacij) ter »Bach in jaz« (sestavljen iz glasbe J. S. Bacha ter njegovih lastnih skladb in improvizacij).

Skladbe Floriana Palierja so doživele izjemen odziv. V zadnjih letih so jih posneli in izvajali vrhunski izvajalci z velikim uspehom po celem svetu. Dušan Bogdanović je o njegovi Sonatini zapisal: »..vaša Sonatina (...) je zelo lepa - je nova in sledi novim potem. Je harmonično in oblikovno sofisticirana. Čestitke!«

Letos je pričel s poučevanjem na zasebni univerzi Gustava Mahlerja v Celovcu in na Konservatoriju za glasbo v avstrijskem Gradcu. Pred tem je bil  dolga leta asistent Álvara Pierrija na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju. Redno je vabljen za mentorja številnih mojstrskih tečajev na priznanih institucijah kot sta Taipei National University in Tokyo Conservatory; poleg tega sodeluje na mojstrskih tečajev na številnih festivalih po celem svetu.

Florian Palier je prejel več kot 20 prvih nagrad na tekmovanjih mladih glasbenikov v rodni Avstriji in drugod po svetu. Koncerti, radijska in televizijska snemanja so ga popeljali po Evropi, v Rusijo, na Bližnji vzhod, ter v ZDA, na Japonsko in Tajvan.

 

KONCERT

Dan pred izvedbo seminarja, v petek, 18. novembra 2022, ob 19.30 bo Florian Palier nastopil v Orgelski dvorani Glasbene šole Velenje – spored: A. Barrios Mangoré, F. Moreno Torroba, F. Palier, A. Ginastera.

 

SEMINAR

Seminar bo izveden v soboto, 19. 11. 2022, z začetkom ob 8.30 - v Modri dvorani Glasbene šole Velenje.

Na seminar se lahko aktivno prijavijo učenci in dijaki kitare (Glasbena šola Velenje, Umetniška gimnazija Velenje). Pasivno se lahko prijavijo vsi ostali kandidati in učitelji.

Udeleženci se lahko prijavijo na individualno uro glede na naslednje minutaže:
30 min = 30 €
45 min = 45 €
60 min = 60 €

Kotizacija za pasivno udeležbo znaša 20 €.

Kotizacija mora biti poravnana pred prijavo, kopija potrdila o plačilu pa dodana v prijavnico (spodaj), drugače se prijava žal ne bo upoštevala.

Prosimo, da kotizacijo nakažete na račun:
Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje
Jenkova 4, 3320 Velenje

Številka računa: SI56 013336030713841
BIC koda Banke Slovenije: BSLJSI2X
Referenca: SI 00
Sklic: 19-11
Davčna številka: 79789960

Prijave so možne do srede, 16. novembra 2022.

V primeru velikega števila prijav se bo seminar nadaljeval tudi v nedeljo, 20. novembra 2022.

Vsi pedagogi, ki se bodo udeležili seminarja, prejmejo potrdilo o udeležbi.

Pasivni udeleženci bodo prejeli tudi povezavo do video prenosa, če si želijo seminar ogledati preko spleta.

Dodatne informacije o seminarju: Urban Meža, urban.meza@gsvelenje.si


TIMOTEJ KOSOVINC, seminar 9. 1. 2021

O MENTORJU

Skladatelj, kitarist in aranžer Timotej Kosovinc (Ljubljana, 1991) se ukvarja z različnimi glasbenimi stili in žanri. Sklada za najrazličnejše inštrumente in zasedbe in je še posebej uspešen na področju koncertne glasbe.

Svojo glasbeno pot je začel pri sedmih letih. Pri 10 letih je napisal svojo prvo lastno skladbo, svoj prvi samostojni kitarski recital pa je izvedel pri 12 letih.

