Deutschsprachige Besucher klicken hier.

V glasbeni šoli v Velenju tradicionalno potekajo mednarodne orgelske šole, na katerih priznani evropski profesorji in umetniki posredujejo svoje znanje mladim orglavcem iz različnih držav. Mladi umetniki imajo tako možnost spoznati priznane pedagoge in njihovo delo ter navežejo prijateljstva med vrstniki, ki jih druži veselje do orgelske glasbe.
Od leta 1995 je Velenje obiskalo štirinajst priznanih profesorjev in imelo priložnost spoznati tudi Glasbeno šolo Velenje, ki se je s kvalitetnim delom z mladimi in izvrstnimi pogoji za delo uveljavila kot glavni orgelski izobraževalni center v Sloveniji.

18. mednarodna orgelska šola, 11. - 13. februar 2024


O mentorju orgelske šole

Pavao Mašić, dobitnik Bachove velike nagrade in nagrade občinstva na Bachovem orgelskem tekmovanju v Lozani (2006), razvija uspešno kariero kot koncertni organist in čembalist. Po končanem študiju glasbe na Akademiji za glasbo v Zagrebu, kjer je študiral čembalo, orgle in glasbeno teorijo, je podiplomski študij orgel nadaljeval v Lausanni pri Keiju Koitu, čembalo pa v Freiburgu pri Robertu Hillu.

 Sodeloval je s številnimi uglednimi umetniki, ter se nenehno izpopolnjeval pri najvidnejših čembalistih današnjega časa. Oktobra 2013 je postal štipendist Francoske akademije v Rimu, od leta 2015 pa se je, zahvaljujoč fundaciji Royaumont, izpopolnjeval na delavnicah, posvečenih francoski orgelski glasbi v navdihujočem okolju opatije Royaumont in kraljeve kapele v Versaillesu.

Kot eden najbolj uveljavljenih hrvaških glasbenikov svoje generacije Mašić od leta 1999 deluje kot glavni organist cerkve sv. Marka v Gornjem gradu v Zagrebu. Hkrati deluje kot redni profesor na Akademiji za glasbo v Zagrebu, redno koncertira po vsem svetu ter sodeluje pri delu žirij mednarodnih tekmovanj. Je vodja Poletne šole za orgle v Šibeniku in umetniški vodja Orgelskega festivala sv. Marko.

Tematika in izbor literature

Literatura po lastni izbiri.
(2 skladbi)

Potek seminarja

Začetek seminarja bo v nedeljo, 11. februarja 2024 ob 9.30. Seminar bo nato potekal do torka, 13. februarja 2024, v dopoldanskem času s pričetkom ob 9.30 in v popoldanskem času ob 14.00 v orgelski dvorani glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje.

Torek, 13. 2. 2024

17.00: Predavanje - Pavao Mašić:

„Organisti zagrebške katedrale in njihova dela za orgle.“

Glasba zagrebških organistov Franja Dugana, Anđelka Klobučarja, Vatroslava Koladra in Franja Lučića zajema obsežen spekter stilov od zgodnje romantike, kontrapunkta, pozne romatike in sodobne glasbe s tradicionalnim zapisom, predavanje pa bo predstavilo tudi zanimive povezave s slovenskimi orgelskimi umetniki.

19.30: Koncert - Pavao Mašić

Udeležba in kotizacija

aktivna                   100 €
pasivna                    60 €
dnevna pasivna         20 €
Kotizacija mora biti poravnana ob prijavi, drugače se prijava žal ne more upoštevati.
Vljudno prosimo za dokazilo o plačilu.

Slovensko orgelsko društvo
Jenkova 4
3320 Velenje

Številka računa: SI56 0400 1004 6431 367
sklic: 00 02-2024
Davčna številka: 90344898

Rok za prijavo

22. 1. 2021

Prijavite se lahko elektronsko na naslednji povezavi
http://www.gsvelenje.si/sl/p/izobrazevanje/mojstrski-tecaji-1/orgle/
ali pa prijavnice pošljite na naslov:
Slovensko orgelsko društvo, Jenkova 4, 3320 Velenje

Bivanje
Hotel Paka                          +386 3 898 07 00
Hotel Razgoršek                  +386 3 898 36 30
Hotel Vesna Topolšica          +386 3 896 31 00
Prenočišče Mraz                  +386 68 628 355
Mladinski hotel Velenje        +386 41 859 692  www.mc-velenje.si/hotel

Dodatne informacije

Slovensko orgelsko društvo      info@orgelsko-drustvo.si

Koordinatorki:
Barbara De Costa, mag. art.         +386 41 368 681
Andreja Golež Gruden, mag. art.  +386 31 240 180

PRIJAVNICA NA SEMINAR

Zahvaljujemo se za vašo prijavo! Podrobne informacije prejmete po elektronski pošti.

