Otroški pevski zbor Glasbene šole Velenje na reviji "Pozdrav pomladi", marec 2023, Dom kulture Velenje (foto: Ksenija Mikor) Otroški pevski zbor Glasbene šole Velenje na reviji "Pozdrav pomladi", marec 2023, Dom kulture Velenje (foto: Ksenija Mikor)

Otroški pevski zbor Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje ima že več kot štiri desetletja dolgo tradicijo. Kot pripravljalni zbor ga je ustanovila zborovodkinja Alenka Mlinšek, a ga kmalu zatem prevzela zborovodkinja Manja Gošnik Vovk. 

V šolskem letu 2022/23 ga je prevzel David Jan, korepetitorka otroškega pevskega zbora je Katja Žličar Marin.

Zbor je že od začetka samostojnega delovanja v samem vrhu slovenskega otroškega zborovskega petja. Vanj se vključujejo večinoma učenci glasbene šole, stari od šest do enajst let, člani pa so tudi otroci od 1. do 5. razreda OŠ. Njihov pesemski repertoar je zelo pester, od pesmic za najmlajše ter vokalno-instrumentalnih del do tehnično in umetniško zahtevnejših skladb. Še posebej pevci radi pojejo prav za njih napisane novitete priznanih slovenskih skladateljev. V okviru nastopov in raznih projektov OPZ sodeluje tako na matični šoli kot tudi izven nje ter se redno in zelo uspešno udeležuje območnih revij ter regijskih, državnih in tudi mednarodnih tekmovanj.

Konec leta 2022 so v sodelovanju z Mladinskim pevskim zborom GŠ Velenje in komornim orkestrom učiteljev GŠ Velenje za Radio Slovenija posneli Kraljestvo glasbe, glasbeno kantato slovenske skladateljice Tadeje Vulc.

V času epidemije...


V času epidemije in dela na daljavo (marec - maj 2020) je imel tudi otroški zbor vaje na daljavo. Prekinitev pouka je člane zbora ujela v času intenzivnih priprav na državno tekmovanje v Zagorju ob Savi 2020, ki je žal odpadlo, zato so se pevci v času vaj družili preko Zooma in se učili ali prepevali slovenske ljudske pesmi.

Na sliki: mlada pevca, Ajda in Oskar Lojen, med vajo na daljavo.

Intervju z zborovodkinjo Manjo Gošnik Vovk v članku "Zborovske zgodbe iz karantene, 5. del" (Naši zbori, spletna revija o zborovski glasbi, 15. 5. 2020)
https://www.nasizbori.si/zborovske-zgodbe-iz-karantene-5-del-2/

"...Manja Gošnik Vovk je učiteljica klavirja in zborovodkinja Otroškega zbora Glasbene šole Fran Korun Koželjski iz Velenja. S svojim zborčkom je že velikokrat nastopila na državnem tekmovanju v Zagorju ob Savi, vselej uspešno, domov so največkrat prinašali zlata priznanja oziroma zlata z odliko, enkrat ali dvakrat so bili nagrajeni celo kot najboljši zbor tekmovanja. Tudi na mednarodnih tekmovanjih so dosegali odlične rezultate, v Bratislavi, Olomoucu, Celju … To so le nekatere od njihovih uspešnih aktivnosti, tu so še snemanja, zgoščenke, različni projekti, glasbene pravljice, sodelovanja z orkestri … Letos si je zborovodkinja poleg sodelovanja na tekmovanju v Zagorju zamislila še udeležbo na mednarodnem tekmovanju v Bratislavi, ker je ocenila, da je zbor v odlični formi, da so pevci zagnani in da jim lahko zaupa, da bodo zmogli vse napore, ki jih za sabo potegnejo priprave na dve tako pomembni tekmovanji.

Potem pa je prišel rez, koronavirus je pretrgal njihove načrte. »Sprva se kar nekako nisem znašla v tej novi situaciji,« pripoveduje Manja Gošnik Vovk. »Pevcem sem najprej dala štirinajst dni premora, v tem času pa sem prišla do zaključka, da bom morala pristopiti k delu nekoliko drugače. Brusiti, izdelovati tekmovalnega programa zdaj ni mogoče, zato sem se po tehtnem razmisleku odločila, da jih v skupinah povabim na vaje prek Zooma in jim ponudim ljudske pesmi, za katere si vse premalokrat vzamemo čas. Tako zdaj vadim z manjšimi skupinami po deset pevcev, ki jim predtem pošljem pesmico po mailu. Ko bom tako vse pevce naučila pesmico, mi bodo poslali posnetke, ki jih bom združila v skupno petje, v neke vrste kolaž. Zdi se mi, da bo to koristno, naučili se bomo kakih šest, sedem pesmi, ko pa se bomo lahko spet družili, bomo imeli polovico koncertnega programa že pripravljenega. Letos imam res dobro generacijo 32 pevcev, lepo je delati z njimi, tudi dosežki bi bili gotovo lepi. Taki mali navdušenci so to, stari do 12 let, res odlična generacija, notalni so, zelo hitro se učijo, zelo so predani, čeprav jim ob šoli, glasbeni šoli in vseh mogočih interesnih dejavnostih res ni lahko počakati še na pevske vaje, ki jih imamo ob ponedeljkih in četrtkih zvečer. Lani sem nagovorila kolege na otvoritveni konferenci, poskušala sem jim razložiti, kako pomembno je petje, naš prvi inštrument, kako je pomembno za razvoj občutka za intonacijo, fraziranje, razumevanje glasbe, za občutenje in še kaj, pri pihalcih in trobilcih tudi za dihanje … Prisluhnili so mi in pokazali naklonjenost, zato imam danes tako lep zbor. Že več kot 30 let se posvečam tem otrokom, z vsem srcem sem jim predana, menila sem, da bo nastop v Zagorju moj labodji spev s tem zborom, zdaj pa …«