Kasneje se je glasbeno izobraževal na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana (kjer je prejel Škerjančevo nagrado za izjemne uspehe pri umetniškem uveljavljanju konservatorija) in na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost Dunaj, kjer je z odliko diplomiral iz kitare v razredu profesorja Alvara Pierrijakompozicije in teorije glasbe v razredu profesorjev Johannesa Kretza in Detleva Müller-Siemensa in iz glasbene pedagogike. Za svoje izjemne študijske dosežke je leta 2019 prejel častno nagrado avstrijskega zveznega ministrstva za izobraževanje, znanost in raziskovanje (Bundesministerium für Bildung, Wissenschaft und Forschung), ki se podeli 50 najboljšim absolventom od približno 16000 absolventov z vseh študijskih smeri iz celotne Avstrije. Trenutno piše doktorsko disertacijo na področju glasbene analitike pri profesorici Dr. Margareti Saary na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost Dunaj.

Dodatno se je izobraževal pri velikih mojstrih kompozicije in kitare kot so: David Newman, Lalo Schifrin, Michael Jarrell, Beat Furrer, Helmut Lachenmann, Leo Brouwer, Dušan Bogdanović, Pepe Romero, Costas Cotsiolis, Dale Kavanagh, Graham Devine, Konrad Ragossnig etc.

Kot skladatelj, kitarist in predavatelj je reden gost na pomembnih koncertnih prizoriščih kot so Musikverein (Dunaj, Avstrija), Slovenska filharmonija (Ljubljana, Slovenija) ali Cankarjev Dom (Ljubljana, Slovenija) in na različnih festivalih in poletnih šolah kot so Wien Modern, Intonation Ungarn, Forum Gitarre Wien, Liechtensteiner Gitarrentage, Sonus – delavnica komorne glasbe ali Mednarodni festival kitare Postojna. Svojo glasbo redno izvaja v okviru turnej po Evropi in Kanadi

Vodil je tutorij za solfeggio in imel predavanja o kompoziciji in teoriji glasbe na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost Dunaj in na Franz Liszt Akademiji za glasbo Budimpešta. Trenutno poučuje kitaro, komorno glasbo in kompozicijo na Glasbeni šoli J. G. Albrechtsberger v Klosterneuburgu (Avstrija).

Je nagrajenec številnih mednarodnih kitarskih in kompozicijskih tekmovanj in natečajev. Med drugim se ponaša z naslovom zmagovalca evropskega kitarskega tekmovanja Enrico Mercatali (Italija), mednarodnega tekmovanja Guitar Art Summer Fest (Črna gora) in republiškega tekmovanja Temsig (Slovenija).

Kot solist je nastopil s simfoničnim orkestrom Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana in dirigentom Tomažem Habetom, z Orkestrom slovenske filharmonije in dirigentom Markom Hribernikom in z avstrijskim orkestrom Philharmonie Marchfeld in dirigentko Bettino Schmitt na več koncertih v Avstriji.

Od leta 2013 je član organizacije Live Music Now, ki je nastala na pobudo svetovno znanega violinista Yehudija Menuhina in katere osnovno vodilo je ponesti živo glasbo vsem ljudem, še posebej tistim, ki jim je živa glasba težko dostopna.

Že več let uspešno organizira poletne in zimske koncerte v Ljubljani (v Botaničnem vrtu in Rdeči dvorani na Magistratu), ki so postali tradicionalni.

Sodeloval je pri režiji, snemanju in produciranju umetniških posnetkov in videov svojih skladb in izvedb (videe najdete pod rubriko »Media«).


Seminar za kitariste - 16. 10. 2021

O MENTORJU

Simon Krajnčan Fojkar  je nižjo glasbeno šolo obiskoval pri prof. Nataši Bogataj v Kranju in srednjo glasbeno šolo pri prof. Jerku Novaku v Ljubljani. Nato je študiral kitaro pri prof. Katji Porovne Silič na Akademiji za glasbo v Ljubljani in z najvišjo oceno diplomiral leta 2012.

Kot solist je znan predvsem po izvedbah del skladatelja Francisca Tárrege, pred kratkim je izdal zgoščenko z izključno njegovimi deli.

Pogosto nastopa v duetu z Aljošo Vrščajem, s katerim sta po odmevni turneji GM oder prejela tudi Prešernovo nagrado Akademije za glasbo, trenutno pa sta v fazi snemanja prvega skupnega CD-ja. Redno koncertira tudi s Slovenskim kitarskim kvartetom, s katerim so posneli že kar nekaj skladb slovenskih skladateljev, svoje koncerte pa radi začinijo s kančkom humorja in domiselnosti.