Dosedanje orgelske šole


17. mednarodna orgelska šola - marec 2021

Wolfgang Kogert je vsestranski interpret in pedagog na področju orgelske interpretacije in improvizacije. Njegov repertoar zavzema vsa obdobja orgelske literature od 14. do 21. stoletja. Premierno je izvedel številna dela sodobnih skladateljev, tako solistično kot tudi z orkestri. Kot solist koncertira na številnih znanih orglah in festivalih ter sodeluje z orkestri, med drugim s Simfoničnim orkestrom Pittsburgh in Sydney ter orkestrom Camerata Salzburg.

Wolfgang Kogert je organist dvorne kapele na Dunaju, kurator orgel kulturnega centra ORF ter strokovni sodelavec pri številnih orgelskih novogradnjah.

Orgle in improvizacijo je najprej poučeval na Glasbeni akademiji v Detmoldu, od leta 2015 pa je profesor na glasbeni univerzi Mozarteum v Salzburgu. Poleg rednega poučevanja vodi mojstrske tečaje tudi na drugih univerzah, kot sta Univerzi za glasbo na Dunaju in v Grazu, privatna univerza Anton Bruckner v Linzu, Orgelpark v Amsterdamu in Akademija za glasbo v Zagrebu.


16. mednarodna orgelska šola - februar 2018

Lorenzo Ghielmi (Italija)

Lorenzo Ghielmi je italijanski organist, čembalist in dirigent, ki se je rodil v Milanu. Med njegovimi učitelji sta imela vpliv predvsem Jean-Claude Zehnder ter Luigi Ferdinando Tagliavini. Prvega je Ghielmi tudi nasledil leta 2006 kot profesor za orgle na Schola Cantorum Basiliensis v Baslu, ki je verjetno osrednja evropska ustanova na področju interpretacije stare glasbe. Vsa leta neprekinjeno poučuje tudi na Accademia Internazionale ella Musica Antica v Milanu, kjer je organist Ahrendovih orgel bazilike San Simpliciano.

Kot interpret se posveča predvsem renesansi in baroku na orglah ter zgodovinskih glasbilih s tipkami, še posebej pa italijanskim skladateljem (Frescobaldi in njegov krog) ter Bachu. Do sedaj je petkrat prejel prestižno diskografsko nagrado "Diapason d' Or", (2003, 2008, dvakrat leta 2009 ter 2013), med drugim za posnetek Bachove nedokončane Umetnosti fuge, ki jo je sam dokončal.

Ghielmi je tudi komorni glasbenik in ustanovni član znanega italijanskega baročnega orkestra Il Giardino Armonico. Ustanovil je tudi orkester La divina Armonia. Sodeluje v žirijah orgelskih tekmovanj (Brügge, Chartres, Siblermann/Freiberg, Nürnberg, Toulouse, Tokio...) in kot predavatelj na mojstrskih tečajih po svetu. 


15. mednarodna orgelska šola - februar 2016

Gunther Rost (Gradec)

Gunther Rost je študiral orgle pri znameniti Marie-Claire Alain. Nagrajen je bil s številnimi mednarodnimi nagradami, med njimi na Bachovem tekmovanju v Leipzigu in mednarodnem orgelskem tekmovanju Dallas. Pri sedemindvajsetih je postal profesor orgel na Univerzi za glasbo v Gradcu, kjer je sedaj tudi  vodja oddelka. Kot gostujoči profesor je sodeloval na Kraljevi glasbeni akademiji v Londonu, Chopinovi akademiji v Varšavi, Konservatoriju Rimskega-Korzakova v St. Peterburgu in na Moskovskem državnem konservatoriju P. I. Čajkovskega. Med njegovimi zvočnimi posnetki velja izpostaviti prvo kompletno izdajo orgelskih del Petra Ebna, pa njegove priredbe Bachovih Goldbergovih variacij in Chopinovih 24 preludijev op. 28. Aktivno sodeluje tudi z različnimi orkestri (Bamberški simfoniki, Nürnberški filharmoniki), zbori (Bavarski radijski zbor) in komornimi sestavi (Leipziški godalni kvartet, Elīna Garanča).

