Mladinski pihalni orkester prejel zlato nagrado v Lendavi
V petek, 19. maja 2017, je Pihalni orkester Glasbene šole Velenje pod vodstvom Janeza Marina izvrstno nastopil na 7. tekmovanju mladinskih godb v Lendavi. Prejeli so zlato nagrado s posebnim priznanjem! Tekmovanje je organizirala Zveza slovenskih godb.

Poslušajte si posnetke pihalnega orkestra, ki so nastali v Veliki dvorani Glasbene šole Velenje, 13. maja 2017, na koncertu v okviru Tedna ljubiteljske kulture!

V šolskem letu 2016/17

Pihalnemu orkestru Glasbene šole Velenje se je v šolskem letu 2016/2017 pridružilo 28 novih članic in članov, ki so si pred tem nabirali znanje in izkušnje v Mlajšem pihalnem orkestru.

Tako v tem šolskem letu orkester šteje kar 62 članov, ki bodo nadaljevali s koncertnim delovanjem skozi vso leto. Orkester čaka prvi koncert v mesecu decembru, ko si bo oder delil s kolegi iz Šoštanja in Velenja. V letu 2017 bo orkester gostoval v Kopru in Jesenicah, po vsej verjetnosti pa se bo tudi udeležil tekmovanja mladinskih in šolskih orkestrov, ki ga organizira Zveza slovenskih godb. Tekmovanje bo potekala v Lendavi meseca maja.

Orkester je v šolskem letu 2015/2016 prejel prav posebno nagrado, saj je bil razglašen za najboljšo skupino na velenjski glasbeni šoli!

Kratka zgodovina

Pihalni orkester Glasbene šole Velenje je bil na glasbeni šoli ustanovljen že leta 1957. Njegov ustanovitelj je bil Janez Marin st. V nadaljnih letih so ga vodili mag. Ivan Marin, Marjan Stropnik, Franc Vrzelak in Matjaž Emeršič. Orkester sestavlja šestdeset najboljših učencev in dijakov oddelka za pihala, trobila in tolkala. Večina mladih glasbenikov se kasneje vključuje v Pihalni orkester Premogovnika Velenje, ki sodi v sam vrh slovenskih pihalnih orkestrov. V šolskem letu 2014/15 je vodenje orkestra prevzel Janez Marin.

Orkester nastopa v okviru domače glasbene šole, sodeluje na občinskih prireditvah in proslavah ter kulturnih dnevih. Redno se udeležuje in organizira medobčinske revije pihalnih orkestrov Celjske regije ter kot gost sodeluje na revijah izven domače regije. Vsako leto pripravi tradicionalen novoletni in zaključni koncert, nepogrešljiv pa je tudi njihov promenadni koncert. Uspešno sodeluje z Glasbeno mladino, s katero pripravlja učne ure za učence osnovnih šol.

V četrtek, 15. 10. 2015, je Pihalni orkester Glasbene šole Velenje ob Tednu orkestrov sodeloval na koncertu Pihalnega orkestra Glasbene šole Mikkeli iz Finske. Skupaj so zaigrali skladbo Baila, ki jo je napisal (in oddirigiral) Janne Ikonen.