Kitarski orkester je začel delovati v šol. Letu 2004/ 2005 kot komorna skupina 8 kitaristov, pod vodstvom Monike Krajnc Štih.

V njem sodelujejo učenci od 5. do 8 razreda osnovne glasbene šole ter dijaki Umetniške gimnazije Velenje.

Orkester se vsako leto uspešno predstavlja na koncertu aktiva, javnih šolskih nastopih – glavna naloga pa je uspešna predstavitev na Reviji kitarskih orkestrov, ki je vsaki dve leti v Žalcu. Ponosni smo tudi na naša gostovanja po drugih glasbenih šolah, med drugim smo leta 2006 uspešno nastopili na Konzervatoriju J. J. Fuxa v Gradcu (Avstrija).

Z veseljem do ustvarjanja in pozitivno muzikalno energijo prispevamo k nastanku novih skladb. Tako smo na Reviji kitarskih orkestrov leta 2010, premierno izvedli avtorsko skladbo Saša Lušića Transibirian. Leta 2014 pa smo se na reviji predstavili z avtorsko skladbo kitarista in skladatelja Mihaela Hrustelja Afinism. Skladbo je Mihael Hrustelj aranžiral posebej za naš šolski kitarski orkester.

V šolskem letu 2012/13 smo izvedli prvi večerni koncert. V šolskem letu 2013/14  smo sodelovali z Mladinskim zborom Glasbene šole Velenje na novoletnem koncertu v Veliki dvorani Glasbene šole ter zelo uspešno izvedli svoj drugi večerni koncert na katerem smo premierno zaigrali novo skladbo kitarista Mihaela Hrustelja Pesem za Marušo.

Naši kitaristi na obisku v Glasbeni šoli Radlje ob Dravi - projekt "Prepleteni"


V okviru projekta Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje z naslovom " Prepleteni" - so se kitaristi v soboto, 2. aprila 2022, prepletali z našimi prijatelji na Glasbeni šoli Radlje ob Dravi. Mentorji Teja Pintar, Tadej Žibrat in Monika Krajnc Štih so izvedli seminar s tamkajšnjim kitarskim orkestrom.

Na seminarju z naslovom "Sobota za kitaro" so mentorji izvedli sekcijske vaje, na generalki se je pridružil Kitarski orkester Glasbene šole Velenje.

45-članski združeni kitarski orkester je pod vodstvom dirigentke Monike Krajnc Štih na večernem koncertu zaigral tri skladbe. V prvem delu programa so nastopili Jaka Kumer, Tilen Jezernik in dijaki Umetniške gimnazije Velenje Nives Gošnjak, Erik Jurkovič in Blaž Pogorevc.

Poleg deljenja pedagoških izkušenj smo udeleženim predstavili tudi možnost nadaljevanja šolanja kitaristov na Umetniški gimnaziji Velenje.

zapisala Monika Krajnc Štih

Kitarski orkester na gostovanju in tekmovanju v Zagrebu


Kitarski orkester se je v petek, 31. 3. 2017 na povabilo umetniškega direktorja Maka Grgića udeležil celodnevnega kitarskega raziskovanja na Zagreb Guitar Festivalu. Dopoldne smo nastopili na mednarodnem tekmovanju v kategoriji komornih zasedb in dosegli 1. mesto. Po kosilu so sledile 3 urne vaje s kitarskim orkestrom ZGF pod vodstvom Ante Čagalja. Popoldne so otroci uživali na predavanju Ddario, na katerem so dobili tudi dragocena darila: strune, uglaševalce, krpice... Zvečer smo se še enkrat predstavili s solo programom na zaključni ceremoniji pred Muzejem Mimara. Veliki finale je bil zagotovo točka obeh orkestrov. Za priložnost uživanja v taki kitarski poslastici se zahvaljujemo predvsem Glasbeni šoli Velenje, staršem za vso podporo ter zvestima spremljevalcema Juretu Podvratniku in Tadeju Žibratu.

Nekaj odlomkov iz preteklih sezon