14. mednarodna orgelska šola - februar 2014


Pavel Kohout (Praga)
Pavel Kohout se je rodil leta 1976 na Češkem. Študiral je orgle na Praškem konservatoriju in na glasbenem oddelku Akademije za uprizoritveno umetnost pri profesorju Jaroslavu Tůmi. Pozneje se je izpopolnjeval na Amsterdamskem konservatoriju in se posebej posvečal zgodovinski orgelski tehniki. Poleg tega Kohoutovo zanimanje sega na teoretično področje, saj trenutno pripravlja doktorat, v katerem se ukvarja z zgodovinsko izvajalsko prakso južnonemške baročne orgelske glasbe. Pavel Kohout je bil zmagovalec Tekmovanja mladih organistov leta 1998 v Ljubljani, dve leti pozneje je osvojil prvo nagrado na Mednarodnem orgelskem tekmovanju v Tokiu, prav tako je dobitnik prve nagrade na prestižnem tekmovanju J. S. Bacha. Mladega glasbenika kritiki danes ocenjujejo kot  enega najpomembnejših predstavnikov nove generacije evropskih organistov. Pavel Kohout nastopa solistično, pa tudi s številnimi ansambli in orkestri po vsej Evropi, Rusiji, Aziji, Avstraliji in ZDA. Umetnik sodeluje v zanimivem projektu z naslovom Zgodovinske orgle, ki ga prireja Češki nacionalni radio, pripravlja pa tudi zanimiva orgelska popotovanja po Češki republiki, za orgelske specialiste. Kohout vodi številne mojstrske tečaje in tudi veliko snema  zgoščenke.

13. mednarodna orgelska šola - februar 2012


Ulrich Walter (Graz)
Ulrich Walter se je rodil leta 1980 v Hagnu (Nemčija), z šestimi leti je pričel s poukom klavirja pri prof. Fritzu Emontsu in pri trinajstih letih še z orgelskim poukom. Kasneje je študiral orgle na Visoki šoli za glasbo v Stuttgartu v razredu priznanega nemškega pedagoga Ludgerja Lohmanna. Zaključil je tudi študij glasbene pedagogike in cerkvene glasbe. Svoje glasbeno izobraževanje je zaokrožil z nadaljnjim izpopolnjevanjem pri svetovno znanih orgelskih pedagogih.
Bil je večkratni nagrajenec evropskih orgelskih tekmovanj (1. nagrada na tekmovanju Korschenbroich/Westfalen, 2. nagrada na tekmovanju „Bach und die Moderne“ v Grazu, 2. nagrada na tekmovanju Helmut Bornefeld v Heidenheimu, 1. nagrada in nagrada občinstva na tekmovanju St.Albans, 1. nagrada in nagrada ˝Messiaen˝ na tekmovanju Bach-Liszt v Erfurt-Weimar-Merseburgu, itd…)
Od leta 2010 je Ulrich Walther profesor za orgle na Univerzi za glasbo v Grazu.
Ulrich Walther koncertira po vsem svetu v mnogih pomembnih cerkvah in dvoranah kot tudi na znamenitih festivalih. Leta 2010 je izšla njegova prva zgoščenka z orgelskimi transkripcijami Maxa Regerja.

