Vpis za šolsko leto 2024/2025


Verjamemo, da je izbira izobraževalne ustanove zelo pomembna. Poleg kvalitetnega izobraževanja so pomembni še številni drugi dejavniki, kot so prostorske možnosti, pozitivno naravnano spodbudno okolje, dobri profesorji.

Prijazno vabljeni, da se seznanite z glasbenim izobraževanjem na srednji stopnji, ki ga nudimo v Velenju, da odkrijete usmeritve in prednosti na številnih področjih, ki jih vizija ustanove nudi.

Oglejte si informativno knjižico o srednješolskem glasbenem izobraževanju v Velenju. 

Na voljo smo vam tudi za individualne “spoznavne ure”, s katerimi ponujamo možnost, da pridete v stik z našimi profesorji inštrumentov, se z njimi pogovorite, razjasnite morebitne dileme glede preizkusa nadarjenosti in razrešite vprašanja, ki vas zanimajo ob vpisu,… Za spoznavne ure se lahko dogovorite direktno s profesorji posameznih instrumentov (njihovi elektronski naslovi so objavljeni tukaj) ali pa preko koordinatorke dr. Urška Šramel Vučina na tel. 041/981-097 oz. urska.sramelvucina@scv.si. Spoznavne ure ponujamo brezplačno.

Pomembni datumi za vpis: 

Informativna dneva - več na informativni.scv.si

  • petek, 16. februar 2024 ob 9.00 in 15.00                         
  • sobota, 17. februar 2024 ob 9.00

    Lokacija: uvod v dvorani Doma kulture Velenje (Titov trg 4), nato pa voden ogled šole (gimnazije in glasbene šole).

Rok za prijavo na preizkus nadarjenosti: 4. marec 2024

Prijavo pošljete ali oddate v Gimnaziji Velenje (Trg mladosti 3, 3320 Velenje) ali v Glasbeni šoli Velenje (Jenkova 4, 3320 Velenje).
Po oddaji prijavnice boste pisno obveščeni o poteku preizkusa nadarjenosti.

Preizkus znanja in nadarjenosti: 
sobota, 9. marec 2024, dodaten termin: petek, 15. marec 2024
                                                                    
Oddaja prijave za vpis v srednjo šolo: 2. april 2024

Dodatne informacije za vpis v srednješolski program najdete v spodnji brošuri. V njej so tudi natančni podatki o programih za posamezne inštrumente za preizkus glasbene nadarjenosti:

Umetniška gimnazija skozi oči dijakov (VIDEO) - Utrinki vsakdanjega življenja dijakov na Umetniški gimnaziji Velenje.
Posnetki: dijaki Umetniške gimnazije Velenje
Montaža posnetkov: Željko Opačak
Glasba: Tomaž Lojen

Pogoj za vpis je uspešno opravljena osnovna šola in uspešno opravljen preizkus nadarjenosti.
 Preizkus je sestavljen iz dveh delov. 


1. Vsi kandidati najprej pišejo teoretični test, ki obsega: ritmični in melodični narek, slušno in teoretično razpoznavanje durovih in molovih lestvic ter intervalov v obsegu čiste oktave, slušno in teoretično prepoznavanje kvintakordov z obrnitvami ter dominantnega septakorda z obrnitvami, poznavanje glasbenih izrazov.
Sledi ustni preizkus (melodična in ritmična vaja a vista, preverjanje  splošne glasbene razgledanosti). 

2. Pri drugem delu izpita se ugotavlja nadarjenost pri instrumentu (oz. petju) in preverja znanje zaključnega razreda po programu glasbene šole za posamezen instrument. Podatke o programih za posamezne inštrumente najdete v brošuri objavljeni zgoraj.

Za vse zainteresirane tudi v letošnjem letu organiziramo priprave na teoretični del opravljanja preizkusa znanja in nadarjenosti. Priprave vodi prof. Olga Ulokina. Njihov cilj je sistemizacija pridobljenih znanj in intenzivno delo na razvoju vseh vrst glasbenega posluha: melodičnega, harmoničnega in ritmičnega. S pripravami bomo začeli 10. novembra 2023, potekale bodo ob petkih ob 15.30 do 16.30 v učilnici P5. Pri pouku boste potrebovali notni zvezek, svičnik in radirko, ostalo gradivo boste dobili pri profesorici. Vsi zainteresirani vljudno vabljeni! Obvezne prijave na urska.sramelvucina@scv.si.

Tako teoretične priprave kot spoznavne ure so brezplačne.

Za dodatne informacije se obrnite na koordinatorko umetniške gimnazije:
dr. Urško Šramel Vučina
telefon: 041 981 097
mail: urska.sramelvucina@scv.si 
fax: 03/898-12-25