Dijakom nudimo veliko možnosti javnega nastopanja v matični šoli in zunaj nje ter sodelovanja v različnih projektih. Organizirani so obiski raznovrstnih glasbenih koncertov, predstav, strokovnih ekskurzij …. v večja glasbena središča doma in v tujini.
Dijaki se udeležujejo strokovno usmerjenih mojstrskih tečajev in seminarjev. S tujimi jeziki (predvsem glasbenim besediščem) se aktivno srečujejo na mednarodnih izobraževanjih, v sporazumevanju pa se urijo na ekskurzijah in potovanjih.
Dijaki igrajo v različnih orkestrih (simfoničnem, godalnem, pihalnem, Big bandu, harmonikarskem, kitarskem), v katerih poleg skupinskega muziciranja razvijajo izjemno pomemben čut za skupno ustvarjanje, navezujejo medsebojne stike in se družijo.
Zelo odmevni in edinstveni so večeri umetniških razredov, ki jih v sodelovanju z mentorji z izvirno ustvarjalno noto pripravijo dijaki. V njih se koncerti dijakov glasbenikov prepletejo z umetniškimi razstavami dijakov (sošolcev) likovne smeri.

Šolsko leto 2021/2022


Tudi v letošnjem šolskem letu dijakom ponujamo precej dodatnih aktivnosti, ki so namenjene povezovanju, spoznavanju novega in skupnemu soustvarjanju.

Dosedaj smo pripravili:
- spoznavno srečanje za 1. letnike: "Dobrodošli med umetnike"
- teden Obveznih izbirnih vsebin / zanimivo predavanje o poslovnih modelih v umetnosti
- skupno glasbeno ekskurzijo z dijaki koprske umetniške gimnazije: "Po sledeh Tartinija"
- ogledali smo si balet v mariborskem SNG / Labodje jezero (8. 11. 2021)
- pripravili smo Korunov večer v sodelovanju z Muzejem Velenje (22. 12. 2021)
- pripravili kar nekaj seminarjev, kjer so dijaki glasbeniki širili svoje znanje (za flavto, tolkala, solopetje, klavir, violino, citre,...)
- uspešno sodelovali na mednarodnih tekmovanjih (Velenje, Varaždin, London, Kanada, ...)
- številne nastope na prireditvah v mestu in na šoli

Šolsko leto 2020/2021


V sredo, 27. januarja 2021 zvečer, smo za dijake umetniške gimnazije pa tudi za druge zainteresirane preko aplikacije Zoom organizirali video pogovor z našo nekdanjo dijakinjo kitaristko Doris Ćosić. Na večeru je sodelovalo 45 poslušalcev, ki so s svojimi vprašanji kreativno sooblikovali pogovorni večer. Doris je pred tremi leti v Velenju zaključila splošno gimnazijo in vzporedni glasbeni program umetniške gimnazije, zdaj pa uspešno študira na univerzi v Južni Kaliforniji (Thornton School of Music). V pogovoru je predstavila svojo pot v Los Angeles, nam razložila tamkajšnji sistem študija in način dela ter podelila z nami nekaj koristnih napotkov za vpis. Posebej zanimiv je bil njen opis življenja v ZDA, fascinantno je bilo slišati, s čim vse se ukvarja in na kakšne načine širi svoje splošno in glasbeno znanje in pridobiva izkušnje. Bilo je navdihujoče.

Na Umetniški gimnaziji Velenje smo si v letošnjem decembru postavili poseben izziv: kako kljub trenutnim omejitvam izvesti na začetku leta načrtovano predbožično ekskurzijo na Dunaj. Tako smo za dijake umetniške gimnazije v četrtek, 17. 12. 2020, zasnovali virtualni potep po kulturno bogatem mestu. Pri zasnovi projekta, ki je v živo potekal preko aplikacije Teams, je sodelovalo devet profesorjev likovne in glasbene umetnosti. Po uvodnemu zgodovinskem razgledu na zgodbo mesta, smo se razdelili v dve skupini. Program likovne skupine je bil zasnovan tako, da so profesorji, pa tudi maturanti, dijakom predstavili glavne mestne znamenitosti, stavbe, urbanizem, muzeje in umetnike. V glasbeni skupini pa je bila vsebina zasnovana tako, da smo spoznali Dunaj kot glasbeno prestolnico, se s pomočjo videoklica pogovarjali z našo nekdanjo dijakinjo, ki se na Dunaju uspešno preživlja kot svobodna glasbenica, glavni del vsebine pa je bil posvečen Beethovnu in njegovi glasbi. Dijakom smo postavili tudi tri izzive (likovnega, glasbenega in kuharskega). Glavni namen dogodka je bil v odkrivanju likovnih in glasbenih zakladov kulturno bogatega mesta, poleg tega pa je potrdil kako pomembno je povezovanje in soustvarjanje. Ekskurzije se je udeležilo okrog 150 dijakov in profesorjev. Projekt je odlično uspel, saj smo zaključili polni prijetnih vtisov.