12. mednarodna orgelska šola - marec 2010


Martin Schmeding (Freiburg)
Martin Schmeding se je rodil leta 1975 v Minden/Westfalen (Nemčija), v različnih nemških krajih je študiral orgle, cerkveno glasbo, glasbeno pedagogiko, kljunasto flavto,  dirigiranje, čembalo in glasbeno teorijo. Njegovi pomembnejši profesorju so bili  Ulrich Bremsteller, Lajos Rovatkay, Dr. Hans van Nieuwkoop, Jacques van Oortmerssen und Jean Boyer. Bil je večkratni nagrajenec evropskih orgelskih tekmovanj (Mendelssohn-Bartholdy-Wettbewerb Berlin, Pachelbel-Wettbewerb Nürnberg, Ritter-Wettbewerb Magdeburg, Böhm-Wettbewerb Lüneburg, Hochschulwettbewerb Hannover/Mannheim, Deutschen Musikwettbewerb Berlin, evropsko tekmovanje mladih orglavcev Ljubljana in Musica antiqua Competition Brugge).  Leta 1999 je bil finalist ARD-tekmovanja München. Po pedagoškem delu v Hannovru, Leipzigu, Waimarju in Dresdenu, je M. Schmeding od leta 2004 profesor za orgle na Visoki šoli za glasbo v Freiburgu, kjer sedaj vodi oddelek za cerkveno glasbo. Martin Schmeding koncertira po vsem svetu v mnogih pomembnih cerkvah in dvoranah kot tudi na znamenitih festivalih. Snemal je za številne radijske in televizijske postaje ter posnel več zgoščenk z orgelsko glasbo (celotno orgelsko delo F. Schmidta, J. Brahmsa, F. Mendelssohna Bartholdya in  G. Beckerja,  prvi posnetek del R. Schumanna za pedalni klavir na originalnem  instrumentu, itd.). Je predavatelj in voditelj mednarodnih orgelskih šol, član mednarodnih orgelskih tekmovanj, pisec strokovnih člankov, prav tako se glasbeno udejstvuje kot dirigent, komorni glasbenik in komponist.

11. mednarodna orgelska šola - februar 2009


Martin Sander (Heidelberg)
Martin Sander se je rodil leta 1963 v Berlinu, odraščal v Göttingenu in študiral orgle v Hannovru pri Ulrichu Bremstellerju, klavir pa pri Gerrit Zitterbart. Leta 1994 je diplomiral na koncertni smeri. Svoje glasbeno izobraževanje je zaokrožil z nadaljnjim izpopolnjevanjem pri Haraldu Voglu, Luigiju Ferdinandu Tagliaviniju, Floru Peetersu, Danielu Rothu, Edgarju Krappu in drugih. Leta 1986 je v Berlinu osvojil Mendelssohnovo nagrado, svoj mednarodni sloves pa je še utrdil z zmagami na treh velikih mednarodnih orgelskih tekmovanjih: na tekmovanju ARD v Münchnu (1987), na Bachovem tekmovanju v Leipzigu (1988) in na tekmovanju Praške pomladi (1989). Od leta 1999 je Martin Sander profesor za orgle na Visoki šoli za cerkveno glasbo v Heidelbergu, poleg tega pa poučuje tudi na Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost v Frankfurtu. Vodil je številne mojstrske tečaje, med drugim v Pragi, St. Peterburgu, Seulu, São Paulu kot tudi na mnogih, predvsem historičnih orglah različnih obdobij v Nemčiji. Dejaven je tudi kot član žirij na mednarodnih orgelskih tekmovanjih. Martin Sander koncertira po vsem svetu v mnogih pomembnih cerkvah in dvoranah kot tudi na znamenitih festivalih. Kot solist je nastopil s številnimi uglednimi orkestri. Snemal je za številne radijske in televizijske postaje ter posnel več zgoščenk z orgelsko glasbo. Njegov posnetek Reubkejeve Sonate za orgle si je prislužil Nagrado nemške glasbene kritike (Preis der deutschen Schallplattenkritik).

10. mednarodna orgelska šola - februar 2007


 Theo Jellema (Groningen, Zwolle/Arnheim)
Theo Jellema (1955) je študiral orgelsko igro na konservatoriju v Groningenu, kjer je leta 1978 z odliko zaključil študij  pri prof. Wim van Beek. Leta 1981 je nase opozoril s prvo nagrado na uveljavljenem tekmovanju Paul Hofhaimer v Innsbrucku.
Sedaj deluje kot profesor orgelske igre, glasbene teorije in analize na konservatoriju v Groningenu in Zwolle/Arnheim. Poleg pedagoškega dela opravlja še službo organista na znamenitih Müllerjevih orglah v Grossen Kirche zu Leeuwarden. Je tudi član mednarodnih orgelskih tekmovanj in voditelj mojstrskih tečajev. Na koncertih po Evropi in Aziji je tekom svojega umetniškega delovanja poleg drugih orgelski del predstavil celotna dela C. Francka, O. Messiaensa in J. S. Bacha. Theo Jellema je posnel tudi več  zgoščenk na vidnejših historičnih instrumentih. Leta 2003 je za svoje glasbene zasluge v francoski orgelski umetnosti prejel srebrno medaljo ˝"Arts-Sciences-Lettres".