Je profesor kitare in vodja aktiva brenkal na Glasbeni šoli Jesenice, ter podpredsednik Društva slovenskih učiteljev kitare – EGTA.

Poleg raznovrstne aktivnosti kot klasični kitarist, pa je tudi član punk-rock skupine, ki je pred kratkim izdala svoj tretji album. Je tudi navdušenec nad bluegrass glasbo in bendžom, katerega vadi, ko le najde čas zanj.

KONCERT

Dan pred izvedbo seminarja, v petek, 15. 10. 2021, bo Simon Krajnčan Fojkar  nastopil v Orgelski dvorani Glasbene šole Velenje, predstavil se bo s skladbami znanega španskega kitarista in skladatelja Francisca Tárrege.

Seminar bo izveden v soboto, 9. 1. 2021, od 9.00 do 19.30 (okvirni čas).

Na seminar se lahko aktivno prijavijo učenci Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje in dijaki Umetniške gimnazije Velenje. Pasivno se lahko prijavijo vsi ostali kandidati in učitelji.

V primeru ugodnih epidemioloških razmer bo seminar izveden v živo, v nasprotnem primeru bo seminar potekal na daljavo.

Udeleženci bodo v tem primeru vnaprej posneli in poslali posnetek, ki se bo predvajal na začetku njihove ure. Po predvajanju posnetka bo sledil še individualni pouk na daljavo, tako kot se trenutno izvaja pri pouku inštrumenta v glasbeni šoli.

Udeleženci se lahko prijavijo na individualno uro v dolžini:
-  30 min (cena kotizacije je 20 €)
-  45 min (35 €)

Kotizacija za pasivno udeležbo znaša 15 €.

Kotizacija mora biti poravnana pred prijavo, kopija potrdila o plačilu pa dodana v prijavnico (spodaj), drugače se prijava žal ne bo upoštevala.

Prosimo, da kotizacijo nakažete na račun:
Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje
Jenkova 4, 3320 Velenje

Številka računa: SI56 013336030713841
BIC koda Banke Slovenije: BSLJSI2X
Referenca: SI 00
Sklic: 01-2021
Davčna številka: 79789960

Prijave so možne od 1. do 5. januarja 2021.

Rok za pošiljanje posnetkov (v primeru izvedbe seminarja na daljavo) je četrtek, 7. 1. 2021. Posnetke se lahko pošlje preko spletne strani WeTransfer.com ali pa se pošlje Google Drive povezavo na elektronski naslov urban.meza@gsvelenje.si

Kitarski duo Artis (Nemčija)


Seminar in koncert kitarskega dua ARTIS iz Nemčije

V sredo, 28. novembra 2019 smo na naši šoli izvedli odličen seminar za učence in dijake kitare pod vodstvom Julie in Christiana Zielinski. Udeležilo se ga je 27 učencev in dijakov iz Glasbene šole Velenje, Umetniške gimnazije Velenje, Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, Umetniške gimnazije Celje, Glasbene šole Celje in Glasbene šole Gornja Radgona. Dan poprej sta umetnika navdušila občinstvo v prepolni veliki dvorani naše glasbene šole na izjemnem koncertu, ki je naše duše napolnil z milino zvokov dveh kitar.


Julia in Christian Zielinski sta zelo uspešno diplomirala na glasbenih univerzah v Stuttgartu, Frankfurtu in Hamburgu. Povezala sta se v kitarski duo in se posvetila v prvi vrsti komornemu muziciranju. Na mednarodnih tekmovanjih v komorni glasbi sta prejela nekaj prvih in drugih nagrad, pa tudi nekaj nagrad občinstva. Odlikuje ju odlična komunikacija in odrska vitalnost. Svojo prvo zgoščenko sta z glasbo Beethovna in Pujola posnela leta 2007. Šest let kasneje je sledila druga z naslovom Portret. Pred kratkim pa sta izdala še svoji solistični zgoščenki Versus in Solo.

