Na Glasbeni šoli Velenje poteka bogato glasbeno življenje. Pripravljamo javne nastope učencev in dijakov, koncerte posameznih aktivov, orkestrov in drugih šolskih skupin. Že vrsto let pripravljamo abonmaje za velenjske osnovnošolce. S Festivalom Velenje organiziramo Abonma Klasika. Gostimo koncerte Abonmaja Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje. Na šoli pa pogosto gostimo zunanje koncerte in tekmovanja.

Abonmaji za osnovnošolce

Že vrsto let na glasbeni šoli pripravljamo abonmajske koncerte za četrtošolce in petošolce. Cikla vsebujeta po tri poučne koncerte, ki jih vodijo naši glasbeni pedagogi. Običajno jih organiziramo v mesecu novembru, januarju in aprilu.
Tako učencem četrtih razredov na dveh srečanjih predstavljamo glasbene inštrumente in njihove značilnosti, na tretjem srečanju pa jim pripravimo poseben koncert (učenci bodo prisluhnili orkestrom glasbene šole in se tako seznanili s skupinsko igro). Petošolcem pa predstavljamo značilnosti slovenske ljudske glasbe po pokrajinah, različne komorne zasedbe in orkestre glasbene šole.
Na vseh srečanjih se med drugim pogovarjamo tudi o pravilih obnašanja v koncertnih dvoranah. Na srečanjih želim na poučen način prispevati k oblikovanju odnosa mladih do glasbe in do umetnosti nasploh.

Abonma Klasika (v povezavi s Festivalom Velenje)

Festival Velenje že skoraj desetletje pripravlja cikle koncertov klasične glasbe. Tako skupaj na glasbeni šoli gostimo odlične glasbenike v okviru t. i. Abonmaja Klasika.

Spored za sezono 2019/2020


Torek, 22. oktober 2019, ob 19.30
Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje, Velika dvorana
Akademski pevski zbor Tone Tomšič
Dirigentka: Jerica Bukovec

Nov cikel abonmaja Klasika bo odprla vokalno-inštrumentalna scenska glasba – zgodba. V njej bo nastopil Akademski pevski zbor Toneta Tomšiča, ki združuje študentke in študente Univerze v Ljubljani, ki sta jim skupna velika ljubezen do petja in želja po vrhunskem umetniškem ustvarjanju. Zbor se že od svojega nastanka uvršča med najpomembnejše usmerjevalce slovenskega zborovskega petja, ne samo po izvajalsko-tehnični plati, temveč tudi po programski usmerjenosti. Predstavili se nam bodo s skladbo Fauvel ’86 Lojzeta Lebiča, ki je prav za ta zbor nastala leta 1986 in smo jo takrat v Velenju tudi videli. Fauvel je napisan za mešani zbor, soliste, inštrumente, tolkala in zvočne posnetke ter se žanrsko giblje na meji med oratorijem, opero in zborovsko glasbo. Zbor bo vodila Jerica Bukovec.


Torek, 26. november 2019, ob 19.30
Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje, Velika dvorana
Kitarski duo Artis
Julia in Christian Zielinski

Na drugem koncertu bosta nastopila kitarista Julia in Christian Zielinski iz Nemčije. Glasbenika sta zelo uspešno diplomirala na glasbenih univerzah v Stuttgartu, Frankfurtu in Hamburgu. Povezala sta se v kitarski duo in se posvetila v prvi vrsti komornemu muziciranju. Na mednarodnih tekmovanjih v komorni glasbi sta prejela nekaj prvih in drugih nagrad, pa tudi nekaj nagrad občinstva. Odlikuje ju odlična komunikacija in odrska vitalnost. Svojo prvo zgoščenko sta z glasbo Beethovna in Pujola posnela leta 2007. Šest let kasneje je sledila druga z naslovom Portret. Pred kratkim pa sta izdala še svoji solistični zgoščenki Versus in Solo. Na koncertu v Velenju se nam bosta predstavila z glasbo Händla, Couperina, Mertza, Albeniza in Piazzolle.