9. mednarodna orgelska šola - marec 2005


Michel Bouvard (Pariz, Toulouse)
Michel Bouvard je bil rojen v Lyonu leta 1958. Za glasbo in orgle ga je navdušil njegov stari oče Jean Bouvard, organist in komponist,  učenec znamenitega notredamskega organista in priznanega francoskega komponista Luisa Vierna.  Michel Bouvard se je glasbeno izobraževal na pariškem konzervatoriju, kjer je študiral orgle (v razredu A. Isoira) in harmonijo. Dodatno se je izobraževal pri priznanih organistih pariške cerkve Sv. Severina (M. Chapuis, F. Chapelet in J. Boyer), kjer je kasneje tudi sam postal organist.
Michel Bouvard je bil leta 1983  dobitnik prve nagrade na priznanem mednarodnem orgelskem tekmovanju v Toulousu, ki mu je odprla vrata njegove kariere.
Sedaj deluje kot profesor orgelske igre na konzervatoriju v Toulousu, je programski direktor internacionalnega festivala in mednarodnega tekmovanja Toulouse. Od leta 1995 poučuje orgelsko igro tudi na pariškem najvišjem nacionalnem konzervatoriju za glasbo in ples, skupaj z O. Latriyem.  
Poleg snemanja zgoščenk in koncertiranja po celem svetu, je M. Bouvard tudi naslovni organist velikih Cavaille- Collovih orgel v baziliki Sv. Sernina v Toulousu.

8. mednarodna orgelska šola - februar 2004


Michael Kapsner (Leipzig)
Michael Kapsner je študiral orgle (pri Michaelu Radulescu in Ludwigu Doerrju), klavir (pri Hansu Petermandlu), kompozicijo (pri Friedrichu Neumannu), dirigiranje in cerkveno glasbo na Dunaju in v Freiburgu. Od zgodnje mladosti je cenjen koncertant in improvizator na orglah, čembalu in klavirju. Je nagrajenec številnih mednarodnih orgelskih tekmovanj, med njimi Bachovega tekmovanja v Brüggu leta 1985. V letih od 1993 do 1999 je vodil freiburški oratorijski zbor (Freiburger Oratorienchor). Od leta 2000 do 2004 je bil profesor za orgle in improvizacijo na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Grazu, nato pa je isto mesto prevzel na Visoki šoli za glasbo Franz Liszt v Weimarju.

7. mednarodna orgelska šola - februar 2003


Binne Katrine Bryndorf (Kopenhagen)
Bine Katrine Bryndorf je rojena v Helsingørju na Danskem. Na Univerzi za glasbo na Dunaju je študirala orgle pri Michaelu Radulescuju ter čembalo pri Gordonu Murrayu. Z odliko je diplomirala iz smeri orgle, čembalo in cerkvena glasba. Solistični izpit je opravila pri Danielu Rothu (Saarbrücken), izpopolnjevala pa se je tudi v ZDA pri Williamu Porterju.
Bine Katrine Bryndorf je nosilka številnih nagrad s tekmovanj za orgle in komorno glasbo (Innsbruck, Brügge, Odense, Melk, Kopenhagen).
V letih 1991-95 je bila asistentka Michaela Radulescuja na Univerzi za glasbo na Dunaju, od leta 1994 pa je profesorica na Danski kraljevi glasbeni akademiji (Danish Academy of Music) v Kopenhagnu.
Njena koncertna dejavnost zajema solistične nastope in gostovanja pri različnih orkestrih in zborih širom Evrope. Za založbo Hänssler Classic je posnela dela J. S. Bacha kot del projekta "edition bachakademie", za založbo Olufsen Records Triosonate istega avtorja ter za Dacapo zbrana dela Dietricha Buxtehudeja.