Spoznavni dan za glasbenike

Z novim šolskim letom smo na Gimnazijo Velenje dobili novo generacijo dijakov umetniške gimnazije. 3.U razred je dal krasno pobudo, da bi zanje pripravili spoznavni dan, na katerem bi jim zaželeli prijazno dobrodošlico na srednji šoli.
Tako so v torek, 8. septembra 2020, popoldan zanje organizirali domiseln sprejem. Nanj so bili povabljeni tako dijaki glasbeniki umetniške gimnazije - 1.U, kot dijaki 1.UI - tako imenovanega vzporednega izobraževanja (skupaj jih je bilo 25). Glavni organizator je bil 3.U, pridružilo se jim je nekaj ostalih višješolcev. Sprejem so organizirali zunaj, na travniku za Orgelsko dvorano Glasbene šole Velenje. Najprej so se jim predstavili in jim izrekli prijazno dobrodošlico na naši šoli. Sledila je kratka orientacijska družabna igra z imenov “fotolov”, v kateri so dijaki prvih letnikov, razdeljeni v majhne skupine, iskali zanimive točke okrog in v glasbeni šoli. Srečanje, ki ga je dodatno polepšalo krasno sončno vreme, je zaokrožila mala pogostitev, za katero je poskrbel dijak tretjega letnika vzporednega izobraževanja Gašper, ki je trenutno na praktičnem delu v slaščičarni. Tako so prve letnike pogostili z veliko čokoladno torto z napisom “dobrodošli med umetniki”.
Ker je spoznavni dan za glasbenike čudovito uspel, smo si ob koncu bili enotni, da kar kliče po ponovitvah in da bi bilo dobro, da nekaj podobnega pripravimo vsako leto.


Za dijake Umetniške gimnazije Velenje (smer glasba) smo v ponedeljek, 28. septembra 2020, organizirali strokovno glasbeno ekskurzijo z naslovom GLASBENA LJUBLJANA. Najprej smo spoznali smo delo in prostore Akademije za glasbo v Ljubljani ter prisluhnili priložnostnemu nastopu treh študentov. Glasbeni uverturi je sledil sprehod skozi Ljubljano, mimo Vegove ulice, kjer smo si ogledali Glasbeno matico, mimo NUK-a in SAZU-ja do Stare Ljubljane. Po kratkem predavanju na sedežu akademije, smo se odpravili v Slovensko filharmonijo, kjer smo imeli voden ogled in možnost poslušanja vaje zbora Slovenske filharmonije.
Z dijaki 4.U smo obiskali še hišo nacionalnega radia. Ogledali smo si nekaj studiev, spoznali režiserja radijskih iger, videli arhiv in delo arhivarja, pa največji studio, kjer smo govorili z umetniško vodjo orkestra RTV ter spoznali delo orkestrov in zborov, nato smo si ogledali prostore prvega in tretjega programa, za darilo pa dobili veliko zgoščenk.

Dijaki umetniške gimnazije in vzporednega izobraževanja so se v petek, 13. 12. 2019, odpravili na strokovno ekskurzijo v Celovec. Potepali so se po glavnem mestu avstrijske zvezne dežele Koroške. Med drugim so imeli naslednji program:
- vodeni ogled celovške univerze za glasbo (Gustav Mahler Privatuniversität für Musik Klagenfurt) s predstavitvijo dela in študijski možnosti,
- zunanji ogled celovških znamenitostih (Novi trg, Deželna hiša, Stadttheater, ...),
- obisk adventnega sejma.
Več utrinkov iz ekskurzije si oglejte v naši Galeriji.