Kitarski seminar in koncert – Alen Garagić

Strokovni aktiv kitarskega oddelka bo v soboto, 19. januarja 2019, gostil slovenskega kitarista in pedagoga Alena Garagića, ki bo vodil enodnevni seminar. V okviru seminarja bo potekala  predstavitev španskih kitar.

Alen Garagić bo v četrtek, 24. januarja 2019, ob 19:30 v Orgelski dvorani Glasbene šole Velenje izvedel solističen koncert.

O mentorju


Alen Garagić je rojen 30. novembra 1978 v Tuzli (Bosna in Hercegovina). Kitaro je začel igrati pri trinajstih na Srednji glasbeni šoli v Tuzli. Glasbeno izobrazbo je nadaljeval na Kraljevem konservatoriju v Haagu, kjer je študiral z Zoranom Dukićem. Študij je nadaljeval z Alexom Garrobéjem in Fernandom Rodriguezom na "Escuela Superior de Música de Catalunya" v Barceloni.

Specializacijo je končal pri Franzu Halaszu na Hochshule für Musik v Nürnbergu, magisterij pa na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri Tomažu Rajteriču.

Po študiju na Nizozemskem ga je želja po raziskovanju in poglabljanju v skrivnosti kitarske poezije popeljala v samo zibelko kitarskega sveta, Španijo. V Barceloni že vrsto let redno ustvarja z velikim uspehom.

V mnogih evropskih in ameriških državah je imel koncertne turneje z mojstrskimi tečaji. Povabljen je bil na festivale: kot so "José Tomas" v Alicanteju (Španija), "Antonio Lauro" v Ankari (Turčija), "Fabricio Caroso" v Latini (Italija), "Andrés Segovia" v Linaresu (Španija), "Guitars of the World" v Buenos Airesu, Mednarodni festival kitare v Amsterdamu, "Masters" v Sevilji (Španija), Mednarodni glasbeni festival v Toledu (Španija), Mednarodni festival kitare v Daejeonu (Južna Koreja), Mednarodni glasbeni festival v Lizboni in še mnoge druge.

Nastopal je na odrih prestižnih dvoran, kot je npr. National Auditorium v Madridu, L'Auditori in Palau de la Música Catalana v Barceloni, Sejong Center za uprizoritvene umetnosti v Seulu (Južna Koreja), Theatre Monumental s španskim radijskim in televizijskim orkestrom v Madridu.

Od leta 2002 do 2007 je prejel več kot dvajset nagrad na mednarodnih tekmovanjih, med drugim prve nagrade na mednarodnih tekmovanjih v kitari "José Tomás" v Alicanteju, "Andrés Segovia" v Linaresu, "Velez-Málaga" in na najpomembnejšem španskem tekmovanju, ki je pod pokroviteljstvom kraljeve družine, tj. Mednarodno tekmovanje princese Kristine, fundacije Guerrero v Madridu.

Kritiki ga opredeljujejo kot "umetnika in odličnega izvajalca, ki počne s kitaro to, kar počne pianist s klavirjem. Glasbo izraža ritmično, dinamično, harmonično in tonsko kontrastno, prav tako izraža barve, ki so jih skladatelji ujeli v svoje note [...] Večerna dela so bila ponujena z občudovanja vrednim glasbenim bogastvom." (Luís José López, Diario ABC).

“Lahko bi zapisali, da je Garagićevo obvladovanje snovi sredstvo za neugasljivost glasbe oz. njenih kontrastnih temperamentov; za plamenenje in razpiranje v ponavljajočih se enotah, pa najsi gre za droben spremljevalni vzorec ali reprezentančno kompozicijsko celoto.” (Jure Dobovišek, Delo).

Kotizacija

Aktivni udeleženci: 30 € (30 minut), 45 € (45 minut) oz. 60 € (60 minut).