6. mednarodna orgelska šola - februar 2002


Hannfried Lucke (Salzburg)
Hannfried Lucke je bil rojen leta 1964 v Freiburgu v Breisgau (Nemčija). Glasbeno se je izobraževal na Visoki šoli za glasbo v Freiburgu, na salzburškem "Mozarteumu" ter na
Conservatoire de musique v Ženevi. Med njegovimi učitelji so bili Ludwig Doerr, Heribert Metzger, Lionel Rogg in Nicolas Kynaston. Obiskoval je mojstrske tečaje pri Michaelu Radulescu, Gastonu Litaizu in Danielu Rothu. Naredil je zaključne izpite iz cerkvene glasbe ("A-Examen") ter koncertno diplomo iz orgel. Med letoma 1989 in 1991 je bil štipendist ustanove Deutscher Akademischer Austauschdienst. Leta 1991 je prejel nagrado avstrijskega kulturnega ministra, 1993 pa "Premier Prix" na konzervatoriju v Ženevi. Od 1997 do 2000 je poučeval orgle na Univerzi za glasbo in uprizarjajočo umetnost v Gradcu, leta 2000 pa se je na salzburški "Mozarteum" vrnil kot redni profesor za orgle in improvizacijo. Kot učitelj orgel in organist deluje še v Lichtensteinu in Švici. Nastopal in snemal je v številnih evropskih deželah, v ZDA, Kanadi, na Japonskem, v Hongkongu ter v Avstraliji.

5. mednarodna orgelska šola - februar 2001


Zsigmond Szathmáry (Freiburg)
Zsigmond Szathmáry je rojen leta 1939 na Madžarskem. Orgle in kompozicijo je študiral v Budimpešti, Dunaju in v Frankfurtu (pri Helmutu Walchi). Leta 1960 je dobil prvo nagrado na Orgelskem tekmovanju v Budimpešti, leta 1972 pa "Bachovo štipendijo" mesta Hamburg. Bil je organist v Hamburgu in v Bremenski stolnici, poučeval pa na visokih šolah za glasbo v Lübecku in Hannovru. Od leta 1978 do upokojitve je bil profesor na Visoki šoli za glasbo v Freiburgu. Je član umetniške akademije v Hamburgu, gostujoči profesor na University of Arts osaka in vsakoletni docent na Poletni šoli za orgle v Haarlemu. Je tudi ustanovitelj in vodja Bartokovega komornega orkestra. Leta 1987 je prejel Plaketo Franza Liszta. Zsigmond Szathmáry koncertira po celem svetu in ima za sabo že mnogo CD produkcij.

4. mednarodna orgelska šola - februar 1999


Rudolf Scholz (Dunaj)
Rudolf Scholz je študiral muzikologijo in umetnostno zgodovino na Dunaju, na Visoki šoli za glasbo pa je diplomiral iz orgel in kompozicije. Od leta 1964 je na Visoki šoli za glasbo na Dunaju poučeval orgle – koncertno smer, od leta 1981 do 1997 pa je bil predstojnik oddelka za instrumente s tipkami. Koncertiral je v Avstriji in v tujini, ter sodeloval s številnimi znanimi dirigenti. Sodeloval je tudi s Salzburger Festspielen ter je avtor številnih posnetkov za radio in ostale nosilce zvoka. Leta 1993 je prejel častno nagrado za zasluge republike Avstrije "Großes Silbernes Ehrenzeichen".

