Godalkanje

20. - 21. januar 2023


Godalkanje je namenjeno godalni igri, pri čemer je poudarek na slednji, torej igri. Dopolnjuje in nadgrajuje znanje, pridobljeno v glasbeni šoli ali s samoizobrazbo. Pionir in glavni mentor godalkanja je akademski in ljudski glasbenik Bojan Cvetrežnik, ustanovni član glasbene skupine Terrafolk. 

Leta 2008 je delavnice godalne igre celo leto izvajal predvsem z akademskimi glasbeniki, študenti ljubljanske Akademije za glasbo in oddelka za jazz violino Deželnega konservatorija za glasbo v Celovcu. Iz tega se je rodil ‘Simbolični orkester’, ki je pod taktirko priznanega slovenskega komponista in dirigenta Izidorja Leitingerja izvedel več koncertov po Sloveniji in tujini. Godalkanje pa ni namenjeno le akademskim glasbenikom in študentom.

Udeleženci so razvrščeni v delovne skupine, sestavljene glede na predznanje, glasbeni okus in glede na vlogo posameznika v skupinski igri. Težnja, da vsak glasbenik sledi svojemu okusu, zgradi svoj repertoar ter najde svoj osebni izraz, je visoko v prioritetah Godalkanja in se vzporedno dopolnjuje z nadgrajevanjem tehnike izvajanja.

Vsak Godalkar prevzema v igri tudi vloge, ki jih do sedaj še ni poznal. Eden izmed ciljev igre je tudi odprava dogem o glasbenih zvrsteh (izvajalcem ljudske je položena violina že v zibelko, ljudsko pomeni ‘razglašeno’, improvizacija je le za ‘posebne talente’…). Odpiramo vrata medsebojnemu sporazumevanju in interakciji različnih glasbenih svetov.

KAJ SE IGRAMO:

  • solistična, skupinska igra
  • spoznavanje glasbe različnih ljudstev
  • osvajanje novih tehnik godalnega igranja
  • osnove improvizirane igre in interakcije v improvizacijiodkrivanje spregledanjih glasbenih veščin (spremljava  z akordi, igranje melodije po posluhu …)
  • osnove skladanja enostavne glasbe ter osnove aranžiranja ljudske glasbe
  • različne tehnike za različne glasbene izraze
  • dokončno slovo od treme za tiste, ki niso vajeni rednega nastopanja

Kotizacija

Aktivni udeleženci:

35 €

Prijava

Prosimo, da ustrezno kotizacijo do srede, 18.1.2023, nakažete na naslednji račun:
Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje, Jenkova 4, 3320 Velenje
Številka računa: SI56 013336030713841
BIC koda Banke Slovenije: BSLJSI2X
Referenca: SI 00
Sklic: SI00 20-2023
Davčna številka: 79789960
Namen: Godalkanje in Priimek in ime otroka

Arhiv preteklih violinskih seminarjev

Violinski seminar - mentorica Anna Morgoulets

Aktiv godal Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje skoraj vsako leto pripravi seminar, ki je namenjen učencem, dijakom in profesorjem iz naše šole ter tudi od drugod.

Z gostujočimi umetniki in profesorji širimo naše izkušnje na področju tehničnega znanja ter interpretativnega izražanja. Naša skupna druženja in delo so vedno tudi priložnosti za nova poznanstva ter odlična motivacija za sveže pristope k vadenju.

Od 7. do 9. januarja 2022 bo tako pri nas potekal seminar za violino s profesorico Anno Morgoulets.