Pasivni udeleženci: 45 €

Prosimo, da kotizacijo nakažete na račun:
Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje
Jenkova 4, 3320 Velenje

Številka računa: SI56 013336030713841
BIC koda Banke Slovenije: BSLJSI2X
Referenca: SI 00
Sklic: 1-2019
Davčna številka: 79789960

Prijave so zaključene. (Rok prijave: 18. 1. 2019) 

Arhiv seminarjev za kitaro

Mihael Hrustelj - delavnica in koncert


 

 

Igranje in bobnanje na kitaro. Kombiniranje jazz, pop, klasične glasbe v svojo enolončnico.
V povezavi z vadbeno rutino, komponiranjem, predstavitvijo avtorskih del.

V petek, 16. novembra 2018, bomo na Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski Velenje gostili uveljavljenega kitarista in komponista Mihaela Hrustelja. Čez dan bo potekal seminar, zvečer ob 19:30 pa nam bo na koncertu v Orgelski dvorani predstavil svoj najnovejši album Fallen Leaves.

SKUPINSKA DELAVNICA - workshop v Modri dvorani
Višji razredi glasbenih šol, srednješolci, akademiki in zunanji učenci.

 • Rutina, vadbeni zemljevid (practice roadmap).
 • Kako učinkovito vaditi lestvice (kako, zakaj, sluh, motivi), Bach v vseh ključih, branje (ker sem kitarist), transkribiranje, poslušanje!
 • Vadba za točnost, metronom, bobnarski beat.
 • Snemanje samega sebe! Uporaba telefona – airplane mode on!! (pros and cons.)
 • Uporaba ciljev za motivacijo (prihajajoče tekmovanje, snemanje nove skladbe
 • od tega učenje potrpljenja in počasnega približevanja k cilju.
 • Dnevnik vadbe – opis kvalitete, fokusa, iskrenost (tudi, če gre zanič...)
 • Predstavitev svojih skladb.
 • Nastop – kako si vzeti čas zase, rutina pred koncertom.

INDIVIDUALNE URE 
Vsi kitaristi (vsi žanri in kitare)


Mihael Hrustelj slovenski kitarist, ki sedaj živi v nizozemskem Rotterdamu s svojim edinstvenim načinom igranja klasične kitare navdušuje po svetu.
Njegove originalne skladbe so težko opredeljive, saj so zmes številnih glasbenih žanrov. Takšno izvajalsko svobodo mu omogoča znanje, ki si ga je pridobival med študijem tako jazz kot tudi klasične kitare.
Novembra 2018 bo predstavljal svoj novi solo album ‘Fallen Leaves’. Poleg samega igranja na kitaro je na albumu predstavljena njegova revolucionarna uporaba kitarskega bobnanja, uporaba elektronskega bas bobna in petja. Deset novih skladb, za katere je ogromna inspiracija tudi prečudovita narava Slovenije.
Učil in sodeloval je z mojstri kot so: Larry Coryell, Costas Cotsiolis, Trilok Gurtu, Thomas Offerman, Panagiotis Andreu, Niti Ranjan Biswas, Reinier Baas, Ed Verhoef, Monika Krajnc Štih, Igor Bezget, Ronald Schmits, Simon Rigter, Ab Schaap, Mark Guiliana.

Video:
https://www.youtube.com/watch?v=SHrku0NrnI4  CAFFEINE – posvečeno avtorjevemu najljubšemu napitku. 
https://www.youtube.com/watch?v=E3avGC5WPe4  WATERSPIRITS – posvečeno slovenski reki Savinji, ki je blizu avtorjevega domačega mesta Velenja in kjer se rad sprošča v poletnih mesecih.
https://www.youtube.com/watch?v=Q1Rm1ZZ0TGc  RAINDROPS - live studio session
https://www.youtube.com/watch?v=3Jg_MHT1Tqs  RAINDROPS - live in concert

Spletna stran: www.mihaelhrustelj.com
Facebook: https://www.facebook.com/MihaelHrusteljMusic/
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC8fdP2lf5B_KBC_9qSxC84g/videos
Instagram: https://www.instagram.com/mihaelhrustelj/

Komponistična delavnica in seminarja za kitaro z Nejcem Kuharjem in violino z Moeko Sugiura


V petek, 12. januarja, in soboto, 13. januarja 2018, bomo na Glasbeni šoli Frana Koruna Koželjskega gostili priznanega slovenskega kitarista in komponista Nejca Kuharja ter violinistko Moeko Sugiura.
V petek se nam bosta  predstavila  na skupnem koncertu v Orgelski dvorani (ob 20.00), v soboto pa bosta svoje znanje in izkušnje delila z učenci na mojstrskih tečajih komponiranja, kitare in violine v Modri dvorani.