3. mednarodna orgelska šola - februar 1998


Ljerka Očić (Zagreb), Ema Zapušek (Velenje)
Ljerka Očić je priznana hrvaška glasbena umetnica. Po končanem študiju v Ljubljani v razredu prof. Huberta Berganta, se je izobraževala pri priznanih svetovnih umetnikih in pedagogih kot so Gaston Litaize, Michael Schneider in Luigi Celeghini. Koncertirala je v Evropi, ZDA, Avstraliji, Japonski, Maleziji, Rusiji, Azerbajdžanu, Gruziji, Ukrajini, Moldaviji. Sodelovala je z znamenitimi dirigenti, orkestri in solisti ter več let koncertirala v duu s slovenskim trobentačem Stankom Arnoldom. Deluje kot redni profesor orgel in komorne glasbe na Glasbeni akademiji v Zagrebu ter vodi mojstrske  tečaje interpretacije na Hrvaškem in v tujini. Je članica mednarodnih žirij orgelskih tekmovanj ter dobitnica številnih domačih in mednarodnih priznanj, med drugim nagrada Milka Trnina ter dve diskografski nagradi "Porin" za najboljši album in najboljšo izvedbo solističnega koncerta. Ukvarja se s promocijo hrvaške orgelske dediščine, z urejanjem notnih izdaj, redaktorskim delom, organizacijo festivalov in poletnih šol ter snemanjem nosilcev zvoka in televizijskih ter radijskih oddaj.


Ema Zapušek je na ljubljanski Akademiji za glasbo diplomirala iz glasbene pedagogike leta 1986, iz orgel pri prof. Hubertu Bergantu leta 1988, leta 1996 pa je zaključila tudi magistrski študij. Izpopolnjevala se je pri številnih tujih profesorjih na mojstrskih tečajih in mednarodnih orgelskih šolah doma in v tujini. Strokovni naziv svetnica je pridobila leta 1998.
Ema Zapušek je pobudnica in začetnica orgelskega izobraževanja na osnovni in srednji stopnji v Sloveniji. Za omenjeni stopnji je leta 1992 napisala prve učne načrte, bila vodja skupine za prenovljene učne načrte za osnovno stopnjo leta 2003 in vodja skupine za prenovljene učne načrte za srednjo stopnjo l. 2012.
Leta 1993 je napisala priročnik za predmet Organologija, leta 1995 pa je pri založbi Didakta izdala učbenik:  Začetna šola za orgle, ki ga je strokovni svet RS za vzgojo in izobraževanje potrdil za pouk orgel v 1. in 2. razredu glasbene šole.
Na glasbeni šoli v Velenju Ema Zapušek deluje kot vodja orgelskega oddelka na nižji in srednji stopnji, organizatorka številnih orgelskih prireditev domače in tuje produkcije, bila pa je tudi pobudnica ustanovitve Slovenskega orgelskega društva, ki ima svoj sedež v Velenju.
Bila je članica žirije na I. slovenskem tekmovanju mladih orglavcev (1991), na prvem in drugem hrvaškem tekmovanju mladih orglavcev »Franjo Dugan« (1995 in 1999). Deluje tudi v žirijah na regijskih tekmovanjih.

2. mednarodna orgelska šola - september 1997


Nicolas Kynaston (London)
Nicolas Kyneston je s petnajstimi leti odšel v Italijo, kjer je študiral pri Fernandu Germaniju. Po vrnitvi v Anglijo je študij nadaljeval pri Ralphu Downesu in pri devetnajstih letih že postal organist Westminsterske katedrale. Mladi talent je istega leta imel priložnost, da se izkaže na koncertu v Royal Festival Hall v Londonu. Nicolas Kyneston koncertira takorekoč po vsem svetu, zelo intenzivno pa se posveča tudi snemanju plošč za založbe kot so Phillips, HMV in Decca. Posnetek za CFP mu je prinesel nagrado EMI, njegovi solistični posnetki Bachove glasbe pa so bili proglašeni za najboljši solo instrumentalni posnetek leta. Nicolas Kyneston vodi mojstrske tečaje po vsem svetu in sodeluje v žirijah velikih orgelskih tekmovanj Anglije, Nemčije ter Švedske.

1. mednarodna orgelska šola - avgust 1995


Jaroslav Tůma (Praga)
Jaroslav Tůma je bil rojen 1956 v Pragi. Študiral je na Konzervatoriju v Pragi. Koncertiral je v Evropi, ZDA in na Japonskem ter sodeloval na mednarodnih festivalih v Nürnbergu, Dresdenu in Pragi. Prejel je več nagrad na orgelskih tekmovanjih v Linzu, Pragi, Leipzigu, Innsbrucku, Nürnbergu in Haarlemu. Bil je član več tekmovalnih žirij ter je avtor številnih posnetkov za televizijo, radio in na nosilcih zvoka. Od leta 1990 je redni profesor orgel na Akademiji za glasbo v Pragi.