V Zagrebu

V Zagrebu

7. decembra 2018 smo se dijaki glasbenega oddelka Umetniške gimnazije Velenje v družbi dijakov vzporednega izobraževanja odpravili na ekskurzijo v Zagreb. Po skoraj triurni vožnji smo naš potep začeli v stavbi, ki je bila včasih šola, leta 1987 pa je postala muzej zakoncev Mimara. Med sprehodom po hodnikih in sobanah tega velikega muzeja smo si ogledali ogromno umetnin iz različnih obdobjih. Opazovali smo slike, kipe in predmete, ki so bili ustvarjeni z različnimi tehnikami. Izlet smo nadaljevali v novi stavbi Zagrebške glasbene akademije. Sprehodili smo se po hodnikih z vadnicami, ki so bile popolnoma izolirane. Ker je na akademiji ravno potekalo tekmovanje, smo prisluhnili kvartetu saksofonov. Na koncu smo si ogledali še eno od dvoran, kjer so uglaševali orgle. Peš smo se po zagrebških ulicah sprehodili do centra Zagreba, kjer smo imeli čas za kosilo. Zatem smo se z vzpenjačo, dolgo 66 metrov (najkrajšo na svetu!), povzpeli na obzidje, od koder smo opazovali mesto. Po prostem času smo se odpravili še na ogled Katedrale vnebovzetja Blažene Device Marije. V njej je več grobov, pri oltarju pa v stekleni krsti počiva kardinal. Nato smo se po praznično okrašenih ulicah vrnili do avtobusa, ki nas je po dolgem in zanimivem dnevu odpeljal domov.

Ekskurzija je bila zanimiva in zabavna. Videli smo veliko poučnih stvari, prav tako pa lepote Zagreba. Opazovali smo lahko razlike v mestu - modri tramvaj in kamnite ceste v središču sta bili dve najbolj opazni razliki. Mislim, da smo vsi uživali in bi takšen izlet še ponovili.

Zapisala Ema Hliš Mastnak

Glasbene aktivnosti Umetniške gimnazije v šolskem letu 2018/2019

  september
19. 9. 2018 Občinska proslava (igra simfonični orkester in oddelek za balet)
23.-29. september Pikin festival (koncerti na Gozdnem in Velikem odru, Hiša glasbe)
  oktober
4. - 7. 10. 2018 Gostovanje trobilnega ansambla v Esslingenu
11. 10. 2018 Dijaki obiščejo opero (Nabucco)
19. 10. 2018 Gostovanje pevskega zbora iz Esslingena
20. 10. 2018 Sobotno glasbeno popoldne na gradu
26. 10. 2018 60-let Šolskega centra Velenje
23. 10. 2018 Abonma Klasika (Carmen manet)
25. 10. 2018 Kolokvij za flavto
  november
10. 11. 2018 Seminar Mihaela Hrustlja
13. 11. 2018 Abonma Klasika (Klavirski duo Gorišek-Lazar, Zagrebški kvartet saksofonov)
23.-25. 11. 2018 Seminar prof. Dalibaltayana 
24. 11. 2018 Korunova beseda - Sobotno glasbeno popoldne na gradu
26.-28. 11. 2018 tekmovalni del fOKS
29. 11. 2018 Zaključni koncert fOKS
  december
6. 12. 2018 Orgle v jazz klubu
6. 12. 2018 Kolokvij za flavto
7. 12. 2018 Ekskurzija dijakov
11. 12. 2018 Abonma Klasika (Bernarda Bobro, Tina Žerdin)
12. 12. 2018 Božično-novoletni koncert harmonikarskega aktiva
13. 12. 2018 Javni koncert aktiva za godala
20. 12. 2018 Korunov slavnostni koncert
  januar
8. 1. 2019 Tromboniada
9. 1. 2019 Ponovoletni nastop OPZ, MPZ in Rhythm Factory
15. 1. 2019 Zimski tris
16. - 17. 1. 2019 Seminar za pianiste - prof. Aleksandar Serdar
19. 1. 2019 Seminar za kitariste - prof. Alen Garagić
20. 1. 2019 Maša za diplomate
22. 1. 2019 Abonma Klasika (Tibor Kerekeš, trobenta)
19. 1. 2019 Seminar za flavtiste - prof. Valerija Kamplet
25. 1. 2019 13. BUMfest - mednarodni tolkalski festival
  februar
1. 2. 2019 Razredni večer 4.U
6. 2. 2019 Učiteljski koncert
12. 2. 2019 Koncert komornih skupin srednje stopnje
15. in 16. 2. 2019 Informativna dneva
15. - 17. 2. 2019 Seminar za violiniste - prof. Miran Kolbl
19. 2. 2019 Jazz klinika
28. 2. 2019 Kolokvij za flavto
  marec
4. - 18. 3. 2019 TEMSIG - državno tekmovanje
5. 3. 2019 Abonma Klasika (Sebastian Bertoncelj, violončelo)
8. 3. 2019 Razredni večer 3.U
12. ali 14. 3. 2019 Pozdrav pomladi
26. 3. 2019 Letni koncert aktiva za kitaro, harfo in citre
30. 3. 2019 Sodelovanje kitarskega orkestra na ZGF v Zagrebu
  april
3. 4. 2019 Koncert harmonikarskih orkestrov
4. 4. 2019 Javni koncert godalcev
5. 4. 2019 (18.00) Mladi ustvarjalci
6. 4. 2019 Sodelovanje na reviji harmonikarskih orkestrov
8. 4. 2019 Letni koncert simfoničnega orkestra
9. 4. 2019 Abonma Klasika (Kristina Šuklar, Aleksadar Serdar)
11. 4. 2019 Razredni večer 2.U
12. 4. 2019 Revija simfoničnih orkestrov
13. 4. 2019 Sodelovanje kitarskega orkestra na reviji v Žalcu
25. 4. 2019 Koncert pihalnega oddelka
25. 4. 2019 Gostovanje Sozvočij (aktiv za orgle)
26. 4. 2019 Koncert kitarskega orkestra
  maj
6. - 13. 5. 2019 Predmaturitetni koncerti
15. 5. 2019 Matura iz glasbe
18. 5. 2019 Sobotno glasbeno popoldne (Big band + trobilci)
22. 5. 2019 Letni koncert pianistov
30. 5. 2019 Letni koncert pianistov srednje stopnje
31. 5. 2019 Koncert dijakov vzporednega izobraževanja
  junij
4. 6. 2019 Letni koncert tolkalcev
6. 6. 2019 Letni koncert pevcev
7. 6. 2019 Z dijaki v Ljubljano