Vsak je lahko skladatelj: kako komponirati
Na uvodnem skupnem predavanju bo Nejc Kuhar predstavil svoj način komponiranja. Sledile bodo individualne komponistične delavnice, na katere se lahko prijavijo kandidati s svojimi skladbami.

Seminar za KITARO – Nejc Kuhar
Seminar za VIOLINO – Moeko Sugiura
Mojstrska tečaja sta namenjena našim mladim in perspektivnim kitaristom ter violinistom. To bo odlična priložnost, da bodo učenci lahko poglobili glasbeno znanje s pomočjo priznanih pedagogov in koncertantov.

Profesorja


Moeko Sugiura je študirala na tokijski Univerzi umetnosti in na dunajskem konservatoriju Privatni univerzi pri profesorjih Thomasu Christianu ter Pavlu Vernikovu, kjer je leta 2015 magistrirala z odliko. Med študijem je igrala v orkestru "Dunajski simfoniki" in pod vodstvom priznanih dirigentov nastopila na turnejah po Japonski, Nemčiji, pa tudi v dunajskih dvoranah "Musikverein" in "Konzerthaus". V času študija je prejela 1. nagrado na "tekmovanju solistov Edogawa filharmonije", 1. nagrado na "Kobe mednarodnem tekmovanju" in 1. nagrado na "Nagoya študentskem tekmovanju" na Japonskem. Leta 2014 je bila s 100 odstotnimi glasovi članov orkestra izglasovana za stalno članico "Filharmonije Baden-Baden", kjer je trenutno tudi redno zaposlena.

Nejc Kuhar je na Dunaju z odliko magistriral tako iz kitare, kakor tudi iz kompozicije. Kot kitarist in kot skladatelj je osvojil številne 1. nagrade: Altheim v Avstriji, Changsha na Kitajskem, Treviso in Acerra v Italiji ... Njegova dela so bila izvedena na prestižnih prizoriščih, kot so: dvorane "Vienna Musikverein", "Konzerthaus", "Washington National Gallery of Art", "Rahmaninova dvorana" moskovskega Čajkovski konservatorija, "Slovenska filharmonija", in druge ter izdane pod okriljem kanadskega založnika "Les Production d'Oz". Od leta 2015 je Nejc profesor kitare na Akademiji za glasbo na Dunaju (Wiener Musikakademie), od leta 2013 učitelj kitare na glasbeni šoli v Frankfurtu, aktiven pa je tudi kot predavatelj na univerzah (The Juilliard School, Manhattan School of Music, Curtis Institute of Music, University of New York, glasbene univerze na Dunaju, Frankfurtu, Antwerpnu itd.).


EMINENT DUO (www.eminentduo.com) je pričel delovati leta 2012 na Dunaju, kjer sta oba glasbenika končala študij: japonska violinistka Moeko Sugiura ter slovenski kitarist in skladatelj Nejc Kuhar. Po njunem uspešnem debiju sta nadaljevala z igranjem in dosegla v naslednjih letih kar nekaj nagrad na mednarodnih komornih tekmovanjih:

 • 1. nagrada "Berlin Rising Stars Grand Prix" 2016 (Nemčija)
 • 1. nagrada "Paganini Festival" v Parmi 2016 (Italija)
 • 1. nagrada "Enrico Mercatali" v Gorici 2016 (Italija)
 • 1. nagrada "Twents" v Enschedeju 2016 (Nizozemska)
 • 1. nagrada na "Bale-Valle" 2015 (Hrvaška)

Te nagrade sta jima med drugimi omogočile tudi bogato koncertno dejavnost, pod katere spadajo Ameriška turneja junij 2016,  Japonska turneja marec 2017 in 2018, Kitajska turneja avgust 2018 ter koncerti v Avstriji, Nemčiji, Lihtenštajnu, Sloveniji, Hrvaški, Belgiji in drugod. EMINENT DUO aktivno izvaja nova dela (pod katere spadajo tudi skladbe Nejca Kuharja) ter druge skladbe 20. in 21. stoletja.