Manja Gošnik Vovk je v vseh teh letih skozi zborove vrste (poleg zbora velenjske glasbene šole je več let uspešno vodila tudi zbor Junior Carmina Slovenica) pa tudi kot predana klavirska pedagoginja vzgojila marsikaterega učenca tako, da je pozneje svoje življenje posvetil glasbi. Danes velja za avtoriteto na področju otroškega zborovskega petja. Nemalokrat je strokovna spremljevalka revij otroških zborov in članica žirij na področju otroškega petja. »Ja, v teh dolgih letih sem dobila veliko znanja in izkušenj, rasla sem s svojimi pevci in zorela v svoji predanosti temu poklicu. Z leti sem vse bolj vztrajna, imam vse več volje in potrpljenja, nerada morim otroke, ne sitnarim, v tem sem z leti precej popustila, našla sem druge, učinkovitejše poti do cilja. Še zlasti pred tekmovanji je potrebno veliko naštetega, otroke je treba prepričati, da se moramo dva meseca posvečati istim štirim skladbam, čeprav jih ‘vendar že znajo’, da je treba še malo, pa še malo …"

Prejeta priznanja, nagrade

Republiška revija pevskih zborov - Zagorje ob Savi, 1994
-    priznanje za najboljši OPZ
-    posebno priznanje skladatelja Jakoba Ježa za najbolj slovenski program

Mednarodni pevski festival – Celje, 1995
-    zlata plaketa
-    nagrada občinstva za najboljši OPZ

Republiška revija pevskih zborov - Zagorje ob Savi, 1996
-    priznanje za najboljši OPZ
-    posebna nagrada za najbolj izviren program

Mednarodni pevski festival – Celje, 1997
-    srebrna plaketa
-    priznanje za najboljši OPZ (zlata plaketa ni bila podeljena)

Državno tekmovanje pevskih zborov - Zagorje ob Savi, 1998
-    zlata plaketa
-    priznanje za najboljši OPZ

Državno tekmovanje pevskih zborov - Zagorje ob Savi, 2000
-    zlata plaketa
-    priznanje za najboljši OPZ

Državno tekmovanje pevskih zborov – Zagorje ob Savi, 2002
-    zlato priznanje

Državno tekmovanje pevskih zborov -  Zagorje ob Savi, 2004
-    zlato priznanje

Regijsko tekmovanje pevskih zborov -  Slovenj Gradec, 2005
-    zlato priznanje
-    priznanje za najboljši OPZ

Državno tekmovanje pevskih zborov -  Zagorje ob Savi, 2006
-    zlato priznanje s pohvalo

Regijsko tekmovanje pevskih zborov – Velenje, 2007
-    zlato priznanje s pohvalo
-    priznanje za najboljši OPZ

Državno tekmovanje pevskih zborov - Zagorje ob Savi, 2008
-    zlato priznanje z odliko
-    priznanje za najboljši OPZ
-    priznanje za najboljšo izvedbo novitete (T. Habe: Je pomlad)

Mednarodno pevsko tekmovanje Svatky pisni– Olomouc, 2008
-     zlato priznanje

Mednarodno pevsko tekmovanje – VI. International Choir Festival Bratislava, 2009
-    zlato priznanje
-    najboljši v kategoriji OPZ

Državno pevsko tekmovanje pevskih zborov – Zagorje ob Savi, 2010
-    zlato priznanje

Regijsko tekmovanje – Velenje, 2011
-    zlato priznanje
-    nagrada za izvedbo ljudske Igraj kolce (prir. Gašper Jereb)

Državno pevsko tekmovanje pevskih zborov – Zagorje ob Savi, 2012
-    zlato priznanje z odliko

Državno pevsko tekmovanje pevskih zborov – Zagorje ob Savi, 2014
-    zlato priznanje z odliko

Državno pevsko tekmovanje pevskih zborov – Zagorje ob Savi, 2016
-    zlato priznanje z odliko
-    priznanje za najboljši OPZ
-    priznanje za najboljšo izvedbo a cappella skladbe
-    priznanje za najboljšo sestavo programa
-    priznanje za najboljšega korepetitorja - Katja Žličar Marin

Mednarodno tekmovanje pevskih zborov Slovakia Cantat - Bratislava, 2017
-    zlato priznanje

Državno pevsko tekmovanje pevskih zborov – Zagorje ob Savi, 2018
-    zlato priznanje z odliko

Nekaj foto utrinkov...

Nastopa zbora v Zagorju (video)

Otroški pevski zbor Glasbene šole Velenje
Državno pevsko tekmovanje otroških in mladinskih pevskih zborov – Zagorje ob Savi, 2016

Otroški pevski zbor Glasbene šole Velenje (prvi nastopajoči zbor na 3. koncertu)
Državno pevsko tekmovanje otroških in mladinskih pevskih zborov – Zagorje ob Savi, 2018