Glasbena ekskurzija v Gradec - 1. december 2017


Dijaki umetniške gimnazije in vzporednega izobraževanja so se v petek, 1. 12. 2017, odpravili na strokovno ekskurzijo v Gradec.

Potepali so se po drugem največjem avstrijskem mestu. Med drugim so imeli naslednji program:
- vodeni ogled graške univerze za glasbo (Die Universität für Musik und darstellende Kunst Graz) s predstavitvijo dela in študijski možnosti,
- zunanji ogled graških znamenitostih (Hauptplatz, Schlossberg, operna hiša, ...),
- obisk čokoladnice Zotter.
Vrnili so se polni prijetnih vtisov.

Glasbene aktivnosti Umetniške gimnazije v šolskem letu 2017/2018

  september
september Gostovanje razstave "Dostopno in plemenito" ob 200-letnici slovenskega javnega glasbenega šolstva (v sodelovanju s Slovenskim šolskim muzejem)
17.-23. september Pikin festival (delo v Hiši glasbe)
  oktober
petek, 06. oktober 17 Ekskurzija po Štajerski
četrtek, 12. oktober 17 Glasba zbližuje - skupni koncert GŠ Valjevo in GŠ Velenje (simfonični orkester)
petek, 13. oktober 17 “Spomin na rojevanje velenjske kraljice”, koncert ob 20-letnici orgel
torek, 24. oktober 17 Koncert in seminar za harmoniko - Andreas Borregard
  november
četrtek, 09. november 17 Koncert Pihalnega orkestra GŠ Velenje, posvečen 60 obletnici orkestra in Muzeja Velenje
torek, 14. november 17 Abonma Klasika (Wonji Kim Ozim, violina)
četrtek, 16. november 17 Koncert Gašper Primožič (akk.) in Zarja Peters (kla.)
24. in 25. november EPTA - Slovenski klavirski dnevi
  december
petek, 01. december 17 strokovna ekskurzija v Graz z ogledom Akademije za glasbo 
ponedeljek, 04. december 17 Miklavžev koncert
začetek decembra Delavnica Ane Tijssen o improvizaciji in komponiranju
sreda, 06. december 17 Tradicionalni TRIS pihalnih orkestrov
11. in 12. december 2017 Abonma za osnovnošolce
torek, 12. december 17 Abonma Klasika (Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije)
sreda, 13. december 17 Koncert MEMPZ Šolskega centra Velenje in Kitarskega orkestra GŠ Velenje
četrtek, 14. december 17 Šolsko tekmovanje fOKS
četrtek, 14. december 17 Božično-novoletni koncert harmonikarskega aktiva
petek, 22. december 17 Koncert učiteljev
  januar
12. in 13. januar 2018 Seminar Nejca Kuharja
četrtek, 18. januar 18 1. javni nastop pihalnega oddelka
torek, 23. januar 18 Abonma Klasika (Istvan Romer, kitara)
četrtek, 25. januar 18 Razredni večer 4.U
sreda, 31. januar 18 Javni nastop trobilcev in tolkalcev
  februar
četrtek, 01. februar 18 Letni koncert godalcev
1.-6. februar Regijsko tekmovanje Temsig
četrtek, 15. februar 18 Orgelski koncert Lorenzo Ghielmi (v okviru mednarodne orgelske šole) 
ponedeljek, 19. februar 18 Letni koncert aktiva za kitaro, harfo in citre
torek, 20. februar 18 Abonma Klasika (Lovro Pogorelić, klavir)
sreda, 21. februar 18 Nastop naših pihalcev in pihalcev GŠ Slovenj Gradec
četrtek, 22. februar 18 obisk Cankarjevega doma v Ljubljani in ogled koncerta Yeol Eum Son (klavir) s simfoničnim orkestrom RTV
četrtek, 22. februar 18 Pianissimo
  marec
torek, 13. marec 18 Abonma Klasika (Cristina Segura, sopran in Nejc Lavrenčič, klavir)
četrtek, 15. marec 18 Živali iz Vidine skrinjice (projekt)
sreda, 21. marec 18 Koncert Big Banda Glasbene šole Velenje
petek, 23. marec 18 opera Turandot v SNG Maribor
ponedeljek, 26. marec 18 Koncert kitarskega orkestra
28. in 29. marec 2018 Abonma za osnovnošolce
četrtek, 29. marec 18 Koncert študentov AG Ljubljana (harmonika)
  april
četrtek, 05. april 18 Letni koncert godalcev
petek, 06. april 18 Razredni večer 3.U
četrtek, 12. april 18 Mladi ustvarjalci
11.-13. april 2018 Klavirski seminar R. Dalibaitayan
sreda, 18. april 18 Gostovanje pihalnih orkestrov v Kopru
petek, 20. april 18 Sozvočja orgelske in komorne glasbe
ponedeljek, 23. april 18 Razredni večer 2.U
sreda, 25. april 18 Letni koncert harmonikarskega aktiva
četrtek, 26. april 18 Drugi javni nastop pihalcev (Učenci, dijaki in učitelji)
  maj
7.-15. maj 2018 Predmaturitetni koncerti
sreda, 16. maj 18 Matura iz glasbe
petek, 18. maj 18 Abonma za osnovnošolce
sreda, 23. maj 18 Po belih in črnih tipkah
četrtek, 24. maj 18 Letni koncert pevcev
ponedeljek, 28. maj 18 Letni koncert pihalnega in mlajšega pihalnega orkestra 
sreda, 30. maj 18 Letni koncert tolkalcev
četrtek, 31. maj 18 Urban Meža, kitara
  junij
četrtek, 07. junij 18 Koncert dijakov vzporednega izobraževanja
petek, 22. junij 18 Podelitev spričeval

Snemali smo radijsko oddajo


torek, 11. aprila 2017, smo z dijaki umetniške gimnazije - glasbena smer pripravljali strokovno ekskurzijo v slovensko Istro. Ekskurzija je organizirana v sodelovanju z uredništvom oddaje Slovenska zemlja v pesmi in besedi na Prvem programu Radia Slovenija.

Vsebina 
- spoznavanja istrske kulturne in etnološke dediščine,
- ogled cerkve sv. Trojice v Hrastovljah,
- učna ura z Marinom Kranjcem, znanim istrskim godcem v Središču Rotunda (Koper),
- prikaz dela etnomuzikologov in radijskih tehnikov,
- priprava dokumentarne oddaje o ljudski glasbi v sodelovanju z RTV Slovenija.

Ekskurzija je odlično uspela. Pridružila sta se nam sodelavca Radia Slovenija urednica Simona Moličnik in radijski voditelj Milan Krapež. Skupaj smo posneli gradivo za oddajo Slovenska zemlja v pesmi in besedi, ki je bila na sporedu v torek, 25. 4. 2017, ob 20.00 na Prvem programu Radia Slovenija. Vabljeni k poslušanju.
Spletna povezava:https://radioprvi.rtvslo.si/slovenska-zemlja-v-pesmi-in-besedi/

Kratka kronika šolskega leta 2016/17

V avli koncertne dvorane Vatroslava Lisinskega v Zagrebu V avli koncertne dvorane Vatroslava Lisinskega v Zagrebu

Ekskurzija v Zagreb, december 2015

Ekskurzija na Dunaj, december 2014