Torek, 10. december 2019, ob 19.30
Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje, Velika dvorana
Trobilni kvintet Contrast
Gregor Turk, Blaž Avbar, Jože Rošer, Žan Tkalec, Uroš Vegelj

Trobilni kvintet sestavljajo trobentača Gregor Turk in Blaž Avbar, rogist Jože Rošer, pozavnist Žan Tkalec in tubist Uroš Vegelj. Skupaj so začeli ustvarjati jeseni leta 2012 in hitro opozorili nase z uspešnimi koncerti po Sloveniji. Z zmagami na mednarodnih tekmovanjih v Štanjelu, Trevisu in Münchnu so dokazali, da sodijo med najboljše trobilne kvintete. Gostovali so po številnih državah v Evropi in Omanu. V kratkem času delovanja so posneli tudi dve zgoščenki. V Slovenski filharmoniji vsako leto prirejajo koncerte in postavljajo visoko raven slovenskega trobilstva.


Torek, 28. januar 2020, ob 19.30
Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje, Velika dvorana
Nebojša Jovan Živković
ter Schlagwerk Wien (Irena Manolova in Aleksandra Šuklar)

Nebojša Živković je kot unikaten in ekspresiven tolkalist močno vplival na mednarodno tolkalistično dogajanje v zadnjih dvajsetih letih. Zaznamoval ga je kot virtuozni izvajalec in izvrsten skladatelj.
Rodil se je leta 1962 v Srbiji. Študij kompozicije, glasbene teorije in tolkal je končal v Mannheimu in Stuttgartu v Nemčiji. Od takrat naprej nastopa na vseh koncih sveta. Tolkala poučuje na dunajski univerzi Musik und Kunst Privatuniversität. Živković je hkrati eden najpogosteje izvajanih skladateljev glasbe za tolkala, saj so njegove skladbe hitro prodrle v standardni repertoar tolkalistov po vsem svetu.
V celovečernem programu bo predstavil del svojega glasbenega opusa za tolkala skupaj s skupino Schlagwerk Wien, ki jo tokrat sestavljata Irena Manolová in Aleksandra Šuklar.


Torek, 18. februar 2020, ob 19.30
Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje, Velika dvorana
Simon Trpčeski, klavir

Makedonski pianist Simon Trpčeski je izredno iskan koncertni solist, ki v zadnjih letih nastopa z vodilnimi svetovnimi orkestri (Kraljevi orkester Concertgebouw, Ruski nacionalni orkester, NDR Elbphilharmonie, WDR Sinfonieorchester …). Redno igra na solističnih recitalih v kulturnih prestolnicah, kot so New York, London, Pariz, München, Praga in Tokio, dejaven pa je tudi kot komorni glasbenik. Aktivno sodeluje z glasbenimi založniškimi hišami in je za svoje posnetke prejel številna priznanja. S podporo makedonske kulturne in umetniške organizacije KulturOp se posveča tudi delu z mlado generacijo glasbenih talentov. Trpčeski se je rodil v Makedoniji leta 1979 in diplomiral v Skopju pri Borisu Romanovu.


Torek, 17. marec 2020, ob 19.30
Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje, Velika dvorana
Nikola Pajanović, violina

Na sklepnem abonmajskem koncertu bomo slišali odličnega mladega violinista Nikolo Pajanovića. Nikola ima kljub mladosti za sabo mnogo nastopov, na katerih je pokazal svojo izjemno nadarjenost in veselje do glasbe. Lansko leto je med drugim najprej zmagal na slovenskem izboru za Evrovizijske mlade glasbenike, se nato v Edinburghu uvrstil v finale tega prestižnega tekmovanja ter nastopil z BBC Škotskim simfoničnim orkestrom in dosegel drugo nagrado. Trenutno je študent tretjega letnika Akademije za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Gorjana Košute. Za izjemne uspehe je leta 2015 prejel Škerjančevo nagrado, lani pa je prejel tudi Prešernovo nagrado Akademije za glasbo za izjemne dosežke na mednarodnih glasbenih tekmovanjih in koncertnih odrih.

Cena abonmaja: 50 EUR
Dijaki, redni študentje do 26 let in upokojenci imajo pri nakupu abonmaja 50 % popusta.
Cena vstopnice za posamezen koncert: 10 EUR, za koncert Simona Trpčevskega pa 15 EUR.
Koncerti abonmaja Klasika bodo v Veliki dvorani Glasbene šole Velenje ob torkih ob 19.30.

Več informacij o abonmaju
Festival Velenje, Titov trg 4, 3320 Velenje
Telefon: 03/898-25-90, 051-607-099
E-pošta: info@festival-velenje.si
Spletna stran: www.festival-velenje.si

Abonmajska knjižica

Abonma Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje