Godala so inštrumenti s štirimi strunami, na katere igramo - godemo z lokom. V družini godal so violina, viola, violončelo in kontrabas. Godala so orkestrski inštrumenti, zato lahko z njimi zaigraš tudi v manjših glasbenih zasedbah ali večjem orkestru. Z vsakim od teh glasbil pa seveda lahko nastopamo tudi solistično.


VIOLINA

Violina je najmanjši inštrument v družini godal. Gre za enega najpomembnejših inštrumentov v glasbi, saj se po njem imenuje pomemben glasbeni znak - violinski ključ, ki ga pozna vsak glasbenik. Za violino je napisano zelo veliko glasbe. Na njej lepo zvenijo tako preproste ljudske pesmi kot največje glasbene mojstrovine klasične glasbe in vseh drugih žanrov.

VIOLA

Viola je malo večja od violine in ker ima nekoliko debelejše strune lahko nanjo igramo nižje tone. Igra se skoraj povsem enako kot violino. Nekateri violisti se najprej učijo violino predno prično igrati violo, a se lahko začnemo učiti viole tudi kot čisti začetniki.

VIOLONČELO

Violončelo je godalo, ki je že kar precej večje od violine in viole. Ob njem med igranjem vedno sedimo in ga držimo med nogami. Brez skrbi, na šoli imamo tudi manjša violončela, na katera se lahko učijo otroci. Ton violončela je mehak in topel, obseg pa je od zelo nizkih do visokih tonov. V zadnjem času je violončelo zelo popularno tudi v zabavni glasbi.

KONTRABAS

Kontrabas je največje godalo in zato zveni najnižje. Igramo ga stoje. Da lahko nanj igrajo tudi otroci, imamo na glasbeni šoli tudi kontrabase manjših velikosti. V orkestru običajno ne opazimo tako veliko kontrabasov kot drugih godal, a so kljub temu nepogrešljiv in pomemben del orkestrov in drugih manjših glasbenih skupin.

Godala - predstavitveni filmček
Sodelujejo učenci in profesorji Glasbene šole Velenje ter dijaki Umetniške gimnazije Velenje.
Ideja, besedilo in montaža: Miha Koren
Maj 2020