Anna Morgoulets je bila rojena v Volgogradu v Rusiji. Violino je začela igrati s šestimi leti. Šolala se je v Tel Avivu (Izrael) na glasbeni šoli Buchmann-Mehta in se udeležila številnih mojstrskih tečajev z eminentnimi glasbeniki kot so: Miriam Fried, Itzhak Perlman, Pinchas Zukerman in drugi. V času študija v Izraelu je nastopala kot solistka s simfoničnim orkestrom Radia Jeruzalem. Kasneje je študirala na Glasbenem konservatoriju mesta Dunaj pri prof. Pavlu Vernikovu in magistrirala leta 2015.
V času študija na Dunaju je igrala v različnih komornih skupinah in se z njimi udeleževala turnej po Evropi in Aziji. Igrala je v vseh glavnih avstrijskih orkestrih, tudi v Dunajski državni operi, Dunajski filharmoniji in Dunajskem komornem orkestru. Od leta 2013 je koncertna mojstrica Koroškega simfoničnega orkestra ter od 2019 profesorica violine na Privatni univerzi Gustava Mahlerja v Celovcu.

Violinski seminar - mentor Miran Kolbl

Miran Kolbl

Miran Kolbl

Koncertni mojster orkestra Slovenske filharmonije, Miran Kolbl, je tudi prvi violinist kvarteta Tartini. Svojo glasbeno pot je začel v Mariboru (prof. Zvonka in Ivan Pal) in nadaljeval v Ljubljani (prof. Ciril Veronek). Violino je študiral pri prof. Igorju Ozimu v Kölnu in se hkrati izpopolnjeval v komorni igri pri članih slovitega kvarteta Amadeus. Nato je študij nadaljeval v Bernu. Za izvedbe solističnih deležev v orkestrskih delih je kot koncertni mojster prejel številne odlične kritike in na povabilo dirigenta Hartmuta Haenchna dvakrat gostoval pri njegovem Nizozemskem filharmoničnem orkestru v Amsterdamu. Z Orkestrom Slovenske filharmonije in Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije, kjer je bil deset let koncertni mojster, je doslej kot solist izvedel številna dela (Haydn, Mozart, Brahms, Tartini, Lalo, Ajdič, Bravničar, Wieniawski, Prokofjev, Sarasate, Lutosławski, Bach, Mendelssohn, Vivaldi, Golob, Pleyel). Koncertiral je tudi s Simfoničnima orkestroma RTV Beograd (Čajkovski) in RTV Slovenija (Mozart), ansamblom Slovenicum (Bach), Mariborsko filharmonijo (Mozart, Prokofjev) in Bernskimi simfoniki (Brahms). S kvartetom Tartini je imel več koncertnih turnej (Španija, Švedska, Argentina, Nemčija ...) ter nastopov doma in v tujini (Italija, Francija, Avstrija, Srbija, Hrvaška, Makedonija, Azerbajdžan). S harfistko Mojco Zlobko je gostoval v Nemčiji, Avstriji, Italiji, Črni Gori in Turčiji. Je prvonagrajenec državnih tekmovanj in Tekmovanja treh dežel v Farri d'Isonzo ter dvakrat nagrajenec Prešernovega sklada (1999. kot član Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije in leta 2000 za solistično delovanje). Do sedaj je posnel več zgoščenk z Orkestrom Slovenske filharmonije, s kvartetom Tartini in harfistko Mojco Zlobko.

Seminar za violino - prof. Rok Zgonc

Na aktivu godal Glasbene šole Fran Korun Koželjski smo 19. in 20. februarja 2016 izvedli seminar, ki ga bo vodil gostujoči profesor, violinist Rok Zgonc.

Dvodnevni seminar je bil namenjen učiteljem, učencem in dijakom violine za pridobivanje dodatnega znanja na področju tehničnega in interpretacijskega izražanja.


Rok Zgonc je violinist v Orkestru Slovenske Filharmonije in profesor na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Diplomiral je na Akademiji za glasbo v Ljubljani, magisterij pa opravil na Univerzi Južne Californije v Los Angelesu. V času študija je prejel študentsko Prešernovo nagrado, na TEMSIG-u pa prvi nagradi v dveh najvišjih kategorijah. Solistično je večkrat nastopil z orkestroma Slovenske Filharmonije in s Simfoniki RTV. Kot violinist in profesor zadnja leta sodeluje z orkestrom Filharmonija NOVA iz Nove Gorice, poleti pa poučuje na Orkesterkampu v Bovcu.

Prijave so zaključene.