MeMPZ ŠCV deluje od leta 1967, ko je bil osnovan dekliški pevski zbor Gimnazije Velenje, ki ga je vodil mag. Ivan Marin. Leta 1978 je vodenje zbora prevzela Danica Pirečnik, ki je v šolskem letu 1987/88 razširila zbor v mešani mladinski pevski zbor. Zborovodkinja Danica Pirečnik je ime zbora povzdignila med zlate zbore. Zbor so za Pirečnikovo vodile Tea Plazl, Katja Gruber in Ljiljana Đukić Šuklar.

V šolskem letu 2018/2019 je zbor prevzela mag. Alenka Podpečan. Z njo je zbor v prvi sezoni osvojil zlato priznanje z odliko z regijskega tekmovanja, posebno nagrado za odličen nastop zbora, posebno nagrado za najboljše izvedeno ljudsko pesem, zborovodkinja pa je prejela nagrado za najboljšega dirigenta tekmovanja.

V zboru se združujejo dijaki vseh velenjskih srednjih šol in Umetniške gimnazije, ki si želijo s petjem popestriti in obogatiti dijaški čas. Zbor je reden udeleženec revije Pozdrav pomladi in sodeluje na raznih domačih in tujih tekmovanjih. Posebno motivacijo pa pevcem daje vsakoletno srečevanje s pobratenimi pevci iz nemškega Esslingena, s katerimi pripravljajo poseben skupen koncert.