Delavnica za kitaro in kompozicijo je že zaključena. Možne so še prijave za violino!

Mak Grgić - seminar in koncert, 16. in 17. 12. 2016

Strokovni aktiv kitarskega oddelka je v petek, 16. decembra in soboto, 17. decembra 2016 gostil slovenskega kitarista in pedagoga Maka Grgića. Predstavil se nam je na solističem koncertu in vodil enodnevni seminar.


Mak Grgić – ki ga je New York Times opisal kot “domiselnega, nadarjenega in izrazno izjemno močnega”, Washington Post pa kot „kitarista, na katerega moramo biti pozorni“ – je inovativen kitarist, čigar repertoar sega vse od avantgardnih del in filmske glasbe do velikih klasikov kitarskega kanona, zgodnje glasbe, popa, jazza in še dlje. Njegov zadnji album Cinema Verismo, ki ga je izdala založba Marquis Music, se osredotoča predvsem na glasbo, uporabljeno v svetovni kinematografiji zadnjih desetletij, in vključuje tako klasične kompozicije uporabljene v filmih kot transkripcije glasbe pisane posebej za film.
V sezoni 2016/17 bo Mak izdal nove plošče pri z grammyjem nagrajeni založbi MicroFest Records ter pri založbi Naxos, sodeloval bo tudi s prvim čelistom losangeleške filharmonije, Robertom DeMainom, ter losangeleškim skladateljem Andersonom Aldenom pri snemanju zgoščenke gamelanske glasbe.

Mak je do nedavnega užival rezidenco mladega umetnika pri organizaciji za komorno glasbo Da Camera  Society in je soustanovitelj skupine DC8, Da Camerinega ansambla za sodobno glasbo, ki stremi k širitvi definicij sodobnih ansamblov in ki ga je L.A. Times označil kot „navdihujoč dodatek v sferi sodobne glasbe v Los Angelesu”.

Sodeloval je z glasbeniki kot so: Martin Chalifour (koncertni mojster losangeleške filharmonije), Robert DeMaine (prvi čelist losangeleške filharmonije), Jay Campbell, Joshua Roman, The Assad Brothers, Ashley Bathgate (čelistka ansambla Bang on a Can All-Stars), John San-t’Ambrogio (nekdanji prvi čelist simfoničnega orkestra v St. Louisu), Paul Vasile in Stephen Ackert (oba orgle), tolkalec Ian Rosenbaum ter kitarist in skladatelj Nejc Kuhar, s katerim je Mak posnel svoj debitantski album String Modulations, katerega izid sta podprla RTV Slovenija in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Mak skupaj s flamenko kitaristom Adamom Del Montejem tvori Duo Deloro, v zasedbi FretX Duo pa se skupaj z Danielom Lippelom, ustanovnim članom ICE Ensemble-a, posveča izvajanju nove glasbe za kitarske due.

Rojen je v Ljubljani, kitaro pa je študiral na Konservatoriju Elly Basic v Zagrebu pri priznanem mojstru Anteju Čagalju, diplomiral je pri Alvaru Pierriju na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju. Pred kratkim je dokončal doktorski študij glasbe na Univerzi v Južni Kaliforniji kot študent Williama Kanengiserja in Scotta Tennanta, članov Kitarskega kvarteta Los Angeles. Med študijem je deloval tudi kot asistent profesorja Briana Heada, umetniškega vodje GFA, vodilnega združenja za klasično kitaro v ZDA.
Danes poučuje na Univerzi Mount St. Mary’s v Los Angelesu, je umetniški vodja festivala za interdisciplinarne umetnosti M.A.R.S. ter zagrebškega Mednarodnega kitarskega festivala. V sklopu dobrodelnih aktivnosti deluje kot mentor pri Fundaciji Bosana, ki zbira in donira sredstva za študente v Bosni in Hercegovini.